diumenge, 14 de novembre del 2021

Josep Belloví i Jamàs

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 14 de novembre de 1940 és afusellat al Camp de la Bota de Barcelona el republicà federal, anarquista i anarcosindicalista Josep Belloví i Jamàs 

Militant de la FAI i de la CNT-AIT,  drant la guerra treballà a la «Fàbrica Z» (Cal Benach), dedicada a la construcció de carros d'assalt i a la reparació de tancs i de camions de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola. Quan les tropes franquistes s'acostaven a Catalunya, traslladà la maquinària de la «Fàbrica Z» a Bescanó  

El 28 de gener de 1939 creuà la frontera del Pirineu Oriental pel coll de Pertús 

Malat, tornà i sotmès a consell de guerra sumaríssim fou afusellat al Camp de la Bota el 14 de novembre de 1940 

Josep Belloví Jamàs: El 14 de novembre de 1940 és afusellat al Camp de la Bota de Barcelona el republicà federal, anarquista i anarcosindicalista Josep Belloví i Jamàs --el segon llinatge citat de diverses maneres (Jamas, Jamens, James, i algun altre)--, conegut com El Belloví. Havia nascut en 1901 a Tortosa (Baix Ebre).  

Es guanyava la vida treballant de torner mecànic.  

Vidu amb dues filles, vivia al número 22 del carrer de Francesc Macià de Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès).  

A partir de 1931 milità en Esquerra Republicana Federal (ERF), en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) i en la Federació Anarquista Ibèrica (FAI) de Sant Sadurní d'Anoia.  

Participà activament en els fets sobiranistes del 6 d'octubre de 1934 i per la qual cosa va ser detingut i tancat al vaixell presó Uruguay, fondejat al port de Barcelona.  

Arran del cop militar feixista de juliol de 1936, formà part del Comitè de Milícies Antifeixistes.  

Durant la guerra treballà a la «Fàbrica Z» (Cal Benach), dedicada a la construcció de carros d'assalt i a la reparació de tancs i de camions de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola.  

Quan les tropes franquistes s'acostaven a Catalunya, traslladà la maquinària de la «Fàbrica Z» a Bescanó (Gironès).  

El 28 de gener de 1939 creuà la frontera del Pirineu Oriental pel coll de Pertús (Albera, Baix Vallespir, Vallespir).  

Malalt, el 4 d'abril de 1939 retornà a l'Empordà i es va presentar a les autoritats franquistes de Figueres (la Garriga, Alt Empordà).  

El 21 de juny de 1939 va ser detingut a casa seva de Sant Sadurní d'Anoia i fins a mitjans de setembre va estar ingressat a l'Hospital Comarcal a Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) afectat de nefritis. Durant els interrogatoris mai delatà ningú i sempre va negar qualsevol relació amb els fets que se li imputaven (instigador de col·lectivitzacions, escorcolls, robatoris de maquinària i d'eines d'un taller, cobrament de diners a famílies benestants, participació en assassinats i altres).  

Posteriorment va ser tancat a la Presó Model de Barcelona. El 16 de desembre de 1939 va ser jutjat en consell de guerra sumaríssim pel III Tribunal Militar Territorial de Barcelona i condemnat a mort per «rebel·lió militar».  

Josep Belloví Jamàs va ser afusellat el 14 de novembre de 1940 al Camp de la Bota de Barcelona i enterrat en una fossa comuna del Fossar de la Pedrera de la ciutat. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada