dilluns, 15 de novembre del 2021

El IV seminari teòrico-pràctic Paisatges Salvats - Paisatges per Salvar organitzat per la UdG, Naturalistes de Girona i SOS Costa Brava, aborda els conflictes territorials de la transició energètica

El IV seminari teòrico-pràctic Paisatges Salvats - Paisatges per Salvar organitzat per la UdG, Naturalistes de Girona i SOS Costa Brava, aborda els conflictes territorials de la transició energètica 

Sobre la qüestió de la Transició energètica: quina, on i com?  

Dies 19 i 20 de novembre a Girona 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 15/11/2021.- Informa l'entitat SOS Costa Brava. Amb el títol de Transició energètica: quina, on i com?, per quart any consecutiu el Departament de Geografia i la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial de la Universitat de Girona (UdG), juntament amb l'AssociacióNaturalistes de Girona (ANG) i SOS Costa Brava, organitzen el IV seminari teòrico-pràctic Paisatges Salvats - Paisatges per Salvar, els propers dies 19 i 20 de novembre. 

El divendres 19 de 15 a 20 hores tindrà un jornada de comunicacions a la Sala d'Actes de la Facultat d'Educació i Psicologia. 

Amb el ressò de la COP26 de Glasgow, el seminari s'iniciarà amb l'última hora sobre l'emergència climàtica de la mà de Javier Martín Vide, Catedràtic de Geografia de la Universitat de Barcelona (UB) i coordinador del 3r Informe del Canvi Climàtic de Catalunya (2017). 

Continuarà amb ponències sobre els conflictes de la transició energètica a escala internacional amb la Dra. Sofia Ávila de l'ICTA-Universitat Autònoma de Barcelona, i a nivell estatal amb el Dr. Alberto Matarán de la Universitat de Granada (UAB). Així mateix, el Dr. Joan Vicente del Departament de Geografia de la UdG, presentarà el projecte MOVxPAIMED – Movilización social y preservación del paisaje en el litoral mediterráneo español, que entre 2021 i 2025 farà una retrospectiva i prospectiva de conflictes a tot l'arc mediterrani, entre els quals els vinculats a la transició energètica com a temàtica emergent. 

La sessió clourà amb una taula rodona moderada per la Dra. Mita Castañer (Departament de Geografia UdG) que posarà a debat El Decret Llei 24/2021, de 26 d'octubre, d'acceleració del desplegament de les energies renovables distribuïdes i participades. Debat que comptarà amb Montserrat Coberó de la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa, Joan Checa del Grup d'Estudis sobre Energia, Territori i Societat de la UAB, Pere Roura del Departament de Física de la UdG i Assumpta Farran Directora General d'Energia de la Generalitat de Catalunya. 

El dissabte 20, el seminari realitzarà un tour en autocar per conèixer in situ conflictes territorials i iniciatives per la transició energètica a les comarques gironines. En primer lloc s'anirà a Sant Climent Sescebes (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) per conèixer amb Carles Mestre de la Plataforma Albera Lliure de Molins espais d'alt valor natural vulnerables a la implantació de parcs eòlics, i amb Edgar Nebot dels GRAF-Bombers de la Generalitat per parlar de les operacions d'extinció d'incendis en àrees amb implantació d'aerogeneradors.  

A continuació, el grup es desplaçarà cap a l'Escala i durant el trasllat Xavier Puig Montserrat investigador del Museu de Ciències Naturals de Granollers (Vallès Oriental), reflexionarà sobre instal·lacions d'energies renovables i conservació de la biodiversitat. Posteriorment, al Museu de l'Anxova i la Sal de l'Escala MASLE (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) es produirà un debat sobre el Parc eòlic marí del golf de Roses, moderat pel Dr. Jaume Feliu del Departament  Geografia de la UdG i protagonitzat per Sergi Ametller, de l'enginyeria promotora Sener, i Jordi Ponjoan, vicepresident i portaveu de la plataforma Stop Macro Parc Eòlic. 

El seminari finalitzarà a Rupià (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona) on es coneixerà la seva iniciativa de Comunitat Energètica Local, visitant les instal·lacions amb l'acompanyament de Badreix Tarragó, regidor de Transició  energètica. 

El seminari és gratuït i forma part de la 26a Setmana de la Ciència de Catalunya. Les inscripcions es poden realitzar a la web [www.paisatgessalvats.cat] que gestionen col·laborativament les quatre entitats promotores des de 2018. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada