dimarts, 17 d’agost del 2021

El Govern de la Generalitat prorroga el toc de queda set dies més a 148 municipis, 20 dels quals corresponen a les comarques gironines

El Govern de la Generalitat prorroga el toc de queda set dies més a 148 municipis, 20 dels quals corresponen a les comarques gironines 

Emprenyament a Calonge, incertesa a Palamós i alleujament contingut a Palafrugell pel toc de queda. La Policia Local de Calonge intervé en una suposada festa rave que ha aplegat 200 joves 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Calonge (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona) 17/08/2021.- Llegim al portal El Gerió Digital que el Govern de la Generalitat ha aprovat en el marc del Procicat demanar la pròrroga del toc de queda set dies més per contenir la pandèmia de covid-19 al Principat de Catalunya. 

La nova resolució modifica els criteris per aplicar-lo i fixa una incidència acumulada en els darrers set dies superior a 125 casos per cada 100.000 habitants, en poblacions de més de 5.000 habitants, mentre que fins ara el llindar se situava en els 250 casos. 

En total, la llista de municipis és de 148 municipis: 125 són per una incidència acumulada a 7 dies superior a 125 casos i 23 perquè es troben envoltats per municipis afectats. Les mesures es prorrogaran un cop les hagi aprovat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El Govern de la Generalitat traslladarà la sol·licitud al TSJC demà dimecres i es preveu que les mesures entrin en vigor aquest divendres, per un període de set dies. 

Aquests són els vint municipis de les comarques gironins afectats per la mesura: Anglès, Arbúcies, Banyoles, Blanes, Castelló d'Empúries, Castell-Platja d'Aro, Celrà, Figueres, Girona, la Bisbal d'Empordà,  

l'Escala i Empúries, Lloret de Mar, Palafrugell, Roses, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Sarrià de Ter, Torroella de Montgrí i l'Estartit, Tossa de Mar i Vidreres. 

Emprenyament a Calonge, incertesa a Palamós i alleujament contingut a Palafrugell pel toc de queda  

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, la nova resolució emesa pel Procicat, que rebaixa a 125 casos per cada 100.000 habitants el criteri per aplicar el confinament nocturn, ha indignat --i molt-- l'alcalde de Calonge i Sant Antoni (Gavarres marítima, Baix Empordà, comtat de Girona). Jordi Soler no ha amagat la seva barreja de "frustració, indignació i emprenyament" perquè el municipi no entri dins el toc de queda "malgrat tota la problemàtica que portem vivint els darrers dies". 

Soler diu que, davant d'això, només li resta convidar els membres del Govern de la Generalitat que vinguin in situ a Sant Antoni i comprovin de primera mà els problemes que creen els botellons. Només aquest cap de setmana passat, la Policia Local en va haver de dissoldre fins a 35. "De lloc perquè s'estiguin en trobarem segur, perquè la gent marxa i deixa habitacions i apartaments lliures", diu Soler. "Això és acollonar el personal", hi afegeix, tenint en compte que ahir mateix va parlar amb Interior i membres del Govern de la Generalitat i tots van coincidir "en un diagnòstic" que no ha tingut traducció efectiva. "No n'hi ha hagut prou amb demandes, peticions, exigències i súpliques reiterades; ens haurem d'aguantar i fer el que puguem, però de ben segur aquest no serà el millor estiu de les nostres vides", conclou, 

Suposada festa rave a la muntanya de Calonge 

A les problemàtiques creades pels botellons, sobretot a Sant Antoni, aquesta matinada se n'hi ha afegit una altra: una suposada festa rave. En aquest cas, en una casa de la urbanització Vescomtat de Cabanyes, situada a la carretera que connecta Calonge amb Romanyà de la Selva (Gavarres, Baix Empordà, comtat de Girona). És a dir, ja a banda de muntanya. 

A un quart de sis de la matinada, davant les queixes de les veïnes i dels veïns, la Policia Local ha anat fins a aquesta casa, el Mas Puig del Gaudí. L'havien llogada un grup de joves a través de la plataforma Airbnb. Quan hi han arribat, s'han trobat tot el camí ple de cotxes i fins a 200 persones que participaven a la suposada festa rave. Segons fonts policials municipals, les i els joves han fet destrosses al mas (han trencat la vaixella) i també s'haurien endut quadres de les parets. 

Els agents han aixecat una acta i han denunciat el responsable que havia llogat la casa.  

Aquest migdia, al Mas Puig del Gaudí encara hi havia un grup de joves. Tenien tot el davant ple de bosses d'escombraries. 

Versions contraposades 

Un dels joves que va participar a la festa, en canvi, nega que es tractés d'una rave i diu que va ser una festa entre amics. També que s'hi arribessin a congregar 200 persones. Assegura que "com a molt" n'hi va arribar a haver 40. 

El noi, que no ha volgut fer declaracions a micro obert, admet però que hi va haver un efecte crida quan van tornar d'una discoteca i que, en un moment de la nit, la situació es va descontrolar. Diu que s'hi van concentrar un centenar de persones, que hi van arribar a peu i en cotxe i que van intentar entrar a la finca però que no els van deixar. 

De fet, assegura que quan la Policia Local hi va arribar, els va ajudar a dispersar-los. També nega les destrosses que els agents els atribueixen i diu que només han trencat una hamaca i alguns gots. En relació a això, afirma que han arribat a un acord amb l'empresa de lloguer i que, tot i que els han cancel·lat la reserva una setmana i mitja abans, els tornaran els diners pels dies que els quedaven descomptant l'import dels desperfectes. De fet, marxen avui mateix. 

"Ens posa en alerta" 

Palamós (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat d'Empúries), situat a tocar de Calonge, tenia toc de queda fins ara. Però aquesta setmana, si el TSJC avala la resolució del Procicat, la mesura decaurà. "Compartirem el problema; és clar que tots dos patirem", diu l'alcalde de Calonge, Jordi Soler. 

L'alcalde de Palamós, Lluís Puig, admet que deixar de tenir confinament nocturn els posa "en alerta". I més veient els problemes que han tingut municipis veïns com Calonge mateix, o Palafrugell (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona). "Procurarem evitar les grans concentracions; no podrem evitar que la gent circuli a partir de la una de la nit, però apel·lem al sentit comú", diu Puig. L'alcalde, però, sí que admet que "és obvi" que amb mitjans de què disposen no en faran prou --en referència a la Policia Local-- i per això demana "una col·laboració especial dels Mossos d'Esquadra", perquè aquest cos també sap com actuar en cas de grans concentracions. 

"Per una banda, sortir del toc de queda ens indica que les dades de contagis milloren i això és bo; però per l'altra, prendrem mesures per evitar grans concentracions on es begui alcohol al carrer", afirma. "Allò que cal és que la gent sàpiga que no podrà venir a consumir", afegeix Puig, que també vol parlar amb l'Ajuntament Calonge i Sant Antoni per coordinar-se a l'hora de frenar els botellons. 

Per últim, Puig creu que el Procicat, a l'hora de decidir el nou llistat de 148 municipis on s'aplica el confinament, també s'ha vist "pressionat" perquè el TSJC aplica criteris objectius a l'hora de validar-lo. És a dir, l'índex de contagis, per això creu que "també és lògic" que se'ls tracti a tots "de la mateixa manera". Això sí, també deixant clar que cal "el suport dels Mossos per reforçar les poblacions que no tenen toc de queda". 

Alleujament contingut 

A l'altra banda de Calonge i Palamós, s'hi troba Palafrugell. Aquests darrers quinze dies no ha tingut toc de queda, però ara se'ls tornarà a aplicar el confinament nocturn. El seu alcalde, Josep Piferrer, celebra, en part, la mesura. Piferrer diu que, per una banda, veuen negativament les dades epidemiològiques de covid-19, que han pujat i que situen l'índex de contagi al municipi en 150. Però que, per l'altra, respiren alleugerits perquè el toc de queda donarà "eines" a la Policia Local i als Mossos d'Esquadra per poder fer "una vigilància més puntual i evitar concentracions com les que tenim a les nits". Creu que la mesura els permetrà tornar a les xifres que tenien al juliol, quan van fer una "baixada espectacular" gràcies al toc de queda. "Si no s'apliqués la mesura ara, que tenim l'índex massa alt, acabaríem l'agost no amb 150 sinó amb 300", assegura. 

Piferrer no vol vincular directament els botellons i els incidents nocturns amb grans concentracions de joves amb l'empitjorament de les dades però admet que alguna relació ha d'haver-hi. "Si al juliol vam ser capaços de fer una baixada tant espectacular i ara sense toc de queda, no només no baixem sinó que augmentem, creiem que alguna cosa hi té a veure", afegeix. 

Sobre la possibilitat que ara els problemes es traslladin a altres poblacions, diu que no està a la seves "mans" però que no estaran contents si a Palafrugell disminueix la problemàtica i, per contra, augmenta a altres municipis. De fet, la pressió policial en aquest municipi ha desplaçat els botellons cap als més propers, com Regencós (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona) o Mont-ras (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona). En aquest sentit, Piferrer apunta la possibilitat que els Mossos donin suport als municipis més petits, sobretot els que no tenen policia local. 

500 nois i noies dissoltes a Lloret de Mar 

Tenir confinament nocturn, però, tampoc és garantia que no hi ha problemes. De fet, aquesta nit a Lloret de Mar (la Selva marítima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona), els Mossos han dissolt unes 500 nois i noies a la sortida de diversos locals d'oci nocturn per no respectar el confinament nocturn. 

La Policia Local recorda que conductes com aquesta poden comportar sancions, però que el més greu "és el perill que generen". Lloret de Mar continua inclòs a la llista que el Procicat ha elevat al TSJC aquest dimarts perquè s'allargui el toc de queda nocturn. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada