diumenge, 24 d’octubre de 2021

Eleuterio Quintanilla Prieto

Eleuterio Quintanilla Prieto [IISH]

Eleuterio Quintanilla Prieto [IISH]


El 25 d'octubre de 2017 es publicà que "el 25 d'octubre de 1886 neix a Xixón el pedagog, anarquista, anarcosindicalista i francmaçó Eleuterio Quintanilla Prieto", Ara tenim més dades: El 24 d'octubre --el certificat de defunció cita erròniament el 22 d'octubre-- de 1886 neix a Xión (Astúries) el pedagog, anarquista, anarcosindicalista i francmaçó Eleuterio Quintanilla Prieto. 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 24 d'octubre --el certificat de defunció cita erròniament el 22 d'octubre-- de 1886 neix a Xixón (Astúries) el pedagog, anarquista, anarcosindicalista i francmaçó Eleuterio Quintanilla Prieto 

Al capdavant d'una colònia infantil, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camp de concentració de Sant Cebrià de Rosselló, establert pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier, fins que junt amb Juan Zafón Bayo i Eduard Josep Esteve va ser destinat a una de les Companyies de Treballadors Estrangers, prop de la frontera belga i després al Loire, on restà fins al 1943, temps que va esmerçar en escriure Emocionario del destierro, una obra molt emotiva 

Eleuterio Quintanilla Prieto: El 24 d'octubre --el certificat de defunció cita erròniament el 22 d'octubre-- de 1886 neix a Xixón (Astúries) el pedagog, anarquista, anarcosindicalista i francmaçó Eleuterio Quintanilla Prieto. De família obrera i nombrosa, el seu pare es deia Paulino Quintanilla Pozada, conserge del mercat central d'hortalisses, i seva mare, Asunción Prieto Sampedro, treballava en una fàbrica de tabacs.  

Va cursar estudis primaris en una escola gratuïta «La Càtedra» i des dels 13 anys va fer feina d'aprenent de xocolater amb un patró que el va animar a continuar estudiant, cosa que va fer a l'Ateneu Obrer, on des del 1904 va aprendre diverses llengües (italià, francès, anglès, esperanto).  

Entre 1904 i 1905 comença a participar en el moviment obrer com a orador a Mieres (Astúries), sempre defensant l'anarquisme social, i va col·laborar en la premsa llibertària de la regió (Tiempos Nuevos). 

La seva companya fou Consuelo Sotura. Eleuterio Quintanilla va morir el 18 de gener de 1966 al seu domicili de Bordèu (Gironda, Nova Aquitània, Occitània).  

Actualment, un carrer de la seva ciutat natal porta el seu nom. 

Per llegir la seva biografia: 

[https://nordestllibertari.blogspot.com/search?q=Eleuterio+Quintanilla+Prieto]. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada