dilluns, 9 d’agost del 2021

Justo Villanueva Aznar

Notícia de la detenció de Justo Villanueva Aznar apareguda en el diari madrileny "El Siglo Futuro" del 25 d'agost de 1933

Notícia de la detenció de Justo Villanueva Aznar apareguda en el diari madrileny El Siglo Futuro del 25 d'agost de 1933


El 27 de juny de 2020 es publicà que "el 27 de juny de 1990 mor a Talavera de la Reina (Toledo) l'anarcosindicalista Justo Villanueva Aznar. Havia nascut cap el 1906 a Talavera de la Reina". Ara tenim més dades: havia nascut a Talavera de la Rina el 9 d'agost de 1906. 

El 9 d'agost de 1906 neix a Talavera de la Reina (Toledo) l'anarcosindicalista Justo Villanueva Aznar 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

Justo Villanueva Aznar: El 9 d'agost de 1906 neix a Talavera de la Reina (Toledo, Castella la Nova) l'anarcosindicalista Justo Villanueva Aznar. El seu pare es deia Andrés Villanueva Lunar, industrial, i la seva mare, Encarnación Aznar Ruiz. 

Pintor de la construcció, quan era molt jove emigrà a Madrid (Madrid, Castella la Nova), on s'afilià a la Secció de Pintors del Sindicat de la Construcció de la Confederació Nacional del Treball (CNT). 

Sense feina, el 24 d'agost de 1933 va ser detingut, juntament amb els obrers desocupats José González Paracha i Antonio Casimiro Beato, acusats de coaccions en una obra de la construcció on es van posar a treballar de pintors sense permís. 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental. 

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista milità en la CNT-AIT en l'Exili de Tolosa del Llenguadoc (Alta Garona, Occitània). 

Després es traslladà a la regió parisenca on fou, amb Paulino Dieste, un dels animadors de la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili de Combs-la-Ville (Seine-et-Marne, Illa de França). 

La companya aconseguí fugir de l'Espanya franquista i reunir-se amb ell, però morí poc després. 

L'agost de 1975 assistí al Congrés Intercontinental de la CNT-AIT en l'Exili celebrat a Marselha (Boques del Roine, Provença, Occitània). 

Col·laborà en el setmanari cenetista parisenc Le Combat Syndicaliste. 

Després de la mort del dictador Francisco Franco, retornà a Talavera de la Reina i amb un grup de joves participà en la reorganització de la CNT-AIT local. 

En aquesta època col·laborà en el periòdic CNT. 

Anualment participà en la Fira del Llibre Llibertari que la CNT-AIT parisenca organitzava als locals del carrer de Vignoles. 

En 1979 participà en el Congrés cenetista que se celebrà a Madrid i durant la primavera de 1990 en el Congrés de la CNT-AIT de Bilbo (Gran Bilbo, Bizkaia, País Basc, Euskal Herria). 

Justo Villanueva Aznar va morir el 27 de juny de 1990 al seu domicili de Talavera de la Reina. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada