dimarts, 2 de novembre del 2021

El Collectiu 7 de Novembre fa una crida a omplir d'estelades la manifestació de Perpinyà

El Col·lectiu 7 de novembre fa una crida a omplir d'estelades la manifestació de Perpinyà








El Col·lectiu 7 de Novembre fa una crida a omplir d'estelades la manifestació de Perpinyà 

L'Ajuntament de Perpinyà, governat per l'extrema dreta prohibeix penjar l'estelada al Castellet durant la Diada de la Catalunya Nord 

Commemoració a Perpinyà de 362è aniversari del Tractat dels Pirineus. La signatura del Tractat dels Pirineus, el document que manté encara dividits els Països Catalans dins dels estats espanyol i francès.  

D'ençà de l'annexió d'una part de Catalunya pel Reialme de França, oficialment signada el 7 de novembre de 1659, els nord-catalans van ser aïllats, administrativament i políticament, de la resta de Catalunya i de la seva àrea de relació fins aleshores. A partir d'aqueix moment, la consigna del poder francès és que tot allò català ha de desaparèixer. Per exemple, el 1673, es nomenen bisbes francesos i es fa fora els catalans; el 1678, s'incorpora el Bisbat de Perpinyà al bisbat de Narbona; el 1682, s'obliga a saber francès per exercir una professió liberal; i, el 1700, es prohibeix l'ús del català en els documents oficials perquè "repugna i és contrari a l'honor de la Nació francesa"   

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Perpinyà (Plana de Rosselló, Rosselló, comtat de Rosselló) 02/10/2021.- Llegim a Llibertat.Cat que el Col·lectiu 7 de Novembre ha fet una crida a omplir d'estelades la manifestació per a commemorar la Diada de la Catalunya Nord a Perpinyà (Plana de Rosselló, Rosselló, comtat de Rosselló), davant la prohibició per part de l'Ajuntament de Perpinyà de penjar l'estelada al Castellet. 

El Col·lectiu 7 de Novembre. organitzador de la Diada de la Catalunya Nord, ha rebut un correu electrònic per part de l'Ajuntament de Perpinyà, governat per l'extrema dreta, en el qual no autoritza i, per tant, prohibeix de penjar l'estelada al Castellet. Aquesta --ja tradicional-- acció es porta a terme des del 2004, però cal matisar que ja hi va haver una excepció el 2017, just després del referèndum d'autodeterminació al Principat de Catalunya. En aquell moment, l'Ajuntament, governat per Pujol, va al·legar que s'estaven realitzant obres a l'edifici. 

Commemoració a Perpinyà de 362è aniversari del Tractat dels Pirineus 

El proper dissabte, 6 de novembre, es commemora a Perpinyà el 362è aniversari del Tractat dels Pirineus amb una manifestació que començarà a les 4 de la tarda a plaça de Catalunya que portarà com a lema Obrim les fronteres, esborrem el tractat dels Pirineus. A continuació, a les 7, al peu del Castellet es farà la Marxa de torxes fins a la Casa de Musical.  

Una hora més tar, iniciarà en aquest indret el concert, amb les Tata (Catalunya Nord), els Trau (Catalunya Sud) i el Belda i el conjunt Badabadoc (Catalunya Sud). El preu de l'entarda és de 7 euros.  

Com que, l'Ajuntament de Perpinyà, governat per l'extrema dreta, ha prohibit que onegi l'estelada al Castellet, el Col·lectiu 7 de Novembre, organitzador de la Diada ha fet una crida a omplir d'estelades la manifestació de la tarda. 

Cal recordar que el 7 de novembre de 1659 les Espanyes i França van signar el Tractat dels Pirineus cedint els comtats del Rosselló (incloent-hi les comarques del Vallespir, Capcir i Conflent), i part del de la Cerdanya i a la monarquia francesa. Segons el Tractat s'havien de mantenir les institucions catalanes però París no el va respectar dissolent la Generalitat i els cònsols que explícitament havia de mantenir. Catalunya Nord va respondre a l'ocupació francesa amb una revolta armada coneguda com els Angelets de la Terra. 

Altres actes 

El dijous 4 de novembre, a les 7 de la tarda, el Casal de Perpinyà aplegarà un acte sobre Catalunya Nord, Terra d'acollida, que comptarà amb la participació de Dolors Serra, Aleix Renyé i Boubacar Traoré de Malí. Així com també l'Hora Solidària de cada dijous. 

Correllengua 2021 

La fi del Correllengua, coincideix com cada any amb la Diada de la Catalunya Nord i com fa habitualment la Coordimadora d'Associacions per la Llengua (CAL) organitza una anada a la en autocar a Perpinyà des de Barcelona. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada