diumenge, 25 de juliol del 2021

Jaume Tomàs i Turull

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 25 de juliol de 1890 neix a Igualada (Anoia) l'anarcosindicalista Jaume Tomàs i Turull 

Destacat militant de la CNT-AIT, l'estiu de 1937 va haver de fugir a Occitània, després de passar la frontera del Pirineu Oriental, a causa de la repressió republicana burgesa i stalinista després de les «Jornades de Maig» 

Jaume Tomàs Turull: El 25 de juliol de 1890 neix a Igualada (Anoia) l'anarcosindicalista Jaume Tomàs i Turull, conegut com Magret. El seu pare es deia Jaime Ramon Lluís Tomàs Palou i la seva mare, Teresa Turull Torrelles.  

Treballà de blanquer a Igualada.  

Membre de l'«Ateneu Pervenir» d'Igualada, fou un dels promotors de l'«Agrupació Lliurepensadora» d'aquesta població.  

Abans de 1936 formà part en diferents ocasions dels Comitès Organitzadors de la Confederació Nacional del Treball (CNT) i dels Comitès de Vaga, tants en els períodes legals com clandestins.  

Representà diversos sindicats confederals d'Igualada (Art Fabril, Construcció, Fusta, Metal·lúrgica, Molers, Transport i Oficis Diversos) en el Ple Regional de Catalunya de març de 1933 a Barcelona.  

Quan esclatà la revolució col·lectivista autogestionària, l'estiu de 1936, va ser membre de les Patrulles de Control per a les tasques de vigilància antifeixista.  

L'estiu de 1937 va haver de fugir a Occitània, després de passar la frontera del Pirineu Oriental, a causa de la repressió republicana burgesa i stalinista després de les «Jornades de Maig».  

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista, fou un dels organitzadors de la Federació Local de Clarmont e Montferrand (Puèi Domat, Alvèrnia, Occitània) de la CNT-AIT en l'Exili. La seva companya fou Jacinta Franquet, amb qui tingué una filla.  

Malalt, Jaume Tomàs Turull va morir el 5 de desembre --algunes fonts citen erròniament el 6 de desembre-- de 1957 al seu domicili de Clarmont e Montferrand.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada