divendres, 27 d’agost del 2021

Prop del 85% de les persones en estat crític a l’UCI del Trueta no estan vacunades

Prop del 85% de les persones en estat crític a l'UCI del Trueta no estan vacunades. Les ingressades en planta es troben a nivells similars a mitjans de juliol tant a la Regió Sanitària de Girona com al conjunt del Principat de Catalunya 

El TSJC aprova la limitació de reunions a 10 persones i els aforaments del 70% 

La Generalitat, favorable a obligar el personal de residències a vacunar-se 

El jutge ordena investigar el brot de covid-19 al geriàtric Torreblanca de Sant Joan les Fonts  

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 27/08/2021.- Llegim al Diari de Girona que prop del 85% de les persones pacients que ingressen en estat crític a l'UCI de l'Hospital Josep Trueta de Girona són persones que no s'han vacunat amb cap dosi. Tot i que l'hospital no ha informat de dades concretes, ja que varien diàriament, fonts del centre apunten que se situen entorn a aquesta xifra a la majoria dels hospitals de la demarcació i de la resta del Principat de Catalunya. Per tant, el 15% restant de persones de les pacients, aproximadament, està format tant per persones que ja s'han inoculat la primera dosi com per pacients que ja compten amb la pauta completa. 

La vacunació també disminueix la probabilitat de ser ingressada o ser ingressat en planta, ja que tal com confirmen fonts del Departament de Salut, la majoria de persones ingressades són no vacunades o sense la pauta completa. Per això, Salut apunta que «això evidencia la importància de la vacunació, per tal d'evitar emmalaltir de gravetat en cas d'infecció per covid». 

Amb el retrocés de la cinquena onada, el nombre de persones pacients ingressades als hospitals de la Regió Sanitària de Gironina i catalans continua disminuint, i se situa ja en nivells similars als que registrava a mitjans de juliol. Als centres hospitalaris de la Regió Sanitària de Girona hi ha actualment menys de 120 persones ingressades, en concret, 118. No es registrava un xifra tan baixa des del dia 18 de juliol. Alhora, al conjunt del Principat de Catalunya, s'ha baixat per sota de les 1.300 persones hospitalitzades en planta, en concret, 1263. No es rebaixava aquesta xifra des del passat 14 de juliol. 

Les unitats de persones pacients crítiques també van a la baixa, però més lentament. En aquest sentit, se situen en dades similars a la quarta setmana de juliol. En concret, la Regió Sanitària de Girona tenia ahir 42 llits de les UCI ocupats per persones de coronavirus-19, una més que el dia anterior segons les dades publicades pel Departament de Salut. Tot i això, són menys que els 54 que es registraven la setmana passada. Al conjunt dels centres hospitalaris de Catalunya es va declarar un cas crític menys, de manera que el total se situa en 442, per sota dels 499 que hi havia la setmana passada. 

En paral·lel, es van detectar 224 nous contagis a la Regió Sanitària de  Girona, de manera que el total acumulat des de l'inici de la pandèmia de covid-19 se situa ja en 100.857. Alhora, també va transcendir una nova víctima mortal. Ja són 2.217 el total de persones que han mort a causa de la covid-19 a la Regió Sanitària de Girona. Arreu del Principat de Catalunya, es van notificar un total de 1.677 nous casos positius de coronavirus-19, que sumats als anteriors fan un total de 957.808. També es van sumar 18 noves morts al còmput global, que és ja de 23.313 víctimes mortals. 

La velocitat de propagació, en canvi, va experimentar ahir un lleuger repunt, tant a la Regió Sanitària de Girona com al conjunt del Principat de Catalunya. El ritme de transmissió a la Regió Sanitària de Girona va augmentar 1 centèssima, i es troba ara mateix en 0,88. Al territori català és de 0,85, també una centèssima per sobre del dia anterior. Tot i aquest lleuger repunt, l'indicador se situa en tots dos casos per sota de la barrera de l'1, que garanteix el retrocés de la pandèmia. 

Pel que fa al risc de rebrot, a la Regió Sanitària de Gironina es va mantenir estable en 272, després d'haver experimentat una lleugera pujada de 5 punts el dia anterior. A nivell del Principat de Catalunya, en canvi, aquest indicador va continuar en tendència a la baixa, i es va situar en 214, 3 punts per sota del dia anterior. 

El TSJC aprova la limitació de reunions a 10 persones i els aforaments del 70% 

Segons un despatx de l'agència EFE, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va avalar ahir la petició del Govern de la Generalitat per prorrogar una altra setmana més la limitació de reunions tant d'amics com de familiars a un màxim de 10 persones, així com l'aforament al 70% en totes les cerimònies civils i religioses. L'alt tribunal català va donar el vistiplau a la pròrroga de les restriccions que va sol·licitar la Generalitat de Catalunya per contenir la pandèmia de covid-19, després d'haver rebutjat fins a dues vegades la petició del Govern per estendre el toc de queda a municipis amb alta incidència de coronavirus-19 per considerar que, donada la millora de les dades epidemiològiques, no és una mesura sanitària, sinó d'ordre públic que limita drets. La Generalitat finalment va desistir de demanar-ne l'aplicació i no va demanar renovar-lo als 19 municipis on encara seguia vigent. 

El TSJC defensa l'informe de l'Agència de Salut Pública, que indica que malgrat la millora dels índexs epidemiològics els últims dies, la «tensió mantinguda en el sistema sanitari impacta sobre l'activitat ordinària programada». A més, ressalta que del total de brots actius, el major percentatge es dona en l'àmbit familiar (29,5%), seguit de les residències geriàtriques (20,8%) i l'àmbit social (19,5%), la qual cosa motiva avalar la limitació de les reunions a un màxim de deu persones. 

La Generalitat, favorable a obligar el personal de residencies a vacunar-se  

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, la directora general d'Autonomia Personal i Discapacitat del Departament de Drets Socials de la Generalitat, Montserrat Vilella, es va mostrar ahir favorable a que la vacuna anti-covid sigui obligatòria per al personal de les residències. En declaracions a RAC-1, Vilella va admetre que, sense les vacunes, l'impacte de la variant delta hauria estat «devastadora», i va reconèixer que el brot a la residència de Sant Joan de les Fonts (Alta Garrotxa, la Garrotxa, comtat de Besalú), on han mort set residents segons xifra el departament de Drets Socials, va començar per un treballador, encara que va puntualitzar que haurà de ser la justícia qui aclareixi si s'ha comès algun delicte. 

«Des del departament, pensem que seria molt interessant que es pogués portar la proposta de fer la vacunació obligatòria» entre el personal de les residències, va dir la directora general. «Nosaltres apostem per que tot el personal de residències estigui vacunat. Ho hem fet de la forma més pedagògica possible, amb campanyes. Però on no puguem arribar amb la pedagogia, s'haurà d'establir un marc normatiu», va puntualitzar. Tot i això, Vilella va reconèixer que aquesta mesura és competència estatal, «però cal seguir treballant perquè pugui avançar». 

Sobre el brot que ha causat set morts a la residència de Sant Joan les Fonts, va demanar «ser molt cauts» i sobre la denúncia presentada ahir pels familiars d'un dels morts va dir que «els familiars tenen dret a saber què ha passat, però ara ja serà el jutjat qui faci les investigacions i requereixi informació a tots els implicats». «Nosaltres estem molt atents. És aviat per treure conclusions, però com a administració competent evidentment assumirem la responsabilitat que ens correspon», va afegir. Segons Vilella, «la cinquena onada, tenint en compte la variant delta i sense les eines actuals, hauria tingut un impacte devastador. Hem vist que la vacuna protegeix». 

El jutge ordena investigar el brot de covid-19 al geriàtric Torreblanca de Sant Joan les Fonts 

Llegim al Diari de Girona que la Justícia ha decidit obrir diligències per investigar l'origen del brot que ha afectat la residència Torreblanca de Sant Joan les Fonts i que ha provocat la mort de set de les persones usuàries del centre, segons xifres del departament de Drets Socials. 

Tal com va informar ahir el nét d'una de les víctimes que dimecres va denunciar els fets, Joan Guirado, el jutge ha encarregat als Mossos d'Esquadra que es facin càrrec de la investigació, i el cos policial ja ha demanat els enregistraments de les càmeres de seguretat i ha començat a citar les treballadores i els treballadors implicats. 

Índex avui de risc de rebrot de covid-19Sant Joan de les Fonts 139.4 (Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 4 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 9 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 266.13 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.52 (l'epidèmia creix si és superior a 1). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada