dilluns, 18 d’octubre del 2021

Ecologistes de Catalunya denuncia que el decret de renovables s'aplica de forma autoritària

Ecologistes de Catalunya denuncia que el decret de renovables s'aplica de forma autoritària 

Critica que el Govern de la Generalitat no hagi fet el procés participatiu que havia promès 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 18/10/2021.- Llegim al Diari de Girona que la plataforma Ecologistes de Catalunya, que engloba entitats com l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG), el Grup de Defensa del Ter (GdT)i la Iaeden, entre altres, ha acusat el Govern de la Generalitat d'estar aplicant «de forma autoritària» el decret de mesures contra el canvi climàtic i impuls de les energies renovables, aprovat el 2019.  

El passat mes de juliol, la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà (ERC), va avançar que modificaria el decret per obligar els promotors a comptar amb l'aval dels propietaris del 85% de la superfície i a informar els ajuntaments del projecte. Una modificació que s'ha de presentar en els propers dies i que, en aquell moment, Jordà va dir que aniria acompanyada d'un procés participatiu que les entitats ecologistes denuncien que no s'ha dut a terme. «La consellera presentarà la proposta del nou govern sense que s'hagi produït el procés participatiu promès», lamenten, tot afegint: «Com ja va passar el 2019, s'imposarà un decret modificat sense tenir en compte ni el territori ni les entitats ambientals, ni els sectors científics i acadèmics».  

En un contundent comunicat, Ecologistes de Catalunya afirmen sentir-se novament «enganyats per aquest Govern que promet allò que sap que no complirà». Segons recorden, el Govern de la Generalitat havia promès crear un marc de debat i participació amb les entitats ambientals per tal que la modificació del decret de renovables fos el resultat d'un procés participatiu. Tot i això, critiquen que finalment no s'ha dut a terme. «Novament ens trobem davant d'un nou engany. El Govern de la Generalitat ja ha decidit, unilateralment, com serà aquesta modificació sense haver iniciat el procés de participació promès», lamenten. 

«Estratègia de maquillatge» 

També opinen que les últimes declaracions dels responsables del Govern de la Generalitat fan pensar «que tot seguirà igual i que tot respon a una estratègia de maquillatge». Segons denuncien, la Generalitat «s'ha fet seu el discurs que els grans projectes de les grans corporacions, que tants i tants conflictes ambientals i territorials provocaran, seran una realitat al nostre país». Per tant, creuen que «tot sembla indicar que res canviarà».  

Ecologistes de Catalunya recorda que, arran de l'aprovació del decret, l'any 2019, es va iniciar al Parlament de Catalunya «una acceleració» de la tramitació de projectes de centrals eòliques i fotovoltaiques. Aquests projectes, consideren, «afecten molt negativament i posen en greu perill el futur de molts espais naturals de gran importància ecològica». A més, creuen que el decret s'està aplicant «de forma autoritària», tot generant «una gran indefensió en els territoris afectats i creant conflictes allà on s'ha proposat instal·lar centrals eòliques i fotovoltaiques».  

Per això, aquestes entitats han estat demanant la derogació d'aquest decret des del mateix moment de la seva aprovació, el 2019. Tanmateix, amb l'entrada del nou govern de la Generalitat de Catalunya les peticions de derogació s'han intensificat: segons indiquen Ecologistes en Acció, ara ja no són només ells els que reclamen que s'elimini, sinó també altres sectors com Ajuntaments, plataformes locals, sindicats agraris, entitats culturals, sectors científics i acadèmics i sectors econòmics, entre altres. Tot i això, lamenten que el Govern de la Generalitat s'ha «negat reiteradament» a derogar el decret, acceptant només modificar-lo tot i «admetre el conflicte ambiental i territorial que l'actual model de desenvolupament de les renovables està provocant». 

Promeses incomplertes  

És per això que els sap greu que la Generalitat no hagi tirat endavant el procés participatiu que havia promès per a la modificació del decret. «Malauradament, un cop més, les promeses d'aquest Govern han estat incomplertes», critiquen. I asseguren que aquesta no és la primera vegada que passa. «Tot i que aquest és un govern jove, moltes han estat ja les promeses incomplertes», retreuen. En aquest sentit, recorden que, abans de constituir-s'hi, ERC va prometre que recuperaria el departament de Medi Ambient, que s'havia eliminat de l'estructura de la Generalitat l'any 2010. Tot i això, constaten que finalment el Departament no ha estat recuperat i que el nou govern s'ha limitat a incorporar les competències ambientals al ja existent Departament d'Agricultura, tot fent «una simple operació de maquillatge canviant el nom del departament». D'altra banda, també recorden que, en els pactes de governabilitat amb la CUP-Guanyem, ERC va assumir el compromís d'aplicar una moratòria en la tramitació de projectes de centrals de renovables, per tal de posar ordre a la «greu» situació creada. Tot i això, critiquen que la moratòria al final no s'ha aprovat ni aplicat, sinó que els projectes «s'han seguit presentat i tramitant». 

Tot plegat, des d'Ecologistes de Catalunya afirmen que segueixen defensant «la necessitat d'una transició energètica real i sostenible», on l'energia es produeixi a prop dels llocs de consum, amb l'objectiu de reduir l'impacte de les «autopistes elèctriques» i ser el més eficient possible. A més, demanen «una transició energètica a favor del planeta i de les persones i no dels interessos de les grans corporacions elèctriques». 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada