dimarts, 9 de novembre del 2021

El MAC-Empúries se suma a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya i el dijous 11 de novembre s’homenatjarà els soldats republicans presoners de guerra destinats en 1940-1942 a treballs al jaciment d’Empúries


El MAC-Empúries se suma a la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Catalunya i el dijous 11 de novembre s'homenatjarà els soldats republicans presoners de guerra destinats en 1940-1942 a treballs al jaciment d'Empúries 

En la represa de les excavacions arqueològiques a Empúries els anys immediatament posteriors a la fi de la Guerra Civil i a l'inici de la dictadura franquista es va recórrer al treball dels batallons disciplinaris de presoners de guerra de la República 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL L'Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) 09/11/2021.- El MAC-Empúries se suma a la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Catalunya. La muralla i l'amfiteatre romans d'Empúries s'incorporen als Espais de Memòria Democràtica amb una nova senyalització que rememora els treballs forçats portats a terme amb soldats republicans represaliats en la represa de les excavacions al jaciment després de la Guerra Civil Espanyola (1940-1942), una iniciativa conjunta del Memorial Democràtic de Catalunya, el Museu d'Arqueologia de Catalunya i l'Ajuntament de l'Escala. 

Dijous 11 de novembre a les 11.00 hores es realitzarà un acte obert al públic a la seu d'Empúries del Museu d'Arqueologia de Catalunya amb la descoberta d'un tòtem. El plafó serà visible en l'itinerari de visita pública del conjunt arqueològic, a la zona propera a les restes de l'amfiteatre i la palestra, escenaris d'una part important dels treballs efectuats amb els batallons de soldats presoners. 

Participen en l'acte, el director de Memorial Democràtic de Catalunya, Vicenç Villatoro; el director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Jusèp Boya; l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, i el Dr. Francesc Gracia, catedràtic de la Universitat de Barcelona. 

En la represa de les excavacions arqueològiques a Empúries els anys immediatament posteriors a la fi de la Guerra Civil i a l'inici de la dictadura franquista es va recórrer al treball dels batallons disciplinaris de presoners de guerra. Aquelles unitats de soldats represaliats, aleshores destinades sobretot a la reconstrucció de les infraestructures malmeses durant el conflicte, serviren també, en aquest cas, com a treballadors forçats per reprendre el descobriment de la muralla sud de la ciutat romana i les restes de l'amfiteatre i la palestra, cobertes per tones de sorra. Els treballs, més tard, s'estengueren també a altres llocs del jaciment, i varen arribar a ocupar fins a uns 150 homes. Supervisats pels encarregats del Museu i vigilats pels soldats i oficials al càrrec del batalló, els treballs es varen realitzar en condicions molt dures i s'acompanyaven de càstigs freqüents. A això s'afegien la precarietat i la insalubritat de l'allotjament i una alimentació deficient, fins al punt de motivar freqüents gestos de solidaritat per part dels habitants de l'Escala. 

Amb la instal·lació d'aquest plafó, per iniciativa conjunta del MAC,  l'Ajuntament de l'Escala i Memorial Democràtic, es vol retre homenatge als soldats d'aquelles unitats disciplinàries que, amb la seva tasca realitzada malauradament en circumstàncies molt penoses i humiliants, varen ser també partícips del llarg procés de descoberta arqueològica de l'antiga Empúries. 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada