dilluns, 9 d’agost del 2021

L’apagada elèctrica que va encendre totes les alarmes

L'apagada elèctrica que va encendre totes les alarmes 

Bona part de la demarcació Girona i Catalunya van quedar sense subministrament la tarda del 24 de juliol, i experts opinen que el protocol en cas d'incident a la xarxa elèctrica és «insuficient» per suplir tota la demanda d'energia 

El president de la Comissió d'Energia de PIMEC destaca que durant l'apagada també «es van desconnectar de la xarxa espanyola 1.500 megawatts de generació fotovoltaica i eòlica». 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 09/08/2021.- Llegim al Diari de Girona que prop de 40.000 abonats de les comarques gironines es van quedar la tarda del dissabte 24 de juliol sense subministrament elèctric durant gairebé una hora per culpa del xoc d'un hidroavió contra uns cables de molt alta tensió de la xarxa francesa en un gran incendi forestal a Occitània, entre Besièrs i Narbona. L'incident va provocar la desconnexió temporal de la península Ibèrica de la resta d'Europa i va arribar a afectar uns 640.000 abonats al Principat de Catalunya i un total de 1.200.000 a nivell peninsular espanyol,a més d'abonats occitans, portuguesos i de la Catalunya Nord. 

«Com que perds una línia, tot el flux passa a les altres, se sobrecarreguen i es desconnecten per seguretat», explica Lluís Pinós, president del Grup de Treball de Transport, Distribució i Comercialització de la Comissió d'Energia dels Enginyers Industrials de Catalunya. En aquest moment, deixen d'entrar 2.500 megawatts d'energia. «La filosofia dels protocols de protecció dels sistemes elèctrics és evitar que l'incident es propagui o es faci més gran», afegeix. 

El president de la Comissió d'Energia de PIMEC, Joan Vila, destaca que durant l'apagada també «es van desconnectar de la xarxa espanyola 1.500 megawatts de generació fotovoltaica i eòlica». En teoria, assegura Vila, les energies renovables haurien d'haver cobert el dèficit de subministrament i confia que Red Eléctrica oferirà alguna explicació més endavant. «Això ens porta a pensar que el protocol és insuficient o que potser s'ha de revisar», reflexiona. 

«El sistema elèctric és un permanent equilibri, instant a instant, entre generació i demanda d'energia», exposa Pinós. L'operador --en el cas del Regne d'Espanya, Red Eléctrica-- és l'encarregat de mantenir aquesta igualtat. El dissabte 24, el sistema va perdre molta generació de cop, de manera que es va veure obligat a cancel·lar demanda i apagar les llars suficients per preservar l'equilibri. 

Els experts assenyalen que en principi es tracta un cas aïllat que no es pot prevenir. L'accident va tenir lloc fora de la frontera del Pirineu i va ser totalment inesperat. «L'únic que es pot fer és intentar minimitzar els seus efectes», apunta Pinós. Quan hi ha un dèficit de producció, s'activen un tipus de centrals que normalment estan parades però es poden arrancar molt ràpidament. A més, les centrals de reserva rodant --que per definició no produeixen al màxim-- també incrementen la producció. «Més independència energètica hagués reduït les afectacions provocades per l'incident», conclou l'enginyer industrial. 

El president de la Comissió d'Energia de PIMEC, Joan Vila, es mostra exigent amb el sistema elèctric espanyol. Segons ell, la ciutadania «ni s'haurien d'haver assabentat» de l'incident a la xarxa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada