dissabte, 4 de setembre del 2021

La cinquena onada de covid-19 deixa més d’un centenar de persones mortes a la Regió Sanitària de Girona

La cinquena onada de covid-19 deixa més d'un centenar de persones mortes a la Regió Sanitària de Girona. Entre el juliol i l'agost han mort 104 persones per coronavirus-19 a la Regió Sanitària de Girona, una desena més que la suma de l'abril i el maig, quan hi va haver la quarta onada 

Quatre de cada deu joves de 12 a 19 anys no han rebut cap dosi a la Regió Sanitària de Girona. Cinc col·lectius ja compten amb més del 90% de persones immunitzades, entre les quals n'hi ha de més de 70 anys i usuàries de residències 

El Departament de Salut de la Generalitat fa una crida al 24% de la població de la Regió Sanitària de Girona que no s'han vacunat per rebre la primera dosi. El departament recorda que les i els alumnes vaccinats no hauran de fer aïllament a l'ensenyament 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 03/09/2021.- Llegim al Diari de Girona que la cinquena onada pandèmica de covid-19 està arribant al final i, tot i que no ha sigut tan letal com la primera o la tercera, el nombre de víctimes que està deixant és bastant considerable. De fet, entre el juliol i l'agost, han mort 104 persones per coronavirus-19 a la Regió Sanitària de Girona, una desena més que la suma de l'abril i el maig, quan hi va haver la quarta onada. A més, una altra conclusió destacada és que la xifra gairebé triplica la del mateix període de l'any passat, quan van morir 37 persones entre el juliol i l'agost a aquesta regió sanitària. Cal tenir present que llavors hi va haver un repunt de casos a alguns punts, sobretot a l'Alt Empordà, on hi va haver diversos brots al juliol. Malgrat tot, la incidència de casos tant a la Regió Sanitària de Girona com a la resta del Principat de Catalunya va experimentar creixements puntuals i la majoria d'hospitals no se'n van ressentit. 

Aquest estiu Hospitals comarcals de la Costa Brava han assolit una pressió assistencial molt elevada, equiparable a la primera onada 

La principal diferència és que aquesta vegada sí que hi ha hagut una onada i, de fet, a principis de juliol es van arribar a registrar rècords diaris de casos diagnosticats des de l'inici de la pandèmia de covid-19. Els efectes en l'atenció primària van ser immediats, ja que es va col·lapsar, i posteriorment, se'n van repercutir la majoria d'hospitals. Cal recordar que hospitals comarcals de la Costa Brava van assolir una pressió assistencial molt elevada, equiparable a la primera onada. 

Els llindars s'han mantingut molt alts fins fa poques setmanes i una de les conseqüències més negatives ha sigut l'elevat nombre de morts. Del total, el 69% han sigut homes i el 31% restant, dones. Pràcticament el 60% tenia més de 80 anys i hi ha hagut tres persones que tenien menys de 40 anys. Els dies que hi han hagut més morts han sigut el 12 d'agost, amb un total de set, i el 25 de juliol i 14 d'agost, amb sis cadascun. 

El Regne d'Espanya suma 168 morts i gairebé 10.000 nous casos 

El Regne d'Espanya ha registrat 9.561 casos positius de covid-19 i 168 defuncions des de dimecres. D'aquesta manera, la xifra de persones infectades des de l'inici de la pandèmia el març del 2020 és de 4.871.444 i la de víctimes és de 84.640, amb una incidència acumulada a 14 dies de 210,62 infeccions per cada 100.000 habitants, 11,14 punts inferior les últimes 24 hores.  

La Comunitat Autònoma de Madrid encapçala els contagis en els últims 7 dies amb 6.409 casos, seguida per Andalusia (5.872) i el Principat de Catalunya (5.381). Des de l'inici de la pandèmia, el Principat de Catalunya és on més contagis s'han acumulat, amb 897.205. 

De l'últim informe del Ministeri de Sanitat del Govern espanyol es desprèn que la incidència acumulada de coronavirus-19 entre les i els joves ha baixat més de mil punts en un mes, i es va situar ahir en els 398,8 casos en el grup de 12 a 19 anys. El 2 d'agost la incidència en aquesta franja es trobava en 1.516,5 casos. També va baixar la transmissió entre les i els joves de 20 a 29 anys fins als 290 casos (1.626 fa un mes). Comunitat Autònoma de Madrid (30,1%) i Principat de Catalunya (29,1%) estan al capdavant en pressió en aquestes unitats de cures intensives. Per contra, Múrcia (6,2%) i Galícia (6,5%) són les comunitats autònomes amb menor saturació en cures intensives. Mentre les dades de contagis i incidència revelen una clara tendència a la baixa, les UCI continuen el seu lent descens amb un total de 1.491 pacients ingressats a tot el Regne d'Espanya. El percentatge d'ocupació global és del 16%. 

Quatre de cada deu joves de 12 a 19 anys no han rebut cap dosi a la Regió Sanitària de Girona 

Pràcticament quatre de cada deu (39%) de les i dels joves entre els 12 i els 19 anys encara no s'han iniciat en la vacunació, quan falten onze dies per a l'inici del curs escolar i en un moment en el qual el Departament de Salut de la Generalitat treballa per rellançar la campanya d'immunització, després del fre d'agost. En el darrer balanç, solament s'han administrat 3.899 vacunes a aquesta regió sanitària, encara una xifra baixa en comparació del ritme previ a l'agost però que previsiblement creixerà en els propers dies, ja que el Departament de Salut s'ha proposat administrar dos milions de dosis a tot el Principat de Catalunya aquest setembre. Actualment amb 10,4 milions de dosis administrades des de l'inici de la campanya, el 72% de la població catalana té una primera injecció i el 67,4% ha completat la pauta. 

Dins d'aquest grup d'edat més jove, el 41% ha completat la pauta. A la franja superior, de 20 a 29 anys, ja més de la meitat ha acabat la vacunació (52,9%), xifra que ascendeix al 59% entre 30 i 39 anys i al 77,4% entre els de 40 a 49 anys. Per sobre dels 50 anys, la cobertura amb pauta completa és superior al 85,2%. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha ressaltat recentment que aquests propers dies i setmanes són claus per aconseguir augmentar el màxim possible la cobertura vacunal abans de l'inici del curs -tant escolar, com laboral com del lleure. 

Així, entre les moltes accions que es desenvoluparan de forma immediata, al setembre s'ha previst fer un milió de trucades i enviar milers de missatges SMS a totes aquelles persones que, tot i poder-ho fer, encara no s'han començat a vacunar i no tenen la pauta completa. De fet, el titular de Salut ha recordat l'objectiu de posar 2 milions de dosis, com a mínim, aquest mes de setembre: 1 milió a la població d'entre 12 i 18 anys i un altre milió a qui encara no té pauta completa. «Així aconseguirem que la covid-19 deixi de ser la malaltia per passar a ser una de les altres malalties», ha explicat Argimon. 

Menys èxit a la Regió Sanitària de Girona 

A la Regió Sanitària de Girona, les dades són una mica inferiors, ja el 69,1% de la població té una injecció i el 64,4% té la pauta completa. Per franges d'edat, destaca que ja hi ha cinc col·lectius amb més d'un 90% de persones immunitzades: personal i persones usuàries de residències, personal d'atenció primària i hospitalària i persones de 70 a 79 anys i de 80 anys o més. A mesura que la mitjana d'edat baixa, disminueix el percentatge. Un fet curiós és que hi ha més persones immunitzades de 16 a 19 anys que no pas de 20 a 29. Respecte al Principat de Catalunya, les i els joves de 12 a 19 anys tenen una cobertura del 63,5% amb primera dosi, la qual cosa significa que la resta (36%) encara no ha iniciat el procés de vacunació, si bé alguns d'ells pot ser que tinguin immunitat per haver passat la malaltia. 

El Departament de Salut de la Generalitat fa una crida al 24% de la població de la Regió Sanitària de Girona que no s'han vacunat per rebre la primera dosi 

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, el Departament de Salut està "fent l'impossible per arribar a la població" que encara falta per vacunar. Així ho ha assegurat la responsable d'infermeria i continuïtat de la Direcció d'Atenció Primària de l'ICS Girona, Montse Canet, qui ha detallat que aquest cap de setmana s'han programat dues jornades més de vacunació sense cita al Palau Firal de Girona. Es farà aquest dissabte i diumenge per facilitar a la gent que treballa que pugui accedir a la vacuna. 

Aquestes dues jornades se sumen a altres estratègies que fa el Departament de Salut per administrar vacunes. Salut ha recuperat el dispositiu que es feia durant la primera fase de la campanya, en què un equip va a les residències per posar segones dosis a residents que han patit la covid-19 o que acaben d'ingressar. 

També ho fan amb les persones hospitalitzades en centres de la Regió Sanitària de Gironina. Aprofiten per administrar-los la segona dosi mentre estan ingressats i així completar la pauta. Tot d'accions que el departament tira endavant per arribar als 170.000 joves residents a la Regió Sanitària de Girona majors de 12 anys que encara no s'han vacunat. 

El problema, però, el tenen amb un col·lectiu molt concret: les persones d'entre 20 i 39 anys. Es tracta d'una franja d'edat que es poden vacunar des de l'estiu però la cobertura encara és molt baixa. Canet creu que es podria deure al fet que tinguin una falsa creença que si es contagien de la covid-19 serà "lleu" perquè són joves o perquè no han viscut casos de prop. 

Concretament el 34% de persones d'entre 35 i 39 anys de la Regió Sanitària de Girona no ha rebut cap dosis de la vacuna. Aquesta xifra encara és més preocupant entre les persones de 30 a 34, en què un 40% no s'ha vacunat. 

Per contra, les i els joves han respost molt positivament a la crida i un 54% de les persones d'entre 16 i 19 anys ja tenen la pauta complerta, mentre que els d'entre 12 i 15 anys ja són un 20,9%. Des del Departament han assegurat que tenen "el personal i la capacitat" d'administrar més vacunes, però ara "falten els braços". De fet, els responsables de la campanya de vacunació a la Regió Sanitària de Girona han afirmat que en algun moment havien arribat a administrar 63.000 dosis setmanals. 

Ara, però, la situació al Palau Firal de Girona és "decebedora" segons detalla Montse Canet. El motiu és que la gent no demana hora i per això costa omplir totes les franges disponibles. Montse Canet ha insistit en la necessitat de vacunar a tota la població per poder "tornar a la normalitat". Segons la responsable d'infermeria de l'ICS Girona aquesta és la "prioritat social, econòmica i mental" i per assolir la normalitat s'ha d'arribar a una quota de vacunació superior al 80%. 

Necessitat de vacunar les i els estudiants de la Secundària i de la Universitat per tal d'aconseguir la pauta complerta durant els primers mesos de curs escolar 

D'altra banda, el personal sanitari insisteix en la necessitat de vacunar les i els estudiants de la Secundària i de la Universitat per tal d'aconseguir la pauta complerta durant els primers mesos de curs escolar. Això permetria frenar els contagis i també facilitaria que en cas que hi hagi una persona positiva dins del grup bombolla, les i els alumnes que s'hagin vacunat no hauran de fer aïllament. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada