dimarts, 13 de juliol del 2021

Vilafant és el municipi del Principat de Catalunya amb la velocitat de propagació més elevada de covid-19

Vilafant és el municipi del Principat de Catalunya amb la velocitat de propagació més elevada de covid-19 

Catalunya frega les 1.000 hospitalitzacions 

Els ingressos per covid-19 als hospitals gironins es disparen en set dies, en una setmana gairebé es tripliquen els casos que requereixen ingrés i també a les UCI 

Es reactiven les mesures restrictives que s'havien relaxat als centres hospitalaris per prevenir més contagis 

El Cruïlla detecta 89 casos positius de covid-19 en la segona nit de festival 

La doctora Magda Campins no veu prudent fer esdeveniments com el Cruïlla i diu que el toc de queda podria ajudar si empitjora la situació 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Vilafant (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú) 13/07/2021.- Llegim al Diari de Girona que els municipis de Vilafant (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú), Lloret de Mar (la Selva marítima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) i Blanes (la Selva marítima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) es troben entre els sis municipis que tenen la velocitat de propagació (Rt) més alta del Principat de Catalunya. Tots tres ahir es trobaven per sobre dels 3 punts, fet que vol dir que cada persona infectada per covid-19 afecta a més de 3 persones, i estan, per tant, molt lluny de la barrera de l'1 que garanteix el retrocés de la pandèmia. En concret, Vilafant és el municipi amb la Rt més alta de Catalunya, ahir amb 3,78 punts (avui, amb 3,43 punts). Lloret de Mar es troba en 3r lloc, amb un 3,39 (avui, amb 3.1 punts) i Blanes està en sisena posició, amb un 3,24 (avui, amb 2,97 punts). 

Al conjunt de la Regió Sanitària de Girona, aquest indicador ha baixat 47 centèssimes en les darreres 24:00h, de manera que se situa en 2,10.  

També ha baixat a la Regió Sanitària de Girona per segon dia consecutiu el risc de rebrot. Després d'haver crescut molt ràpidament des de 74,78 punts el dia de Sant Joan fins a 1.354,57 punts el dia 7 de juliol, aquest indicador ha baixat fins a 1.260 punts en dos dies, 81 penys que diumenge. Segueix encara, però, en xifres molt elevades.  

Els hospitals però, comencen a patir els efectes de la dràstica pujada dels indicadors i els contagis.  

Segons el darrer balanç del Departament de Salut es van comptabilitzar 16 noves persones pacients que van necessitar ser hospitalitzats a la Regió Sanitària de Girona, de manera que n'hi ha un total de 76. D'aquests, 16 es troben a l'UCI, 3 més. Tot i això, no es va produir cap nova defunció, de manera que el total acumulat es manté en 2.127 punts. Alhora, hi ha hagut 555 nous contagis, que augmenten els totals des de l'inici de la pandèmia fins a 83.074. La taxa de positivitat continua pujant, i en el darrer període han donat positiu el 17.41% de les proves PCR i testos d'antígens que s'han dut a terme. 

Gairebé 1.000 persones hospitalitzades 

També al Principat de Catalunya segueixen creixent les hospitalitzacions, que ja s'apropen al miler de pacients ingressats en planta. En concret, hi ha 980 hospitalitzats, 104 més que en el balanç anterior, dels quals 182 estan a l'UCI, 22 més. També van créixer els contagis en 5.606 positius, i el total és de 783.671. Per altra banda, el risc de rebrot va tornar a baixar 168 punts i se situa en 1.590, encara xifres molt elevades. La velocitat de propagació també va a la baixa i es troba en 1,93, 47 centèssimes per sota que en el balanç anterior. Pel que fa a la vacunació, s'han administrat 4.578.895 primeres dosis de vacuna des de l'inici de la campanya, 19.731 més que fa 24 hores, i 3.295.088 de segones, 25.480 més que un dia abans. A més, hi ha 3.665.661 persones amb la pauta completa i immunitzades, 29.327 més que fa un dia. Així, hi ha un 58,3% de la població amb una dosi i un 46,7% amb la pauta completa. 

Els ingressos per covid-19 als hospitals gironins es disparen en set dies, en una setmana gairebé es tripliquen els casos que requereixen ingrés i també a les UCI 

Llegim al diari El Punt Avui ara fa una setmana, el 5 de juliol, als centres hospitalaris gironins hi havia 33 persones ingressades per covid-19. Ahir al matí, la xifra se situava en 92 i un dia abans, en 76. En una setmana, el nombre de persones ingressades gairebé s'ha triplicat, i també el de persones que entren a les UCI: de vuit s'ha passat a 21, segons dades d'ahir al matí. La Regió Sanitària de Girona segueix la tònica del conjunt del Principat de Catalunya i ha vist un important augment de casos greus i no greus. En total, del 5 a l'11 de juliol s'han detectat a la regió sanitària 4.084 nous casos, segons el portal del Departament de Salut Dades Covid. Tot i aquest augment, el nombre de defuncions registrades no ha augmentat --es manté en 2.127--. Altres dades, com ara el risc de rebrot, es mantenen en xifres molt altes a tota la regió, tot i que han baixat un pèl respecte al dia anterior. En data de l'11 de juliol, el risc de rebrot a la regió se situava en 1.260 --per sobre dels 716 de la setmana del 25 de juny a l'1 de juliol--, i l'Rt ha baixat gairebé mig punt i ara és de 2,10. La taxa de casos confirmats per PCR i TA és de 403 per cada 100.000 habitants i la incidència a 14 dies és de 592. El nombre de casos confirmats i acumulats des de l'inici de la pandèmia se situa, segons les dades oficials, en 83.074. 

Paral·lelament, el ritme de vacunació també continua creixent. Actualment, a la Regió Sanitària de Girona hi ha 385.499 persones amb la pauta completa de vacunació i 484.704 amb la primera dosi, segons dades de diumenge. Actualment, el 51,8% de la població de més de 16 anys de la regió sanitària ja ha rebut la pauta completa de vacunació i el 65%, la primera dosi. 

Menys hores de visita 

L'increment de la pressió assistencial als hospitals ha fet que en tots s'hagin modificat algunes mesures restrictives que feia pocs dies s'havien alleugerit. Així, per exemple, a l'hospital de Blanes, des de dissabte s'ha reduït l'horari de visites als pacients no covid ingressats per minimitzar el risc de contagi. Ara només es permet l'entrada d'un acompanyant per pacient hospitalitzat no Covid una hora al matí, de 13 a 14 h, i també una hora a la tarda, de 19 a 20 h, i es recomana que aquesta persona sigui sempre la mateixa. A més, es recomana restringir l'entrada a l'hospital a les persones no vacunades. En aquest hospital hi havia ahir deu persones ingressades per covid-19; respecte a l'últim recompte, de dijous passat, s'han registrat nou ingressos i dues altes, una de les quals ha estat un trasllat a un altre centre. 

També s'ha reduït l'horari de visites a l'Hospital de Palamós i al Trueta, per exemple. En el cas del primer, en deu dies s'ha passat de no tenir cap ingressat a tenir-ne 12 --tres dels quals semicrítics-- i el mateix a l'Hospital de Figueres, que va començar el juliol sense cap pacient de covid-19 i que ahir ja en tenia vuit, tres dels quals en estat semicrític. 

A part de reduir l'horari i el nombre de visites, al Trueta també es recomana que s'arribi just a l'hora de les visites i sense acompanyant quan es té una consulta programada, per exemple. En el cas de l'hospital Santa Caterina, al parc hospitalari Martí i Julià, ahir tenien 19 pacients ingressats, tres dels quals a l'UCI. En aquest centre hospitalari de Salt també està previst reduir el règim de visites als pacients i fer PCR a tots els pacients que ingressin, encara que estiguin vacunats. També en faran a les persones treballadores dels equipaments de tipus residencial. En funció de com evolucioni la situació, l'hospital preveu anar prenent altres mesures de xoc vinculades a l'activitat. 

L'evolució de les dades va ser valorada ahir per l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que durant el ple municipal va demanar màxima prudència a la població arran d'unes xifres "molt negatives".  

El Cruïlla detecta 89 casos positius de covid-19 en la segona nit de festival 

Llegim al Diari de Girona que el festival Cruïlla va detectar la nit de divendres -la segona del festival- un total de 89 casos positius de covid-19 a les portes del recinte, en un espai habilitat on es van fer més de 19.000 tests d'antígens, segons les xifres que ofereixen els organitzadors. Això suposa una taxa aproximada de 468 casos per cada 100.000 persones. La nit anterior va acabar amb la detecció de 126 positius entre els més de 15.000 espectadors que hi van assistir. 

Esdeveniments com el Cruïlla no s'haurien de celebrar en una situació epidemiològica com l'actual, segons opina la cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda Campins, perquè es donen situacions en què no es compleixen les mesures, encara que es facin test d'antígens i es digui mascareta. 

De la mateixa manera, en declaracions a Catalunya Ràdio, la doctora Campins va reconèixer que hi ha mesures «difícils» d'aplicar, com el toc de queda, però va admetre que serien les següents mesures que caldria aplicar «si es comencen a tenir molts més ingressos i es posés en perill el sistema hospitalari». 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada