diumenge, 17 d’octubre del 2021

Un miler de persones protesten a Girona contra el model energètic i per reclamar que l’electricitat "no sigui negoci"


Un miler de persones protesten a Girona contra el model energètic i per reclamar que l'electricitat "no sigui negoci" 

L'assistència empapera les seus de les elèctriques, de la Generalitat i la Subdelegació del Govern espanyol a Girona 

"Endesa, Iberdrola i Naturgy s'enriqueix de beneficis caiguts del cel i el nucli de la qüestió seria que deixessin de guanyar-los" 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 16/10/2021.- 'La llum és un dret, no un negoci': sota aquest lema, una quarantena de plataformes de les comarques gironines han organitzat aquest dissabte una concentració per protestar contra les pujades de preu de la llum i el model energètic del país, segons informa Ràdio Capital de l'Empordà.  

La concentració d'avui ha estat a les 17:00h davant de l'estació de l'AVE a Girona.  

En Sergi Cot, un dels portaveus de la plataforma Apaguem Endesa, va explicar ahir al Supermatí de Ràdio Capital que esperaven una participació "prou grossa, arrel de l'èxit que van tenir les concentracions que es van fer a l'estiu". "Endesa, Iberdrola i Naturgy s'enriqueix de beneficis caiguts del cel i el nucli de la qüestió seria que deixessin de guanyar-los", explica Cot. "Podem estar superant aquest pic de la llum durant mesos". 

Des de la plataforma proposen organitzar-se i participar a les manifestacions per reclamar i fer tot el que estigui al seu abast fent pressió política. "Al final, tot depèn de voluntat política". 

Un miler de persones protesten a Girona 

Llegim al Diari de Girona que un miler de persones han protestat aquest dissabte pel centre de Girona contra el model energètic actual i la pujada de l'electricitat dels darrers mesos. Equipats amb banderes i pancartes, han cridat contra les elèctriques per exigir que la "llum no sigui un negoci".  

La membre d'Apaguem Endesa Anaïs Varo explica que amb la protesta han volgut posar al centre "el problema real". "No podem acceptar un model energètic que no fa més perjudicar les classes populars i les persones vulnerables", ha reblat.  

La marxa ha sortit del Parc Central i ha passat per les oficines d'Endesa i Naturgy, la seu de la delegació de la Generalitat i la Subdelegació del Govern espanyol a Girona. A totes elles l'assistència ha llegit un manifest i han empaperat les façanes. 

La manifestació ha sortit d'una concentració feta al Parc Central de Girona i ha caminat per la carretera Barcelona fins a arribar la seu d'Endesa, al carrer del riu Güell. Allà s'han aturat i l'han empaperat mentre cridaven consignes com "Endesa ens roba" o "Fora, fora, la màfia d'Iberdrola". Després de llegir un manifest, els concentrats s'han desplaçat als Jutjats i han caminat fins a la seu de Naturgy, a tocar de la seu de la Subdelegació del Govern espanyol. Com a Endesa, han enganxat cartells en protesta contra el  "preu desorbitat de la llum".  

La manifestació ha acabat davant de la seu de la delegació de la Generalitat a Girona on s'ha llegit un manifest per demanar un "model energètic just" i que "no especuli". La membre d'ApaguemEndesa, Anaïs Varo, assenyala que "és molt important posar al centre les persones". "Hem de deixar clar que el sistema no funciona perquè el problema és que, no només afecta les classes populars i deixa sense energia les persones vulnerables, sinó que també afecta al planeta", ha destacat Varo. 

A la marxa hi han participat un miler de persones, pertanyents a una seixantena d'entitats contràries "a un oligopoli que no té en compte la gent". A més, Varo carrega contra "el risc" que la transició a les renovables "es faci sense tenir en compte les persones i el territori". "Aquí els culpables són les empreses que han generat els seus beneficis en contra de la societat, però també els governs que no han actuat o han permès que fos així", ha reblat Varo. 

El miler de persones que s'han manifestat han deixat clar que "tornaran a sortir les vegades que calgui" i han lamentat que "es vagi tard" en la conversió a les renovables. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada