dijous, 30 de setembre del 2021

La de Girona és la segona regió sanitària amb menys persones vacunades. Salt segueix sent la ciutat amb menys persones vacunades i la mitjana està 14 punts per sota de la del Principat de Catalunya

La de Girona és la segona regió sanitària amb menys persones vacunades. Salt segueix sent la ciutat amb menys persones vacunades i la mitjana està 14 punts per sota de la del Principat de Catalunya 

La transmissió del virus, únic indicador a l'alça. Les UCI catalanes tenen 146 persones ingressades, de les quals 9 tenen entre 20 i 40 anys i 8 no estan vacunades 

Només una residència de la Regió Sanitària de Girona té casos positius de coronavirus-19. El Govern de la Generalitat actualitza el protocol de les residències, que reprenen les activitats d'abans de la cinquena onada 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona/Salt (Gironès, comtat de Girona) 30/09/2021.- Llegim al Diari de Girona que les dades constaten que el ritme de vacunació contra el covid-19 segueix sent molt lent i, tal com va constatar ahir el Departament de Salut de la Generalitat, la majoria de població que encara no s'ha vacunat ja ha tingut l'oportunitat de fer-ho. A part d'això, hi ha un altre problema afegit: les dosis no estan arribant amb la mateixa velocitat a tots els municipis i barris catalans i hi ha zones on el percentatge de vacunació és bastant més baix que la mitjana catalana. Si s'analitza la situació per regions sanitàries, limitació territorial establerta per Salut, destaca que la de Girona té el segon percentatge més baix de vacunats amb pauta completa amb un 69,1%, just després de l'Alt Pirineu i Aran, que és del 68,9%. 

Al Principat de Catalunya, la immunitat ha arribat al 72% i, d'aquesta manera, s'ha assolit el principal objectiu fixat d'arribar al 70% a l'estiu. Malgrat tot, i tenint en compte l'impacte de la cinquena onada causat per la virulència de la variant delta, científics i autoritats sanitàries es van fixar arribar a més d'un 80% de vacunats. De moment, però, el progrés de vacunació continua molt estancada. 

En el cas de la Regió Sanitària de Girona, hi ha algunes ciutats amb el percentatge de població amb la pauta completa bastant baix en comparació a altres punts que, com a conseqüència, fan baixar el total de la regió. És el cas de municipis com Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú) 64% i Lloret de Mar (la Selva marítima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) 61,3%. 

A més, crida bastant l'atenció Salt (Gironès, comtat de Girona), on el percentatge de població amb la pauta completa se situa al 58,2%, onze punts per sota de la mitjana gironina i catorze punts per sota de la mitjana catalana, que és del 69%. El poc èxit de vacunació a Salt fa temps que perdura. Fa tres setmanes, Diari de Girona se'n va fer ressò i des de llavors el percentatge només ha pujat 2,2 punts. 

Motius exposats per no vacunar-s'hi 

D'altra banda, segons una enquesta telefònica del Departament de Salut a més de 15.000 persones, prop de la meitat de la població de 20 a 40 anys que no s'ha vacunat és perquè no ho veu necessari i el segon motiu és la por als efectes adversos. Per aquest motiu Salut insisteix a informar de la necessitat de la vacuna en aquestes edats i de la transitorietat d'efectes adversos. 

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va fer una nova crida perquè es vacuni la gent que encara no ho ha fet: «És importantíssim que es vacunin, perquè tenim tots els CAP i també aquests punts de vacunació específics disponibles per administrar primeres i segones dosis. I tot aquest teixit de proximitat al voltant de l'atenció primària». Les trucades i estratègies comunitàries de Salut seguiran duent-s'hi a terme. 

La transmissió del virus, únic indicador a l'alça 

La majoria de dades epidemiològiques segueixen estancades a tot Catalunya, tal com va confirmar ahir Salut Pública. La nova fase de vacunació, concentrada als centres d'atenció primària, comença en el context d'una situació epidemiològica al Principat de Catalunya en què les taxes d'incidència estan baixant fins a un nivell de 29,9 d'incidència acumulada en set dies (IA7). «Però aquests darrers dies observem una situació d'estancament, com si s'hagués assolit la baixada màxima», va dir la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. I va continuar dient que, per això, «serà fonamental veure l'evolució que hi haurà les properes setmanes per saber què passarà aquesta tardor». 

Quant a la situació assistencial actual, en aquests moments hi ha 146 persones ingressades a les UCI catalanes, de les quals 9 tenen entre 20 i 40 anys d'edat, i 8 d'aquestes no estan vacunades. 

Pocs casos de contagi entre les i els professionals de la salut  

En el cas de la Regió Sanitària de Girona, hi ha 48 persones hospitalitzades i 13 en estat crític. La situació als hospitals, doncs, està millorant clarament i també cal destacar el baix contagi entre les i els professionals. Segons el darrer balanç, a l'Institut Català de la Salut de la Regió Sanitària de Girona hi ha quatre persones infectades pel virus de les professionals i, a l'Institut d'Assistència Sanitària, tres. Respecte a la resta de dades, la majoria segueixen estancades excepte la transmissió de la covid-19 (Rt), que és l'únic indicador de contagi que creix i, a la Regió Sanitària de Girona, ja s'aproxima al llindar d'1, màxim recomanat pel Departament de Salut. 

Només una residència de la Regió Sanitària de Girona té casos positius de coronavirus-19 

Només una residència de la Regió Sanitària de Girona està en situació taronja, és a dir, presenta casos positius però el brot es considera controlat i es garanteix una correcta sectorització i aïllament d'espais de la residència, mentre que la setmana passada n'hi havia tres. Aquesta dada evidencia la millora de l'imapacte de la covid-19 a les residències, després d'unes setmanes amb alguns brots destacats, com el de Sant Joan les Fonts () i el de Cassà de la Selva (). La resta de 109 residències estan lliures de covid-19. 

D'altra banda, un total de 22 centres residencials de serveis socials de Catalunya tenen a dia d'avui algun cas actiu de covid-19 entre les persones residents. En concret, hi ha 17 centres de gent gran; un centre per a persones amb discapacitat; dos centres de salut mental i dos centres d'altres tipus de recursos residencials, com centres d'infància, per a persones en risc d'exclusió i d'altres. 

Protocol més flexible 

Com a conseqüència, la millora de la situació epidemiològica permet flexibilitzar els protocols i reprendre activitats suspeses arran de la cinquena onada de covid-19. S'estableixen, però, diferències de distància de seguretat entre les persones usuàries, segons si la cobertura vacunal és superior o inferior al 85%. L'organització d'activitats en grups estables passa a ser una recomanació. A més, es mantindran cribratges a les professionals. 

Índex avui de risc de rebrot de covid-19: Girona 116.11 (Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 43 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 112 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 100.15 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.16 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Figueres 58.55 (Baix) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 17 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 48 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 83.59 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.7 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Lloret de Mar 114.39 (Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 25 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 52 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 132.91 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.86 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Salt 84.02 (Mitjà) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 12 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 27 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 76.53 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.1 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Sant Joan les Fonts 855.43 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 8 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 10 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 332.67 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 2.57 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Cassà de la Selva 57.02 (Baix) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 4 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 11 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 105.97 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.54 (l'epidèmia creix si és superior a 1). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada