dimarts, 7 de setembre del 2021

El Col·legi de Metges de Girona exigeix el passaport covid-19 a l'oci, la cultura i la restauracióEl Col·legi de Metges de Girona exigeix el passaport covid-19 a l'oci, la cultura i la restauració

El Col·legi de Metges de Girona exigeix el passaport covid-19 a l'oci, la cultura i la restauració. El president Josep Vilaplana admet que la solució perquè els joves es vacunin és exigir el carnet a sectors com l'oci, restauració i cultura 

L'estiu dels botellons crea polèmica a Sant Pere Pescador 

Atraccions amb mesures de prevenció a les Festes del Tura d'Olot  

Més festes en cases de Lloret de Mar en temps de covid-19.  La Policia Local va identificar dijous passat 50 persones dins d'un xalet a les Masies de Lloret 

Macro botellon amb un miler de joves a Sant Joan les Fonts. L'Ajuntament lamenta la manca d'efectius de Mossos d'Esquadra per fer front a la problemàtica 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 07/09/2021.- Llegim al Diari de Girona que a davallada del ritme de vacunació contra la covid-19 d'aquest estiu ha obligat al Departament de Salut a prendre mesures per tal de facilitar les dosis a la població. És per això que s'han impulsat campanyes sense cita prèvia a diversos punts i iniciatives per tal de conscienciar la ciutadania que encara no s'ha vacunat perquè ho faci. Divendres passat, Salut va fer una crida als 170.000 gironins que encara no han iniciat la vacunació, xifra que representa un 24% de la població major de 12 anys. Es tracta majoritàriament de persones d'entre 20 i 49 anys, que suposen prop de 100.000 persones. És per això que Salut vol incidir especialment en aquest col·lectiu, juntament amb els adolescents de 12 a 19 anys per tal que comencin el curs escolar amb totes les garanties. 

Els professionals sanitaris fa setmanes que alerten d'aquests nivells baixos de cobertura vacunal i, com a conseqüència, demanen mesures contundents. El president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, Jaume Padrós, ha reiterat a Twitter que el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Govern espanyol haurien de fer «accions a favor de la discriminació positiva com fan altres països: restauració, oci, cultura...». A més, aquest cap de setmana Padrós ha alertat que el Principat de Catalunya està a la «cua» i ha demanat l'aplicació del passaport «per molts motius», també «pedagògics». 

«Element de seguretat i garantia» 

L'aplicació d'un passaport covid-19 per entrar a establiments, tal com demana Padrós, és una mesura que s'està aplicant a molts Estats. «A Estats Units, necessites el passaport per anar al teatre; a França, per anar a restaurants; a Alemanya, per anar a hotels...és hora d'actuar i, a part del govern, demanar a empresaris i sindicats que es posicionin i exigeixin el passaport», va concretar el president del Col·legi de Metges de Girona, Josep Vilaplana, al Diari de Girona. També va afegir que es tracta d'un «element de seguretat i garantia». Per altra banda, també va proposar que l'oci nocturn podria reobrir i, d'aquesta manera, «incentivar la vacunació entre els joves si fixa el passaport com a requisit per entrar». Finalment, va afegir que també s'ha de posar sobre la taula la petició del carnet a persones que treballin amb col·lectius vulnerables, com a les residències. 

Rebuig als incentius 

D'altra banda, diumenge la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va explicar al programa Via Lliure de RAC1 que els joves podrien rebre incentius de cultura i oci per vacunar-s'hi. Tot i que no va concretar amb quin tipus d'incentius, Carmen Cabezas va explicar que és una fórmula més del Govern de la Generalitat per mirar de convèncer les persones que encara no s'han immunitzat. Vilaplana va rebutjar aquest tipus de proposta i va tornar a insistir en l'obligatorietat del passaport.  

Respecte a aquesta possibilitat que reclamen els sanitaris, Cabezas no va considerar «adient» utilitzar l'estratègia d'altres Estats, però en tot cas va considerar que hauria de ser l'Estat qui regulés aquesta qüestió. «Nosaltres volem relacionar la vacunació amb la salut», va dir Cabezas, alhora que va recordar que diverses comunitats han intentat aplicar el passaport i els tribunals no ho han permès. També es va mostrar reticent a reobrir l'oci nocturn. 

Entre les mesures que s'estan impulsant des de Salut per augmentar la cobertura vacunal, hi ha l'ampliació a tot el mes de setembre de les campanyes sense cita que duen a terme als punts de vacunació massiva i a gran part dels CAP. Seguidament, s'administrarà la segona dosi a les persones que estan ingressades en centres hospitalaris, coincidint amb el moment en què els tocava la segona punxada. Paral·lelament, Salut recupera l'administració de dosis als usuaris de residències i reforça el seguiment dels vacunats amb la primera dosi des de l'atenció primària i de la població que encara no ha rebut cap dosi, juntament amb campanyes de comunicació. 

L'estiu dels botellons crea polèmica a Sant Pere Pescador 

Segons publica el Diari de Girona, en el marc nocturn de les restriccions de la pandèmia de covid-19 hi ha hagut un estiu molt complicat a moltes poblacions de la Costa Brava, que, amb pocs recursos en comparació amb l'augment de població que tenen els mesos de juliol i agost, les han vist de tots colors per aturar botellons i altres festes nocturnes en els seus nombrosos quilòmetres de platja. Un cas especial, però, ha estat el de Sant Pere Pescador (Baix Fluvià, Alt Empordà, comtat d'Empúries), que ha hagut d'afrontar l'estiu sense Policia Local (el municipi és massa petit de població per tenir-ne) ni sense un cos de vigilants perquè la seva única integrant fixa està de baixa des de finals d'abril i perquè el govern municipal no va aconseguir enllestir la contractació de més personal. «La realitat és que no vam poder fer la contractació dels vigilants; som un ajuntament petit on els regidors ens hem de fer càrrec de molts tràmits burocràtics i no vam aconseguir enllestir el concurs i l'adjudicació de les places per al cos de vigilants», explica l'alcalde de Sant Pere Pescador, Agustí Badosa, després que tant un grup de veïns com la mateixa oposició municipal denunciessin el «caos» i «l'incivisme» per «la mala gestió de l'Ajuntament deixant el poble sense vigilants». 

Aquest grup de veïns assegura que l'absència de vigilants d'aquest any --l'estiu anterior el municipi en va disposar de quatre-- ha «provocat greus incidents com botellons incontrolables, negocis de restauració que no han mantingut horaris, locals del poble en els quals és sabut per tothom que tanquen a les sis del matí, estacionament indeguts d'autocaravanes, desenes de manters sense control...». Unes queixes que tant aquests veïns com el mateix alcalde desvinculen dels grans càmpings que hi ha al terme municipal perquè «aquests tenen el seu personal de seguretat i els horaris molt controlats».  

En una línia molt semblant a aquestes queixes veïnals, des de l'oposició municipal, el grup Independents per Sant Pere va fer un escrit per xarxes preguntant-s'hi «on eren els vigilants» en situacions com quan «els incívics feien xivarri a altes hores de la nit i impedien el repòs?», quan «desenes de manters s'instal·laven al mercat fent competència deslleial als venedors autoritzats» durant «les festes il·legal i els botellons al Mas Sopes fins a altes hores de la matinada?».  

«Altres Ajuntaments, com el de l'Escala, que disposa de policia municipal, també tenien problemes per controlar la gent a les platges» 

Davant d'aquestes queixes, Agustí Badosa recorda que els problemes amb les festes incontrolades que, d'alguna manera, han substituït les discoteques no han estat un patrimoni exclusiu de Sant Pere Pescador. «Jo parlava amb altres Ajuntaments, com per exemple el de l'Escala, que tenim aquí al costat i que disposa de policia municipal, i també tenien problemes per controlar la gent a les platges», detalla Badosa, que recorda que, des d'abans de començar la temporada turística, van estar parlant amb el Departament d'Interior de la Generalitat sobre com combatre «l'incivisme», però, com ell mateix reconeix, sense poder resoldre-ho.  

Segons l'alcalde, Sant Pere Pescador pot arribar a reunir una població de més de 20.000 persones a l'estiu, però «empadronats som uns 2.050 i quedem molt lluny del mínim per poder disposar de policia municipal». Sense aquesta opció, detalla Agustí Badosa, i davant les dificultats per «consolidar un cos propi de vigilants que, perquè tinguin força sancionadora, els has de funcionaritzar», van mirar altres vies com «mancomunar el servei amb poblacions veïnes que tenen policia local, l'Escala i Castelló d'Empúries, o contractar empreses de seguretat». La primera opció no va ser possible «perquè ni l'Escala ni Castelló es van veure amb possibilitats d'oferir-nos aquest servei» i, en el segon cas, perquè «Interior no ens ho va autoritzar». 

Així, l'única opció possible era contractar personal per cobrir la baixa de la cap del cos de vigilants i ampliar el cos fins, com a mínim, a les quatre persones que l'havien format l'estiu anterior. «Aquell era un estiu de pandèmia i amb la covid les mesures de contractació eren més flexibles, però aquest any no ho eren i no hem pogut enllestir a temps tota la burocràcia per tenir vigilants aquest estiu», reconeix Badosa, que, tot i això, no tira la tovallola de cara al futur: «Ara hem començat de nou tot el procés i espero que ho puguem enllestir per a la temporada vinent». 

Atraccions amb mesures de prevenció a les Festes del Tura d'Olot   

Llegim al diari El Punt Avui que les atraccions del recinte de l'antiga estació d'Olot (la Garrotxa, comtat de Besalú) s'han convertit en un dels principals punts de reunió de les Festes del Tura i, en certa manera, fan de substitutiu de les barraques del Firal. El recinte firal és un espai envoltat per una tanca i, per tant, de fàcil control. A part que en aquesta ocasió hi ha menys atraccions i això facilita que hi hagi més distància entre les unes i les altres, l'Ajuntament d'Olot hi ha establert una sèrie de mesures d'acord amb les indicacions del Procicat. En concret, els visitants tenen un únic punt d'accés, a l'entrada principal, i un de sortida, pel sector del pont de Roc, cosa que facilita la creació d'un circuit de direcció única. Els responsables de cada parada, a més, són els encarregats de fer complir les mesures sanitàries preventives sobre el covid-19 a la seva atracció, 

Més festes en cases de Lloret de Mar en temps de covid-19 

El Punt Avui informa que botellons a banda, el tancament de l'oci nocturn ha fet que les festes proliferin en cases d'algunes urbanitzacions. A Lloret de Mar (la Selva marítima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona), aquest estiu, la Policia Local ha rebut molts avisos de veïns que denunciaven situacions abusives en xalets d'ús turístic. Un dels darrers, i especialment important, va ser la intervenció que dijous passat van fer en una parcel·la de la urbanització Les Masies, on van identificar 50 persones denunciades d'entrada per haver excedit el límit de reunions de 10 persones i perquè no duien mascareta. 

Els agents també van aixecar actes per possessió de marihuana, haixix i èxtasi. Entre els assistents, n'hi havia de diverses nacionalitats europees, americanes i africanes. El regidor de Seguretat, Jordi Sais, ha explicat a Nova Ràdio Lloret que han obert expedient a l'habitatge turístic, com en altres casos, i que si constaten lloguers il·legals, es podrien plantejar començar a sancionar o fins i tot retirar llicències turístiques dels allotjaments. 

El propietari de la casa, al camí de Lloret, va esgrimir que tenia una reserva per a un grup de sis persones, i només en va arribar a identificar tres. Més tard, probablement ja de matinada, va arribar la resta. L'alcalde, Jaume Dulsat, admet que ha estat un dels problemes de l'estiu, i de difícil control malgrat que els agents hi han estat a sobre. 

Els residents demanen una reducció del nombre de llicències d'allotjaments turístics  

A la urbanització de Roca Grossa, també els veïns s'han queixat de les molèsties per la proliferació de festes de més de deu participants, i a les Masies, un veí lamentava que "n'hi ha hagut cada setmana, sobretot en un parell de cases". Els residents demanen una reducció del nombre de llicències d'allotjaments turístics. Però tot i que el govern municipal va decretar una moratòria per no donar-ne de noves, argumenten que no es poden anul·lar sense motiu els permisos ja concedits, si no és que s'incompleixen els requisits. 

Macro botellon amb un miler de joves a Sant Joan les Fonts 

Llegim al Diari de Girona que l'Ajuntament de Sant Joan les Fonts (Alta Garrotxa, la Garrotxa, comtat de Besalú) denuncia que la matinada del dilluns un miler de joves es van agrupar al polígon de les Coromines per fer-hi un macro botellon. Des del Consistori asseguren que no hi ha hagut desperfectes a l'entorn, així com mobiliari urbà fet mal bé o guixades, però sí que s'han trobat «grans quantitats» de residus i deixalles que encara eren visibles a primera hora del dia d'ahir. 

Maria Vidal, alcaldessa del municipi, apunta que la proximitat a Olot, on aquesta setmana s'hi està celebrant les Festes del Tura, pot ser que sigui la condicionant d'aquest macro botellon a Sant Joan les Fonts, ja que el jovent amb el tancament de l'oci nocturn i les restriccions horàries «s'han vist amb la necessitat de trobar un espai on trobar-se». «Entenem que necessitin espais, però reclamem que les administracions facin el pas per gestionar aquestes problemàtiques, els municipis arribem on arribem i s'ha de plantejar aspectes importants sobre com es gestiona l'oci nocturn i la manca d'efectius de cossos de seguretat», manifesta l'alcaldessa en declaracions al Diari de Girona. 

Per aquesta raó des del Consistori asseguren que aquest fet s'ha produït a causa d'una «clara manca» d'efectius policials a les zones rurals, entre aquestes municipis com Sant Joan les Fonts. El Consistori lamenta que la manca d'agents de Mossos la pateixen en el dia a dia i que aquesta es fa encara més evident quan hi ha situacions excepcionals, «davant les quals els consistoris no podem fer res tot i els riscos evidents que es podrien haver produït per la seguretat ciutadana». 

Amb tot, manifesten que és «impossible» que sense ajuda d'altres administracions un municipi de poc més de 3.000 habitants tingui eines per controlar aquesta quantitat de públic: «és una situació que ens ha deixat desemparats i demanem mesures perquè no es repeteixi», conclou el comunicat emès per l'Ajuntament. 

Per altra banda, en referència a les solucions que s'han aplicat a les Preses (Plana de Bas, la Garrotxa, comtat de Besalú) per tal d'evitar noves nits de botellons, l'alcaldessa de Sant Joan les Fonts considera que és similar a «passar-se la pilota entre municipis». Cal recordar que durant aquestes últimes dues nits --la del dilluns i la del dimarts-- l'equip de govern municipal de les Preses, juntament amb l'acord del cos dels Mossos d'Esquadra i del Departament d'Interior, van decidir blindar el trànsit de les onze de la nit a les sis de la matinada en alguns carrers del polígon industrial i del poble.  

Tot i això, tal com apunta el Consistori santjoanenc «el dispositiu no va contemplar que es busquessin altres ubicacions com així ha passat, en aquest cas al nostre municipi». Per tal d'evitar nous botellons l'alcaldessa de Sant Joan les Fonts va informar ahir que havia alertat als Mossos d'Esquadra. Tot i això, Vidal insisteix que la solució real del problema resideix en la necessitat de gestionar la mancança d'agents policials i el tancament de l'oci nocturn. 

Índex avui de risc de rebrot de covid-19: Girona 197.61 (Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 125 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 321 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 273.93 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.72 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Sant Pere Pescador 41.98 (Baix) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 1 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 2 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 97.94 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.43 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Olot 81.05 (Mitjà) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 17 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 34 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 90.84 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.89 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Lloret de Mar 261.12 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 55 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 116 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 278.84  

Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.94 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Sant Joan les Fonts 42.77 (Baix) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 1 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 3  

Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 99.8 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.43 (l'epidèmia creix si és superior a 1). L'Escala 160.1 (Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 4 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 15 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 145.08 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.1 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Castelló d'Empúries 130.32 (Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 12 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 32 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 284.25  

Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.46 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Les Preses 0 (Molt baix) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 0 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 1 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 55.93 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0 (l'epidèmia creix si és superior a 1). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada