divendres, 13 d’agost del 2021

Festes majors a mig gas a causa de la pandèmia de covid-19

Festes majors a mig gas a causa de la pandèmia de covid-19 

S'adapten a les mesures sanitàries, que tornen a ser les protagonistes dels actes festius pensats per evitar repunts  

Molts municipis de les comarques gironines celebren aquest cap de setmana multitud d'actes coincidint amb la mare de déu d'Agost  

Tots se celebren amb aforaments limitats, mascaretes, distància social i música sense ballar 

Controls d'aforament a la Fosca, a Palamós  

L'alta afluència de gent a la platja obliga a aplicar aquesta mesura 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Torroella de Montgrí i l'Estartit (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d'Empúries) 13/08/2021.- Llegim al Diari de Girona que a les festes majors d'estiu hi ha música però sense balls. 

Per segon any consecutiu, pobles i ciutats de les comarques gironines s'enfronten a la difícil situació d'organitzar una festivitat en pandèmia. Mentre que l'any passat molts Consistoris es van curar amb salut i o no van organitzar res o van limitar molt la programació, enguany molts d'ells han volgut tirar endavant els festejos d'estiu. Això sí: amb mascaretes, gels hidroalcohòlics, i distància social per intentar evitar rebrots de covid-19. 

Festes descafeïnades i amb aforament limitat 

Els balls, els correfocs i els sopars populars han sigut les principals activitats que han caigut. En canvi, s'ha apostat per programar activitats familiars en petits grups i concerts amb les mesures sanitàries corresponents: asseguts, sense barra de bar, l'aforament reduït i amb la ja habitual entrada anticipada per inscripció. També s'han programat totes les activitats més d'hora com a conseqüència del toc de queda que afecta a vint-i-dos municipis de les comarques gironines. 

Aquest és un dels caps de setmana de l'any amb més festes majors, coincidint amb la mare de déu d'Agost. Municipis de Tortellà (Alta Garrotxa, la Garrotxa, comtat de Besalú), la Bisbal d'Empordà (Gavarres, Baix Empordà, comtat de Girona), Castell-Platja d'Aro (Vall d'Aro, Baix Empordà, comtat de Girona), Amer (les Guilleries, la Selva, comtat de Girona), Hostalets d'en Bas (la Vall d'en Bas, la Garrotxa, comtat de Besalú), Roses (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada) i Banyoles (Pla de l'Estany, comtat de Besalú) esclaten en festes amb una programació on no falten activitats pensades per als més petits, així com música en directe i tradició. 

Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic, Rock per Xics i la Cobla Bisbal Jove visitaran Tortellà, mentre que a Castell-Platja d'Aro hi haurà concerts de Buhos, Els Amics de les Arts, a més d'un espectacle d'Havaneres i activitats infantils.  

La festa petita de Banyoles va donar el seu tret de sortida ahir amb un concert a càrrec de Joana Serrat i al llarg del cap de setmana els banyolins podran veure les propostes d'Eli Rodriguez, Roko Banana i Jordi Tonietti, així com una rua de gegant si capgrossos. L'Orquestra Maribel i els Pescadors de l'Escala així com el grup d'animació infantil Els Superherois, es podran veure a Amer.  

Roses posarà punt final a la seva festivitat amb la mostra de cultura popular i tradicional i un concert a càrrec de l'orquestra Saturno.  

La Bisbal d'Empordà acollirà el ball d'àliga, un concert amb Miquel Abras i un dels Montgrins, entre d'altres. 

De fet, a la Bisbal d'Empordà, l'any passat, mentre molts Ajuntaments cancel·laven les seves festivitats, van optar per tirar endavant la seva Festa Major. A més, durant l'estiu també van organitzar el Festival Internacional Terracota Museu, la fira literària Indilletres i la Fira de Circ al Carrer. Apostar per la cultura no els va passar factura: no es va detectar cap rebrot al municipi arran d'aquests festivals. La clau en aquest cas és «fer les coses bé», tal com explica el regidor de festes de la Bisbal, Carles Puig. Enguany s'han programat una seixantena d'activitats dividides principalment en quatre espais i que s'estendran del 14 al 18 d'agost. Puig defensa fermament la cultura per «alegrar la vida dels bisbalencs» i a més, també se senten amb l'obligació de donar un cop de mà a un col·lectiu que ho ha passat molt malament durant la pandèmia de covid-19. «Més enllà dels músics, hi ha molta gent implicada en el món de la cultura: empreses de so i llums, personal dels grups» assegura. També subratlla el paper de les entitats. «Tenim un teixit associatiu molt viu i ara, com que no poden organitzar determinades activitats, es veuen afectades». És per això que enguany els destinaran un dels dos euros que faran pagar d'entrada als concerts als col·lectius que ho vulguin, per així «ajudar-nos entre tots» detalla el regidor de festes. 

La festa seguirà el cap de setmana vinent. Garriguella (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada), Campllong (Gironès, comtat de Girona), Llançà (Mar d'Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada) i Torroella de Montgrí i l'Estartit (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d'Empúries) acolliran les seves festes majors.  

Verónica Romero, d'Operación Triumfo, visitarà Llançà mentre que Torroella de Montgrí celebrarà la Plantada i el Ball de l'Àliga de Gegants.  

La Festa de l'Esport amb els Tocavents de l'Albera tindran lloc a Garriguella. 

Focs artificials cancel·lats 

El castell de focs que posava punt final a la Festa Major de Roses ha quedat suspès. Estava programat el diumenge al vespre a l'espigó de la platja de la Punta. Des de l'organització no podien garantir que s'evitessin les aglomeracions, i és per això que s'ha optat per cancel·lar-ho. 

Les altes temperatures dels últims dies i el risc d'incendi també han dictat sentència a l'espectacle de foc que la colla Gàrgoles de Foc havia de fer aquest dissabte a dos quarts de deu del vespre a l'aparcament de Can Castanyer de Banyoles, en el marc de les Festes d'Agost. 

Per la seva banda, a la Bisbal d'Empordà, opten per mantenir els castells i els espectacles de foc --que estan programats la setmana vinent-- a l'espera de com avancin les temperatures. De moment, han assegurat que tenen l'aval del Departament d'Acció Climàtica per tirar-los endavant. 

Ni El Pot Petit ni el foc 

Llegim al diari El Punt Avui que en la festa petita de Banyoles, Festes d'Agost, s'ha hagut d'ajornar fins al 23 d'octubre l'espectacle previst d'El Pot Petit, grup que ha patit el contagi de covid-19 de dos dels seus components. Tampoc es farà finalment l'espectacle que havien preparat Gàrgoles de Foc. 

Controls d'aforament a la Fosca  

Llegim al diari El Punt Avui que informadors de platja que l'Ajuntament de Palamós (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona) ha contractat aquest estiu ja estan aplicant les primeres restriccions d'accés a la platja de la Fosca. Com ja va passar l'estiu del 2020, aquest és el punt del litoral de Palamós on es produeixen més aglomeracions. 

En aquests casos s'activa un protocol en què els informadors posen tanques als accessos a la platja, i recomanen als i a les banyistes que es traslladin a altres punts de la costa palamosina. 

Aquests episodis puntuals d'alta ocupació, en què no es pot garantir la distància mínima de seguretat entre persones, es detecten principalment al sector oest de la platja de la Fosca. Això es deu al fet que en aquest punt la superfície del sorral és més reduïda. Quan això passa, a banda de regular l'accés, s'informa a través dels canals de l'Ajuntament de Palamós a les xarxes socials. De moment, ni la platja Gran de Palamós ni la de Castell no han presentat problemes d'aforament. 

Fins ara, només puntes 

Fins ara aquesta alta ocupació només s'ha produït a la Fosca --i principalment en el seu sector oest de la platja--, on fins ara i en moments puntuals s'havia detectat un pic important del nombre de persones usuàries de l'espai. Aquesta situació és deguda principalment al fet que aquest sector de platja té una superfície de sorral més reduïda que la resta. En el cas de la platja Gran de Palamós i la de Castell, amb un important espai de sorral, no presenten cap problema en aquest sentit. 

Índex de risc de rebrot de covid-19: Tortellà 52.98 (Baix) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 1 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 1 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 123.61 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.43 (l'epidèmia creix si és superior a 1). La Bisbal d'Empordà 272.23 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 22 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 63 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 510.3 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.53 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Castell-Platja d'Aro 345.44 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 28 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 60 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 451.2 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.77 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Amer 300.47 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 6 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 10 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 435.16  

Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.69 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Els Hostalets d'en Bas (La Vall d'en Bas) 13.95 (Molt baix) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 1 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 3 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 97.66 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.14 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Roses 246.49 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 30 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 57 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 281.33 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.88 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Banyoles 404.47 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 64 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 139 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 585.09  

Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.69 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Garriguella 1.804.51 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 6  

Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 9  

Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 935.67 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.93 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Campllong 78.35 (Mitjà) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 1 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 1 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 182.82 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.43 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Llançà 272.95 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 6 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 17 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 289.5 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.94 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Torroella de Montgrí i l'Estartit 670.53 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 35 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 99 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 652.64 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.03 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Palamós 170.3 (Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 24 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 83 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 362.93  

Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.47 (l'epidèmia creix si és superior a 1).  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada