dimarts, 10 d’agost del 2021

La gent de Riells, a l’Escala, denuncia els botellons nocturns multitudinaris que joves organitzen a la platja

Deixalles en un dels camps de Mont-ras on s'ha fet un botellot. Imatge cedida aquest 10 d'agost del 2021 (Horitzontal)

                             Deixalles en un dels camps de Mont-ras on s'ha fet un botello


La gent de Riells, a l'Escala, denuncia els botellons nocturns multitudinaris que joves organitzen a la platja. El veïnat assenyala que "quan la festa comença a la platja, el covid deixa d'existir" 

L'Ajuntament de Mont-ras denuncia botellots amb més de 100 vehicles. L'alcaldessa diu que se senten "del tot indefensos" i critica que els joves cada cop fumen i beuen més a prop de boscos 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL L'Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) 10/08/2021.- Segons EMPORDA.INFO, Les veïnes i els veïns de Riells, a l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries), denuncien en un escrit la situació que provoca que una gran quantitat de joves es concentrin a la platja organitzant botellons. Entenen que això es produeix per les restriccions horàries de la restauració, que els joves no tenen on anar de festa després de les 00.30 hores i pel toc de queda que tenen municipis com Figueres o Vilafant (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú), però lamenten que "el respecte s'ha perdut totalment". 

Alerten que "cada nit" hi ha música molt forta des del tancament dels bars, als botellons s'hi afegeix brutícia que han de recollir i netejar l'endemà els establiments del voltant. A més, assenyalen que "quan la festa comença a la platja, el covid deixa d'existir". 

Asseguren que han demanat ajuda a la Policia Local i a l'Ajuntament i que "és inútil". Segons indiquen, els hi justifiquen que la Policia Local no té suficients efectius i l'Ajuntament els hi diu que és "una cosa temporal". A més, ells senten que per part de l'administració, Riells és "un barri oblidat de l'Escala". 

L'Ajuntament de Mont-ras denuncia botellots amb més de 100 vehicles 

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, l'Ajuntamet de Mont-ras (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona) denuncia que grups de joves fan botellots al municipi "dia sí dia també", on s'arriben a agrupar més de 100 vehicles.  

L'alcaldessa, Vanessa Peiró, diu que aquestes concentracions es convoquen a través de xarxes socials i que solen durar hores. Els qui hi participen fan destrosses, entren en camps i propietats privades, i deixen tot de deixalles abandonades (gots, ampolles, vidres, burilles...). L'alcaldessa diu que se senten "del tot indefensos", perquè els Mossos d'Esquadra van desbordats, i creu que els qui convoquen els botellots "s'aprofiten d'aquesta situació". Per això, s'afegeix a les reclamacions de Palafrugell i Calonge (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona) i reclama que, tot la baixa incidència del coronavirus-19 al municipi, Mont-ras també tingui toc de queda. 

Mont-ras té 1.700 habitants i està situat a tocar de Palafrugell. A diferència d'aquest, que ara s'ha quedat sense toc de queda, a Mont-ras mai s'ha aplicat el confinament nocturn. I això s'ha traduït en problemes constants, arran de grups que joves que s'hi apleguen per fer botellots. "Gairebé en tenim cada dia", lamenta l'alcaldessa. 

Peiró explica que els botellots es convoquen per xarxes socials. Quan els bars de municipis del voltant tanquen, els joves van passant-se la ubicació entre ells de la zona on continuaran la festa. Han fet botellots al darrere del cementiri (on han trencat una creu), en un aparcament públic del poble i, últimament, també en camps i finques privades."Per accedir-hi, trenquen cadenes i pals", concreta Peiró. L'alcaldessa explica que hi ha botellots on s'han concentrat més de 100 vehicles. 

Solen durar hores; sobretot, de les dues de la matinada en endavant. I quan els joves marxen, ho deixen tot ple de deixalles (gots de plàstic, ampolles, vidres trencats, burilles...).  

Vanessa Peiró explica que a Mont-ras tan sols hi ha un agent local, que treballa en horari diürn. "Si els pobles més grans amb Policia Local ja es veuen desbordats, nosaltres ens sentim del tot indefensos", lamenta l'alcaldessa. 

Explica que l'única opció que els queda és trucar als Mossos d'Esquadra, però que la policia autonòmica també té molta feina i triga en arribar. Per això, creu que els joves també "s'aprofiten d'aquesta situació" a l'hora de convocar els botellots. I com a exemple, posa el de l'amo d'una finca que va arribar a trucar a la policia fins a set vegades, perquè un grup de joves li havien trencat el tancat i estaven bevent i fent xivarri dins la seva propietat. 

Més a prop dels boscos de les Gavarres 

L'alcaldessa de Mont-ras explica que els botellots cada vegada es fan més a prop de boscos, a tocar de les Gavarres. "I això suposa un risc afegit, perquè a l'incivisme, a les drogues i a l'alcohol s'hi pot sumar també un incendi, ja que hi ha joves que fumen i llancen les burilles al terra", diu Peiró. Arran dels botellots, el poble ha patit destrosses. Sense anar més lluny, Peiró explica que uns joves es van dedicar a serrar un banc que hi ha a l'aparcament annex a l'ajuntament, i que feia tan sols un mes i mig que s'havia posat. 

Tenir toc de queda 

Per acabar amb la problemàtica, Peiró s'afegeix a la demanda que ja han fet Palafrugell i Calonge, i reclama que se'ls apliqui el toc de queda. En aquest cas, per primera vegada d'ençà que es va reinstaurar el confinament nocturn.  

L'alcaldessa de Mont-ras admet que la incidència del coronavirus-19 al municipi és baixa --de fet, és l'únic que està en verd de la zona-- però també ho justifica per la proximitat amb els altres. "És trist dir-ho, però és la realitat; per a nosaltres tenir toc de queda no ens suposaria cap problema, i seria una mesura que permetria ajudar els veïns i retornar la tranquil·litat al poble", conclou l'alcaldessa. 

L'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni reclama tornar ja al toc de queda perquè els botellots i les destrosses fan la situació "inaguantable". L'Ajuntament tanca platges de matinada davant els robatoris, baralles i concentracions de joves del cap de setmana 

L'Agència Catalana de Notícies informa que l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni reclama "amb urgència" tornar a tenir toc de queda abans del 20 d'agost. L'alcalde, Jordi Soler, admet obertament que està "emprenyat" i diu que els botellots i el "vandalisme gratuït" que s'han viscut aquest cap de setmana fan que la situació sigui "inaguantable i insostenible". 

Afirma que grups de més de 200 joves s'han concentrat a la zona dels espigons, que hi ha hagut una baralla tumultuària, robatoris i atracaments i que s'han fet destrosses tant al passeig com a l'entorn de l'escola La Sínia.  

L'Ajuntament, que ha tancat platges de matinada, tem que la situació torni a sortir de mare el proper cap de setmana i, per això, l'alcalde és clar: "Demanem que se'ns torni a confinar" de nit. 

Botellots a la zona dels espigons, amb concentracions de més de 200 joves, robatoris, desallotjaments massius, destrosses... És el rastre que ha deixat aquest primer cap de setmana en què Calonge i Sant Antoni no ha tingut toc de queda, a diferència dels municipis costaners amb què limita. 

"La situació és absolutament insostenible i inaguantable; d'ençà que sóc alcalde des del 2003, aquest ha estat el pitjor cap de setmana amb diferència", ha assegurat Jordi Soler. "L'efecte crida que temíem ha estat evident", ha afegit, en referència a no tenir confinament nocturn. 

L'alcalde subratlla que en un municipi on prima el turisme familiar --aquí no hi ha discoteques-- i on sobretot, es concentren apartaments i segones residències, "mai hi havia hagut" els problemes que s'han viscut aquest cap de setmana passat. I per exemplificar-ho, ha tret xifres. D'entrada, ha subratllat que de tenir una sola patrulla a les nits, aquest cap de setmana s'ha hagut de passar a set (cinc de la Policia Local, una de les quals de paisà, i dues dels Mossos d'Esquadra). Les matinades de divendres i dissabte, els agents han hagut de fer "desallotjaments massius" a la zona dels espigons, on s'ha comissat alcohol i altaveus que portaven els qui hi feien botellots. 

Robatoris, detencions i baralles 

Al cap de setmana, s'han registrat tres robatoris amb violència, tres més de silenciosos i la Policia Local ha fet cinc detencions. "A un jove, fins i tot, el van assaltar a punta de navalla i li van robar el mòbil i les wambes", ha afirmat Soler. 

Però això no és tot. La Policia Local també va haver d'intervenir dissabte en una baralla tumultuària a la zona dels espigons (que va acabar amb quatre ferits lleus), ha fet 26 identificacions, ha interposat sis denúncies per consum o tinença de drogues, una altra per portar una arma prohibida i ha comissat quinze ampolles d'alcohol. 

L'alcalde ha explicat que l'efecte crida que s'ha generat ha comportat que vinguessin grups de joves procedents de Girona, Salt i Sarrià de Ter (Gironès, comtat de Girona) --alguns dels quals, menors-- "que aprofiten la massificació de gent, afegit al consum d'alcohol i drogues, per cometre delictes". 

Destrosses a l'escola La Sínia 

Per frenar els botellots a la zona de platja, ahir dilluns l'Ajuntament va decretar-ne el tancament entre dos quarts d'una de la matinada i les sis del matí. Però això, explica Jordi Soler, ha desplaçat la problemàtica cap a d'altres zones. 

"Si bé avui la intensitat de gent a les platges ha disminuït, un grup ha fet destrosses a l'escola La Sínia, trencant taulells d'anuncis, vidres i elements de l'entrada", ha dit l'alcalde. A més, a la zona també s'han trobat ampolles d'alcohol i restes de droga. "Això és vandalisme per vandalisme", ha criticat Soler. 

Les destrosses del diumenge a la  nit, a més, s'afegeixen a les que ja hi va haver el cap de setmana a la zona del Passeig. Aquí, es van trencar 90 difusors d'aigua i 80 aspersors dels parterres que hi ha a les voreres. "Literalment, van jugar a futbol amb ells, donant-los puntades de peu", ha criticat l'alcalde. 

A més, sis balises de llum del pont que hi ha a la zona de Torre Valentina també van patir danys.  

En total, l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni calcula que la factura dels danys d'aquest primer cap de setmana puja a uns 30.000 euros. 

Tornar al confinament "amb urgència" 

L'alcalde diu que estan "indignats i emprenyats" i subratlla que per frenar la problemàtica, la solució és clara: cal tornar al toc de queda quan més aviat millor. Per això, insta la Generalitat a no esperar-se fins al 20 d'agost, i a aplicar-lo ja de nou a Calonge i Sant Antoni. Sobretot, perquè aquest proper cap de setmana els fa témer el pitjor. 

"Tot això no ens ho mereixem, i senzillament demanem que se'ns confini, per més estrany i paradoxal que sembli", afirma Jordi Soler. L'alcalde explica que, durant l'hivern, es podria entendre que Calonge no tingués toc de queda i que els altres municipis de l'entorn sí, però que això, "en plena temporada d'estiu, és impensable". 

A més, Jordi Soler també es remet a les últimes dades sobre la incidència del virus al municipi per reforçar la petició que se'ls torni a aplicar el confinament nocturn. Si bé la setmana passada Calonge i Sant Antoni va quedar fora del toc de queda, perquè es trobava per sota del llindar de 250 casos per cada 100.000 habitants, ahir la taxa ja s'havia enfilat fins als 367. "I aquest augment és constant i progressiu, mentre l'hospital de Palamós, que és el de referència, segueix col·lapsat", afirma Soler. 

Per això, l'alcalde reclama a la Generalitat que rectifiqui, i que Calonge i Sant Antoni torni a ser "el poble tranquil i familiar" que era. "Fa dues setmanes, per posar un exemple, no havíem tingut cap aldarull; i us puc dir que aquests darrers dies, el meu correu electrònic treu foc dels mails de queixes que m'arriben", ha conclòs. 

Índex de risc de rebrot de covid-19 al municipi: L'Escala 404.25 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 15 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 26 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 241.8 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.67 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Mont-ras 0 (Molt baix) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 0 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 2 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 119.12 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Calonge i Sant Antoni: 260.83 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 21 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 45 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 351.6 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.74 (l'epidèmia creix si és superior a 1). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada