dimarts, 16 de novembre del 2021

Patrimoni de Banyoles de potes enlaire: els amos desmunten l’interior de Ca la Brugui

Patrimoni de Banyoles de potes enlaire 

Desmunten l'interior de Ca la Brugui 

L'Ajuntament de Banyoles tenia previst protegir-lo en el pròxim ple 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST Banyoles (Baixa Garrotxa, Pla de l'Estany, comtat de Besalú) 16/11/2021.- Llegim al diari El Punt Avui que operaris van començar ahir a desmuntar l'interior de l'establiment Comestibles Brugada, l'emblemàtica botiga Ca la Brugui de la plaça Major de Banyoles (Baixa Garrotxa, Pla de l'Estany, comtat de Besalú), tancada la setmana passada. Els treballs estan tenint lloc pocs dies abans que l'Ajuntament aprovi un catàleg d'establiments emblemàtics --del qual Ca la Brugui formaria part--, els integrants del qual tindrien l'aparador i el mobiliari interior sotmesos a una protecció que impediria que els modifiquessin o retiressin. 

Alertat pels veïns, l'Ajuntament va enviar-hi agents de la Policia Municipal per mirar d'aturar el desmantellament, però els treballs van continuar. Als agents no els van deixar entrar i van aixecar acta dels fets. L'Ajuntament argumentava que la propietat no els ho havia comunicat (un tràmit que abans es cobria amb el permís de llicència d'obres menor). 

Tot i que l'establiment s'havia fundat com a adrogueria al segle XIX, Ca la Brugui es va obrir el 1948. En les últimes dècades la botiga l'havia portat Maria Àngels Brugada, la Brugui. Després de no arribar a un acord amb els amos per la renovació del lloguer, la dona va ser desallotjada la setmana passada. Una gentada es va reunir dimecres passat per donar-li suport. 

Emotiu i multitudinari comiat de Ca la Brugui 

En la que va ser l'última jornada amb Ca la Brugui obert, cap a 200 persones van concentrar-se el dimecres 10 de novembre al vespre davant de la popular botiga de la plaça Major de Banyoles per fer costat a Maria Àngels Brugada, la Brugui, que ha de deixar l'establiment, obert pels seus pares l'any 1948. Banyolines i banyolins --i gent de fora-- de totes les edats van aplaudir-la quan la dona va sortir, emocionada, a agrair la mostra d'estima, que va incloure un petit concert de dos dels components de Germà Negre. Moltes persones van aprofitar per fer-hi una compra, segurament simbòlica: ciris, caramels, xiclets, productes de neteja. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada