dimecres, 20 d’octubre de 2021

L’oposició al projecte de macro parc eòlic marí Tramuntana a la badia de Roses rep el suport de vint ajuntaments de les comarques gironines

L'oposició al projecte de macro parc eòlic marí Tramuntana a la badia de Roses rep el suport de vint ajuntaments de les comarques gironines 

S'assegura que el projecte és una "invasió" i reclamen a l'Estat que la transició energètica es faci des del territori 

L'energia dels aerogeneradors s'haurà d'evacuar amb una línia com la MAT 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Roses (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada) 20/10/2021.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, la plataforma contrària el projecte del  macro parc eòlic marí Tramuntana a la badia de Roses ha rebut el suport d'una vintena d'ajuntaments de les comarques gironines i ha recollit més de 20.000 signatures en contra del projecte.  

Membres de la plataforma s'han reunit amb el subdelegat de l'Estat espanyol, Albert Bramon, per reclamar-li que la transició energètica es faci des del territori.  

Avancen que una vintena més d'ajuntaments també rebutjaran el projecte 

El portaveu de la plataforma, Jordi Ponjoan, subratlla que el projecte del macro parc Tramuntana és "una invasió" per part "d'una gran corporació" i diu que el seu impacte s'estendrà també a l'interior de l'Empordà. "La subestació que tindrà associada serà de dimensions colossals". Per això, des de la plataforma opositora es busca ara el suport de més ajuntaments, i avancen que una vintena més també rebutjaran el projecte. 

La reunió d'aquest matí, que s'ha fet a la seu de la Subdelegació del Govern espanyol a Girona, arriba després que la plataforma hagi presentat al·legacions als Plans d'Ordenació de l'Espai Marítim (POEM). "Aquest document és el que dona la possibilitat que el macro parc pugui ser una realitat; ja se n'han començat a publicar una sèrie de modificacions, però volíem rebre'n informació de primera mà del subdelegat i traslladar-li la resposta del territori", ha concretat Ponjoan. 

La plataforma opositora ha agraït a Albert Bramon "la predisposició" a rebre'ls, i ha aprofitat la trobada per fer-li arribar tots els suports que fins ara han recollit els opositors al macro parc eòlic. Són més de 20.000 signatures individuals i una vintena de mocions aprovades per ajuntaments de les comarques gironins. La majoria, de la zona de la Costa Brava. En concret, de l'Alt Empordà hi ha els ajuntaments de Roses, Viladamat, Vilanant, Cadaqués, Ventalló, Castelló d'Empúries, Figueres, Colera, Garrigàs i la Jonquera. Del Baix Empordà, els de Torroella de Montgrí (també, l'EMD de l'Estartit), Regencós, Begur, Pals, Ullà, Jafre i Parlavà. Completen el llistat els de Sant Jordi Desvalls (Gironès) i Maià de Montcal (Garrotxa). 

Ponjoan ha explicat que, a més d'aquests, n'hi ha una altra vintena que en breu també aprovaran la moció per ple. Són ajuntaments més situats a l'interior. "Un macro parc com aquest necessita subestacions de grans dimensions, i la que ens tocarà a l'Empordà serà colossal", concreta el portaveu de l'entitat, recordant que l'energia dels aerogeneradors s'haurà d'evacuar amb una línia "com la MAT". 

Un projecte "invasor" 

Durant la reunió, els opositors al parc eòlic marí també han reclamat suport al subdelegat perquè la transició energètica es faci des del territori. "Estem en contra de macroinstal·lacions foranies invasores; la revolució verda s'ha de fer des de la ciutadania i les empreses del territori", ha subratllat Ponjoan. "Són elles, i no les grans corporacions, les que han de produir energia", ha afegit. 

Jordi Ponjoan ha explicat que un projecte com el del macro parc Tramuntana seria "fabulós" en llocs com "el desert d'Atacama, el de Gobi o Sibèria". "Però allò que no es pot diferir de cap manera és tenir 200 quilòmetres quadrats de macro parc en una zona com l'Empordà, i a menys de 20 quilòmetres de la costa", ha subratllat. "És una agressió molt important al paisatge, i si es fa una instal·lació d'aquest tipus, l'Empordà no serà més el mateix", ha insistit. 

El portaveu de la plataforma també ha dit que, durant la trobada, Albert Bramon els ha dit que seran "curosos" amb la tramitació dels POEM. Però que de moment, no s'ha pogut anar més enllà, perquè no hi ha un calendari marcat perquè l'Estat aprovi els plans. "D'aquí a finals d'any, però, nosaltres estarem preparats per a una possible aprovació del POEM, que donaria pas a tots els projectes que puguin venir", ha conclòs Jordi Ponjoan. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada