dijous, 21 d’octubre del 2021

Manifestació a Perpinyà per reclamar a l'Ajuntament que no bloquegi el col•legi liceu de La Bressola, dissabte 23 d’octubre

Manifestació a Perpinyà per reclamar a l'Ajuntament que no bloquegi el col·legi liceu de La Bressola, dissabte 23 d'octubre 

Cal recordar que el sistema d'educació immersiva s'ha vist atacat en els darrers mesos per la censura del Tribunal Constitucional francès a la llei Molac, la llei de protecció i promoció de les llengües minoritzades. Un atac on ara s'ha de sumar el bloqueig de Perpinyà al projecte col·legi liceu La Bressola 

Recollida de signatures en suport de La Bressola. S'acosta la manifestació del dissabte 23 d'octubre, a les 11 del matí a la plaça de Catalunya, que La Bressola ha convocat en defensa del projecte de col·legi liceu. A través del següent enllaç podeu signar i donar suport: [https://bit.ly/3pg8178] 

El Col·lectiu 2 d'abril també crida a manifestar-se en suport a La Bressola. La històrica entitat pren el nom del dia que el rei borbó Lluís XIV l'any 1700 va prohibir la llengua catalana a Catalunya Nord 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Perpinyà (Plana del Rosselló, Rosselló, comtat de Rosselló) 20/10/2021.- Llegim a Llibertat.Cat que La Bressola ha convocat una manifestació a Perpinyà el proper dissabte 23 d'octubre, a les 11 del matí, al centre de Perpinyà (Plana del Rosselló, Rosselló, comtat de Rosselló)) per reclamar a l'Ajuntament de Perpinyà que retiri la preempció sobre el Monestir de Santa Clara i no bloquegi el col·legi liceu de La Bressola. La marxa s'iniciarà a la plaça Catalunya i s'enfilarà cap l'Ajuntament de Perìnyà. 

I es que després de mesos de negociació amb el consistori  i quan ja tot estava enllestit per a la ubicació del col·legi liceu de La Bressola a l'antic convent de Santa Clara que podria acollir fins a 350 alumnes, l'Ajuntament ha decidit de fer valdre el seu dret de preempció al motiu de la "salvaguarda del patrimoni". 

Davant d'aquesta situació, La Bressola ha decidit portar aquest cas davant de la justícia interposant 2 recursos, un jurídic i l'altre d'urgència, denuncien a través del seu advocat, Guillem Nivet que l'ajuntament no té cap projecte concret per aquest edifici i que en tot moment els serveis de l'ajuntament s'havien mostrat favorables a la instal·lació de La Bressola a l'antic convent. Paral·lelament aquestes accions, l'escola també ha decidit pressionar des del carrer amb la mobilització del proper 23 d'octubre. 

45 anys d'immersió lingüística immersiva  

La Bressola és una xarxa d'escoles associatives que va obrir les portes un 16 de setembre de 1976 amb tan sols 7 alumnes. Ara, més de quaranta-cinc anys després, ja compta amb 1.050 nins i nines repartits en set escoles i un col·legi. L'objectiu de l'associació és la recuperació lingüística del català i de la cultura catalana a la Catalunya Nord a través del sistema d'immersió lingüística immersiva, que permet vehicular el català com a llengua d'ús, de socialització, una llengua compartida entre els alumnes i en plena naturalitat. 

Les classes són distribuïdes segons el concepte de la verticalitat, on els nins i nines de diferents edats comparteixen la mateixa classe i les mateixes activitats d'aprenentatge. D'aquesta manera, s'estableix una relació de col·laboració constant, els nins més grans ajuden els més petits i tothom aprèn els uns dels altres. En síntesi, una motivació que sentirà el petit per arribar allà on és el gran. La verticalitat fa evident el progrés d'aprenentatge de la mainada. 

Tot i això, aquest sistema d'educació immersiva s'ha vist atacat en els darrers mesos per la censura del Tribunal Constitucional francès a la llei Molac, la llei de protecció i promoció de les llengües minoritzades. Un atac on ara s'ha de sumar el bloqueig de Perpinyà al projecte col·legi liceu La Bressola. 

La Bressola treballa per la creació d'un segon col·legi i un primer liceu per donar resposta a la demanda d'educació secundària que necessita l'associació. Aquest projecte és la seva absoluta prioritat i permetria oferir, per primera vegada a la Catalunya Nord, un ensenyament immersiu en català des de maternal fins a les portes de la universitat. S'impulsa un manifest en defensa del projecte de col·legi liceu de La Bressola a Perpinyà amb l'objectiu de promoure la participació a la manifestació convocada a la ciutat el proper dissabte, a les 11 del matí, a la plaça de Catalunya.  

A través del següent enllaç podeu signar i donar suport: [https://bit.ly/3pg8178]. 

MANIFEST EN DEFENSA DEL COL·LEGI-LICEU DE LA BRESSOLA A PERPINYÀ 

Fa anys que La Bressola treballa per l'obertura del segon col·legi i el primer liceu, que ha de permetre oferir, per primera vegada a la Catalunya Nord, un ensenyament en català des de maternal fins a les portes de la universitat.  Després de valorar diverses opcions de locals, des d'inicis d'aquest any 2021 La Bressola s'ha  centrat en l'adquisició del Monestir de Santa Clara al barri del Vernet.   

El Monestir de Santa Clara és el millor espai per a La Bressola per a la continuïtat i el desenvolupament del projecte educatiu que La Bressola tira endavant d'ençà 45 anys.  La comunitat de religioses de Santa Clara, propietàries del lloc, ha entès i dona suport a aquest projecte. 

Al bell cor del barri on la Bressola ja és implantada i en el respecte del ric passat històric d'aquest espai, el futur col·legi-liceu serà un lloc de socialització i un referent de catalanitat. 

El passat 6 d'agost, La Bressola va signar l'acord de compra-venda de l'edifici. Però què s'ha trobat? A deu dies de la finalització del termini, i després d'assegurar en nombroses ocasions que no estava interessat en la compra de l'edifici, l'Ajuntament de Perpinyà ha decidit exercir el dret de preempció. Un atac que pretén eliminar la presència del català a la Catalunya Nord i bloquejar el projecte de col·legi-liceu. Però aquest no és un atac qualsevol, també és un cop dur a tot el país i a la tasca de recuperació i dinamització de la llengua i la identitat catalanes. 

La Bressola s'interroga: 

-        Quin és el projecte del municipi de Perpinyà? 

-        Per què el municipi ha assegurat durant tant de temps que no hi tenia cap interès? 

-        Quin projecte d'interès general votat en Consell Municipal s'utilitza per fer valdre el dret de preempció? 

-        Per què s'atura un projecte de servei públic com és un centre d'ensenyament en llengua catalana? 

És absolutament incomprensible! 

Quin problema hi ha amb La Bressola? Quin problema hi ha amb l'ensenyament en català? 

L'ensenyament immersiu en català mereix el seu centre d'educació secundària i se necessita el suport de tothom perquè això sigui possible. No hi ha cap situació que faci més mal al cor que la de no poder respondre a la demanda d'una família que vol escolaritzar el seu nin o la seva nina en català. 

No podem pas tolerar cap atac a la llengua i a la cultura catalanes. La Bressola no cedirà davant aquest revés i seguirà ferma en la defensa del català a la Catalunya Nord. 

Per aquest motiu: 

-Exigim a l'Ajuntament de Perpinyà la retirada de la preempció del Monestir de Santa Clara. 

-Reclamem a les nostres institucions, al conjunt de les administracions territorials, accions concretes per ajudar-nos i defensar el català davant aquest atac. 

-Nos comprometem a sortir al carrer les vegades que faci falta per defensar la llengua  i l'ensenyament en i del català. 

Avui i demà, l'escola en català! Avui i demà, col·legi a Perpinyà!, Avui i demà, liceu a Perpinyà! Avui i demà, defensem el català! 

El Col·lectiu 2 d'abril també crida a manifestar-se en suport a La Bressola 

El Col·lectiu 2 d'abril invita a tots els catalans i defensors de Catalunya a manifestar-se el dissabte 23 d'octubre a les 11 del matí a costat de l'associació La Bressola per a defensar el futur d'un projecte de 45 anys posat en qüestió avui per la municipalitat de Perpinyà. 

El 1976 s'obria el primer centre escolar de La Bressola amb 7 alumnes dins un garatge. 45 anys més tard i moltes lluites el projecte de La Bressola és una realitat amb 8 centres escolars i més de 1000 alumnes de la maternal al secundari.  

La Bressola havia de fer un pas més gràcies a la compra del Monestir Santa Clara de Perpinyà. Un monestir que permetria a l'associació obrir un segon centre secundari i obrir finalment un liceu que havia de permetre als alumnes seguir tot l'ensenyament de la maternal a la Universitat en català. Malauradament la municipalitat de Perpinyà ha usat abusivament del seu dret de preempció, ha bloquejat la compra i el projecte de desenvolupament de La Bressola, un projecte que penalitza els alumnes, les famílies però també tot Catalunya Nord. 

L'ensenyament en català a Catalunya Nord és indispensable i hauria de ser la normalitat. En aquest sentit La Bressola fa la feina d'un servei públic, fa el que haurien de fer tots els municipis, el Consell Departamental i el Consell Regional. 

El batlle de Perpinyà, Louis Aliot, bloqueja el futur de La Bressola només per ideologia. Quan el 30 de setembre va abusar del dret de preempció no tenia cap projecte pel monestir Sant Clara, no se n'havia discutit en cap consell municipal, ni s'havia previst al pressupost de la ciutat els 1.200.000 euros per la compres i els centenars de milers d'euros per les obres. 

No és el primer atac a la llengua i als símbols catalans. Fa poques setmanes, sense cap avís va fer treure els rètols de les entrades de la ciutat redactats en català, acusant primer els seguidors de la USAP i dels Dragons, per a més tard explicar que era pel manteniment. Unes mentides inacceptables per part del batlle de la capital nord-catalana. 

Per a lluitar en contra l'anticatalanisme di l'ultradreta a Perpinyà el Col·lectiu 2 d'abril crida a manifestar-se a costat de La Bressola. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada