dimarts, 7 de setembre del 2021

Paul Roger Prêtre

Notícia d'una de les detencions de Paul Prêtre apareguda en el periòdic parisenc "Le Cahiers des Droits de l'Homme" del 30 de gener de 1934

Notícia d'una de les detencions de Paul Prêtre apareguda en el periòdic parisenc Le Cahiers des Droits de l'Homme del 30 de gener de 1934



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 7 de setembre de 1905 neix a Choisy-le-Roi (Val-de-Marne) l'anarquista Paul Roger Prêtre 

Després de passar la frontera del Pirineu Oriental, entre l'1 i el 30 de d'octubre de 1936 participà en la Guerra Civil, juntament amb altres voluntaris anarquistes del XIII Districte de París 

Paul Prêtre: El 7 de setembre de 1905 neix a Choisy-le-Roi (Val-de-Marne, Illa de França) l'anarquista Paul Roger Prêtre. El seu pare es deia Albert Prêtre, cap de districte de la Companyia Ferroviària d'Orleans, i la seva mare, Madeleine Thècle Peszinski (o Peszynski).  

El 24 d'agost de 1922 el Tribunal Correccional del Sena el va condemnar fins a la majoria d'edat a colònia penitenciària i, per a fugir d'aquesta pena, s'enrolà voluntàriament en l'Exèrcit francès.  

El 7 de juliol de 1928 es casà a Écrouves (Meurthe-et-Moselle, Lorena, Gran Est) amb Jeanne Marie Diverres, amb qui tingué tres criatures.  

El 30 d'abril de 1930 era sotsoficial del 72 Regiment d'Artilleria establert a Vincennes (Val-de-Marne, Illa de França).  

Un cop lliure del servei militar, es declarà objector de consciència i retornà en diferents ocasions a les autoritats militars la seva cartilla de mobilització, fet que li va comportar diferents condemnes judicials i el seu cas va ser freqüentment comentat per periòdics (Le Cahiers des Droits de l'Homme, Le Combat de la Paix, La Patrie Humaine i altres).  

El gener de 1934 vivia al número 96 del carrer Faubourg Saint-Martin de París (Illa de França).  

Després es guanyà la vida com a pintor decorador i retratista, encara que gairebé sempre estava sense feina. En aquesta època viva al número 22 del carrer Gobelins de París. Infiltrat amb l'anarquista Franchère en grup del Partit Comunista Francès (PCF) del XIII Districte de París, va ser expulsat el setembre de 1936 del partit després d'haver fet difusió de Le Libertaire i d'haver portat militants comunistes als grups llibertaris del seu districte. També va combatre el PCF en els comitès de desocupats. 

Després de passar la frontera del Pirineu Oriental, entre l'1 i el 30 de d'octubre de 1936 participà en la Guerra Civil, juntament amb altres voluntaris anarquistes del XIII Districte de París.  

En 1937 va ser nomenat secretari del grup anarquista del XIII Districte de París de la Unió Anarquista (UA). En aquesta època prengué part en nombrosos mítings de la Joventut Anarquista Comunista (JAC) i de l'UA. En aquests anys vivia a l'avinguda Gobelins de París.  

En 1946 la seva residència, al número 83 del carrer Daguerre de París, figurava en una llista de domicilis a vigilar de la regió parisenca i en 1950 encara figurava en un llistat policíac d'anarquistes el domicili dels quals s'havien de vigilar.  

En 1950 fou un dels animadors de la Comissió Pagesa de la Federació Anarquista (FA) i col·laborà en Le Libertaire.  

El 30 de juny de 1960 es casà al XIV Districte de París amb Bernadette Françoise Marquet.  

Paul Prêtre va morir el 20 de gener de 1975 al seu domicili de l'Haÿ-les-Roses (Val-de-Marne, Illa de França).  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada