dimarts, 28 de setembre del 2021

Bernat Merino Peris

Bernard Merino Peris en el Congrés de la SAC (Estocolm, 1953)

Bernard Merino Peris en el Congrés de la SAC (Estocolm, 1953)


El 3 de març de 2016 es publicà que "el 3 de març de 1988 mor a Tolosa de Llenguadoc (Occitània) l'anarcosindicalista Bernat Merino Peris, més conegut com Nardo. Havia nascut en 1912 a València (País Valencià)". Ara tenim més dades: el 28 de setembre de 1912 neix a València l'anarquista i anarcosindicalista Bernat Merino Peris. 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 28 de setembre de 1912 neix a València l'anarquista i anarcosindicalista Bernat Merino Peris, més conegut com Nardo 

Militant de la FAI i de la CNT-AIT, el final de la guerra l'agafà a Alacant (Alacantí, País Valencià) i pogué passà la frontera del Pirineu, camí de l'exili, després de creuar els Països Catalans i aleshores patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Quan es jubilà s'instal·là a Ceret (Vallespir) i assistí a congressos i conferències confederals i d'exiliats.  

En morir Franco creuà el Pirineu per assistir a actes del moviment llibertari 

Bernat Merino Peris: El 28 de setembre de 1912 neix a València (l'Horta de València, País Valencià) l'anarquista i anarcosindicalista Bernat Merino Peris, més conegut com Nardo. Sos pares es deien Bernat Merino i Benvinguda Peris. 

Paleta de professió, de molt jove començà a militar en el Sindicat de la Construcció de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) de València. 

Militant de la FAI i de la CNT-AIT, el final de la guerra l'agafà a Alacant (Alacantí, País Valencià) i pogué passà la frontera del Pirineu, camí de l'exili, després de creuar els Països Catalans i aleshores patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier.  

La seva companya fou Simona Brunet. Bernat Merino Peris va morir el 3 de març de 1988 a Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània).  

Els Arxius Cinematogràfics de la Resistència de Torí (Piemont) conserven una entrevista filmada seva, 

Per llegir la seva biografia:  

[https://nordestllibertari.blogspot.com/search?q=Bernat+Merino+Peris]. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada