dissabte, 23 d’octubre del 2021

A la Regió Sanitària de Girona puja el risc de rebrot de covid-19 i el de contagi amb 67 nous positius

El virus, a l'alça i amb pocs efectes. S'arriba a 1.000.468 persones diagnosticades de covid-19 des dels inicis de la pandèmia a Catalunya 

A la Regió Sanitària de Girona puja el risc de rebrot de covid-19 i el de contagi amb 67 nous positius 

Argimon avisa que la variant Delta plus ha arribat al Principat de  Catalunya. El conseller de Salut de la Generalitat demana "prudència" a la ciutadania davant de l'augment de contagis en diversos països europeus 

Les poblacions de les comarques gironines amb l'índex de risc de rebrot més elevat, entre altres, són Garriguella (1.755), Sant Julià de Ramis (502), Sant Joan les Fonts (466), Campdevànol (389), Llagostera (296), Vilablareix (237), Camprodon (220), Vidreres (184), Maçanet de la Selva (174), Ripoll (174), Figueres (170), Blanes (155), Banyoles (109) i l'Escala i Empúries (100) 

Els grups escolars aïllats fa un any multiplicaven per deu els actuals. Actualment hi ha una vintena de grups a les comarques gironines confinats, mentre que fa un any n'hi havia 227. Tots els centres educatius del Pla de l'Estany i la Garrotxa es troben lliures de coronavirus-19 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Garriguella (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) 23/10/2021.- Llegim al Diari de Girona que segueix la tendència a l'alça de la propagació del coronavirus-19 al Principat de Catalunya, on s'ha sobrepassat el milió de persones diagnosticades amb covid-19 des de l'inici de la pandèmia, al març de l'any 2020. En total, Salut xifra aquest dissabte a 1.000.468 els positius diagnosticats amb tota mena de proves. 

A la Regió Sanitària de Girona, els casos confirmats per PCR i TA acumulats són 101.003 (+67) i 105.306 si es tenen en compte totes les proves. Des de l'inici de la pandèmia han mort 2.282 persones, cap més. 

El risc de rebrot s'incrementa a 74 (+1), mentre que el valor de la setmana del 6 al 12 d'octubre era de 56. L'Rt puja una centèsima, fins a 1,19, per sobre del 0,85 de l'interval anterior. La incidència a 7 dies és de 32. El 2,16% de les proves que es fan surten positives. Actualment, hi ha 27 persones ingressades, una menys. 

Són dades en l'àmbit català del sisè dia consecutiu en què els indicadors empitjoren, consolidant una tendència a l'alça en la transmissió de virus, alguna cosa, però, que no es reflecteix en una major pressió als hospitals donada l'elevada vacunació. I és que com insisteixen els experts, el covid-19 sembla haver arribat per quedar-se, convertint-se en una infecció estacional com la grip. 

Això no eximeix que les autoritats sanitàries segueixin de prop l'evolució dels indicadors, encara que no esperen que pugui produir-se una sisena onada de l'epidèmia gràcies al fet que un 74% de la població catalana té la pauta completa. 

Tornant a les dades d'incidència actualitzades, avui hi ha 331 persones hospitalitzades, vuit menys que ahir, de les que 87, com el dijous, segueixen en estat crític. El nombre oficial de morts ascendeix a 23.991 persones des de l'inici de la pandèmia, quatre d'ells notificats en les últimes 24 hores, amb 15 morts en l'última setmana, és a dir, dos a el dia de mitjana. 

El EPG, també a l'alça 

El risc de rebrot (EPG), índex que mesura el potencial de creixement de l'epidèmia, creix per sisè dia consecutiu fins als 51 punts, dos més que ahir, un risc considerat moderat que no es donava des del 6 de juliol de l'any passat . 

La velocitat de propagació de virus (Rt) al Principat de Catalunya és avui de 1,16, cinc centèsimes més que ahir, el que vol dir que cada 100 infectats contagien a una mitjana de 116 persones, de manera que els contagis tornen a créixer. De fet, en les últimes hores s'han diagnosticat 661 més. 

Argimon avisa que la variant Delta plus ha arribat al Principat de  Catalunya 

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, la variant Delta plus del coronavirus-19 ja ha arribat al Principat de Catalunya, tot i que els casos que s'han detectat "es poden comptar amb els dits d'una mà". Així ho ha alertat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, qui ha demanat "màxima prudència" a la ciutadania. Aquesta és una mutació del virus de la variant Delta que s'ha detectat al Regne Unit de Gran Bretanya i ara ja s'hauria traslladat a Catalunya. 

D'altra banda, el conseller de Salut ha recordat que la tardor és el moment de més contagis dels coronavirus-19 i per això és quan es preveu un repunt més important de casos. Argimon ha insistit en la importància de portar la mascareta en interiors i també a l'exterior quan no hi hagi la distància de seguretat. 

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha confirmat que ja hi ha cinc casos de la variant Delta plus al Principat de Catalunya. Argimon creu que, de moment, es tracta d'un volum de casos "anecdòtic" però tot i així preveu que a mesura que passin els dies es vagi estenent, tal com ha passat en altres variants del virus. 

De moment, encara s'està estudiant si aquesta variant és més contagiosa o resisteix més les vacunes que les altres variants. De tota manera, el conseller demana "màxima prudència" a la ciutadania per evitar els contagis. 

El conseller ha recordat que "encara estem en pandèmia" i per això cal tenir en compte que hi ha un conjunt de restriccions que s'han de seguir complint. Una d'elles és l'ús de mascaretes en espais tancats o també a l'exterior quan hi hagi més persones que no formin part del grup bombolla. 

Argimon també ha valorat les dades de contagis al Principat de Catalunya amb preocupació. Argimon ha recordat que ja preveien un repunt de contagis en aquestes setmanes, però el conseller ha anunciat que la setmana que ve les dades seguiran creixent i això li "preocupa bastant més". 

Aquest augment coincideix amb la situació que viuen d'altres països com ara Alemanya o els Països Baixos. Argimon ha recordat que el coronavirus és "estacional" i per això el moment de màxima expansió és durant la tardor i a principis d'hivern, "una mica abans que la grip". 

Sobre la retirada de la mascareta a les escoles, el conseller ha recordat que ja han fet la sol·licitud corresponent al consell interterritorial de salut i estan a l'espera d'una resposta. Josep Maria Argimon ha avançat que la retirada de la mascareta als patis i a les escoles és "una prioritat" perquè és un "tema docent i pedagògic". A més, el conseller creu que "no té raó de ser" que es retirin les mascaretes a espais com teatres o gimnasos, però els infants hagin de portar-la a dins de classe. 

Aquí es pot seguir dia a dia, municipi a municipi:  

[https://www.ccma.cat/324/coronavirus/risc-municipis/] 

Les poblacions de les comarques gironines amb l'índex de risc de rebrot més elevat, entre altres, són Garriguella (1.755), Sant Julià de Ramis (502), Sant Joan les Fonts (466), Campdevànol (389), Llagostera (296), Vilablareix (237), Camprodon (220), Vidreres (184), Maçanet de la Selva (174), Ripoll (174), Figueres (170), Blanes (155), Banyoles (109) i l'Escala i Empúries (100). 

També amb risc, entre altres, Vilafant (80), Olot (78), Sant Feliu de Guíxols (76), Lloret de Mar (72), Girona (68), Palafrugell (86), la Bisbal d'Empordà (47), Roses (36). Salt (30), Begur (30), Castell-Platja d'Aro (24), Sarrià de Ter (23), Santa Coloma de Farners (21), Cassà de la Selva (17). Palamós (12), Calonge i Sant Antoni (8), Riudarenes (7), Anglès (6), Torroella de Montgrí i l'Estartit (4) i Arbúcies (3). 

Actualment hi ha una vintena de grups escolars a les comarques gironines confinats 

Llegim al Diari de Girona que les dades evidencien que, gairebé un mes i mig després de l'inici del curs escolar, l'impacte de la covid-19 als centres educatius és molt més baix que ara fa un any. Per tant, la millora epidemiològica general també es veu reflectida a les llars d'infants, escoles i instituts de tot el Principat de Catalunya. 

De fet, actualment, només hi ha quinze centres a la demarcació de Girona que tenen almenys un grup confinat per coronavirus-19: set al Gironès, quatre a l'Alt Empordà, dos a la Selva, i un al Baix Empordà i Ripollès, respectivament. Entre aquestes escoles, hi ha vint grups que s'han hagut d'aïllar per algun positiu de coronavirus-19. Els centres que en tenen més estan ubicats a l'Alt Empordà: l'escola Joaquim Gifre de Garriguella (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) té tres grups aïllats després que es detectessin nou positius els últims deu dies; l'escola d'El Far d'Empordà (Baix Fluvià, Alt Empordà, comtat de Peralada) també en té tres més, per la detecció de quatre positius i, finalment, l'escola Esculapi de l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) també en té tres arran de tres casos. Per altra banda, també cal tenir present que hi ha dues comarques, el Pla de l'Estany i la Garrotxa, que no tenen cap grup confinat. 

Aquestes dades, però, no tenen ni punt de comparació amb les de l'any passat. I és que el 23 d'octubre del 2020 ja hi havia 227 grups gironins confinats repartits entre 120 centres educatius, segons les dades del Departament d'Educació. A més, hi havia 5.161 persones en quarantena. Els més afectats eren l'Institut Vallvera de Salt (Gironès, comtat de Girona), amb dotze grups confinats, l'escola el Gegant del Rec també de Salt, amb deu aules tancades i l'Institut de Castelló d'Empúries (Baix Fluvià, Alt Empordà, comtat de Peralada), també amb una desena de classes aïllades. A més, els brots als centres educatius van arribar a superar els de les residències. 

Cal tenir present, però, que en aquell moment s'estava gairebé en ple pic de la segona onada, quan es registrarien rècords absoluts de positius setmanals i encara no havia començat la vacunació contra la covid-19. 

Davallada en dues setmanes 

D'altra banda, a mesura que ha anat avançant el curs, cada vegada hi ha hagut menys grups confinats. Fa dues setmanes, n'hi havia 54 a tota la província, més del doble que ara. A més, només a la comarca del Gironès hi havia pràcticament les mateixes escoles amb grups confinats que hi ha ara a tota la demarcació gironina. 

Pel que fa a la resta del Principat de Catalunya, segons el balanç publicat per Agència Catalana de Notícies, els grups escolars confinats per covid-19 van baixar a 69, un menys dels que hi havia dijous. D'aquesta manera, ara representen el 0,10% dels aproximadament 72.000 totals. A més, hi havia 3.399 persones confinades (+441): 3.399 alumnes (+440), 162 docents i personal d'administració i serveis (PAS) (+2) i 4 de personal extern (-1). També es van registrar 566 positius en els darrers 10 dies i ja se n'acumulen 6.732 (+100), entre alumnes, docents, PAS o personal extern. No hi ha cap centre tancat completament però 57 centres amb algun grup confinat (-1), l'1,12% dels 5.105 del sistema escolar. 

Índex avui de risc de rebrot de covid-19Garriguella 1754.39 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 7 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 7 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 818.71 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 2.14 (l'epidèmia creix si és superior a 1). L'Escala i Empúries 99.48 (Mitjà) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 6 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 6 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 58.03 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.71 (l'epidèmia creix si és superior a 1).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada