dimarts, 27 de juliol del 2021

A la Regió Sanitària de Girona la gent jove ha protagonitzat la majoria de contagis de covid-19 durant les darreres setmanes, ja que són el grup menys immunitzat, amb només un 32,6% entre els 20 i els 29 anys amb una dosi de vacuna

A la Regió Sanitària de Girona la gent jove ha protagonitzat la majoria de contagis de covid-19 durant les darreres setmanes, ja que són el grup menys immunitzat, amb només un 32,6% entre els 20 i els 29 anys amb una dosi de vacuna 

Totes les persones que han mort l'últim mes a la Regió Sanitària de Girona tenien més de 60 anys i la majoria, més de 90 

El nombre de persones de les pacients a la Regió Sanitària de Girona en estat crític supera el llindar de cinquanta 

El Principat de Catalunya supera el mig miler de cassos crítics i registra la xifra més elevada en tres mesos  

Fort augment de persones ingressades a l'Hospital de Blanes, que té diversos professionals contagiats 

La soprano Lise Davidsen posposa l'actuació a Peralada arran dels nous protocols del Govern alemany per la pandèmia de covid-19 

L'obligació de fer cinc dies de quarantena fa que no pugui compaginar el recital al Festival de Peralada amb un altre a Bayreuth 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Blanes (la Selva marítima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) 27/07/2021.- Llegim al Diari de Girona que malgrat que la incidència de casos ha batut tots els rècords tant a la Regió Sanitària de Girona com a nivell del Principat de Catalunya, la cinquena onada està deixant una dada positiva: la mortalitat a causa de coronavirus-19 ha experimentat una davallada dràstica. Gràcies al progrés de vacunació, els contagis ja no repercuteixen de la mateixa manera en l'augment de persones mortes, a diferència d'abans. 

Si s'analitzen les dades de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), a partir del 24 de juny, data en què es comença a notar un augment destacat de positius, i es compten els casos i les morts fins al 24 de juliol, hi ha una mortalitat gairebé trenta vegades inferior que la de la tercera onada del gener i el febrer, la més letal d'aquest any i quan tot just la vacunació es trobava en els inicis. 

En concret, del 24 de juny al 24 de juliol hi ha hagut 15.506 contagis i 17 persones mortes a la Regió Sanitària de Girona, de manera que l'índex de mortalitat ha estat del 0,1%. Si retrocedim a la tercera onada, la més letal d'aquest any, entre el 7 de gener i el 7 de febrer es van diagnosticar 9.915 positius a través de proves PCR i tests d'antígens i hi va haver 276 defuncions. D'aquesta manera, la mortalitat va ser del 2,7%, és a dir, 27 vegades més que ara. 

Tot i que el rècord de defuncions es va produir durant la primera onada, ja que només a l'abril de 2020 van morir 465 persones, cal tenir present que llavors es diagnosticaven menys casos i hi va haver moltes persones que van passar el virus sense que ho sabessin. Això es pot comprovar a través de testos serològics que s'han fet posteriorment. Si ens baséssim en els casos diagnosticats durant aquell mes de 2020, «només» n'hi va haver 2.553 i, en aquest cas, la mortalitat seria del 18%, dada que no correspon a la realitat. 

En tot cas, el més destacable és que la vacunació ha estat clau perquè la diferència de mortalitat entre altres onades i aquesta sigui tan elevada. 

Vacunació per grups 

Segons les últimes dades del Govern de la Generalitat de Catalunya, que corresponen a diumenge, el 51,9% de la ciutadania de la Regió Sanitària de Gironina compta amb la pauta completa de la vacunació. El percentatge ronda el 80% entre els grups d'edat de 50 a 59 i de 60 a 69 anys. La vacunació està pràcticament completa entre les persones d'edat més avançada.  

Totes les defuncions del 24 de juny al 24 de juliol a la Regió Sanitària de Girona pertanyen a persones de més de 60 anys. Concretament, sis tenien més de 90 anys, cinc tenien entre 80 i 89 anys, tres en tenien entre 70 i 79 i, finalment, tres persones en tenien entre 60 i 69 anys. D'aquestes disset persones, el 41% eren homes i el 58%, dones. Tenint en compte que les defuncions solen sortir setmanes més tard de l'augment de casos, s'espera que encara augmentin lleugerament els propers dies. De fet, d'aquestes disset morts, nou s'han produït la darrera setmana i catorze, els darrers catorze dies. 

D'altra banda, la gent jove ha protagonitzat la majoria de contagis de les darreres setmanes. Són el grup menys immunitzat, amb només un 32,6% entre els 20 i els 29 anys amb una dosi de vacuna. No obstant això, cap de les morts notificades des del 24 de juny passat correspon a menors de 60. Seguidament, també a la Regió Sanitària de Girona, una quarta part de joves de 16 a 19 anys tenen almenys una dosi i el 38,4 de 30 a 34 també en tenen una. Més de la meitat dels que tenen de 35 a 39 anys ja en tenen una. Si tenim present les persones de tota la Regió Sanitària de Girona que ja tenen una dosi, el percentatge és de gairebé el 60%. Finalment, si tenim en compte la població que es pot vacunar, a partir de 16 anys, la immunitat és del 61,7%. 

El criteri general que determina la pauta completa és l'administració de dues dosis però es contemplen dues excepcions: productes monodosi (Janssen) i les persones de 65 anys o menys amb un diagnòstic de covid-19 previ a la primera dosi. 

Fort augment de persones ingressades a l'Hospital de Blanes, que té diversos professionals contagiats 

Mentre entre els indicadors de contagi de covid-19 van a la baixa, els hospitalitzats segueixen una evolució inversa, ja que no paren de créixer. Prova d'això és que les persones ingressades als hospitals de la Regió Sanitària de Gironina en estat crític han augmentat un 75% en una setmana. Concretament, el 18 de juliol hi havia 30 persones ingressades en estat greu i diumenge n'hi havia 52. D'aquesta manera, s'ha superat el llindar de cinquanta, fet que no es produïa des del 6 de maig. Paral·lelament, el total de persones hospitalitzades també ha augmentat considerablement i, segons la darrera actualització, n'hi ha 184, sis més que el dia anterior. 

Aquest augment s'ha anat produint simultàniament a tots els hospitals de la Regió Sanitària de Girona, tant el Trueta i Santa Caterina com els comarcals. Malgrat tot, n'hi ha un que té una situació especialment delicada, es tracta de l'Hospital de Blanes. Segons dades d'ahir, ja hi havia més de quaranta persones ingressades, després d'un augment de dinou hospitalitzades en quatre dies, tot i que també s'han donat quinze altes. La qüestió és que en una setmana s'han pràcticament duplicat. El principal motiu d'aquest increment es deu a la pujada de casos a la Selva marítima. Ahir el risc de rebrot a Lloret de Mar i Blanes (la Selva marítima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) continuava sent el més elevat de la Regió Sanitària de Girona amb més de 1.200 punts i una incidència superior als 600 casos. A Lloret de Mar, la darrera setmana s'han produït quinze hospitalitzacions i, a Blanes, quatre. També cal tenir present que el nombre de casos positius a les dues localitats va a la baixa i, d'aquí uns dies, també es veurà reflectit en el nombre d'hospitalitzacions. 

Malgrat tot, el fort increment de pressió assistencial ha obligat a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva a suspendre les visites als pacients ingressats tant a Calella (Alt Maresme, Maresme, comtat d'Empúries) com a Blanes. La mesura es fa efectiva donada la situació epidemiològica provocada per la pandèmia de covid-19 i l'empitjorament de les dades d'ingressos en els dos centres. A més, des de dijous s'han produït algunes baixes en professionals, fet que està obligant a reorganitzar els equips pel que fa a l'activitat ambulatòria en consultes externes i aquest fet està comportant l'ajornament d'algunes cites. 

Respecte a les altres dades, el Departament de Salut de la Generalitat va notificar 291 nous casos, un 24% menys que el dia anterior, i cinc morts. El risc de rebrot va baixar 62 punts. 

Situació crítica al Principat de Catalunya 

Finalment, les dades de contagis i de transmissió del virus van seguir millorant al Principat de Catalunya però, un dia més, la pressió assistencial va continuar assolint dades preocupants. 

Ahir el nombre de crítics va superar el mig miler i es va registrar la dada més elevada en tres mesos, en plena quarta onada, després que Salut en notifiqués vint més en un dia. 

D'altra banda, es va notificar un centenar més de persones hospitalitzades. Quant a casos positius, se'n van diagnosticar 2.892 més i també 23 defuncions. La incidència acumulada va tornar a recular però es van posar poques dosis de vacunació en comparació a altres diumenges. 

La soprano Lise Davidsen posposa l'actuació a Peralada arran dels nous protocols del Govern alemany per la pandèmia de covid-19 

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, la soprano escandinava Lise Davidsen posposa la seva actuació al Festival de Peralada arran dels nous protocols que ha aprovat el Govern alemany per prevenir el covid-19. L'obligació d'haver de fer cinc dies de quarantena fa que la cantant, considerada la veu wagneriana del moment, no pugui compaginar el recital que havia d'oferir aquest 31 de juliol a Peralada amb el certamen de Bayreuth (on ha d'interpretar dues òperes del compositor). 

Davidsen i l'organització del Festival de Peralada ja estan buscant una nova data, dins l'edició del 2022, per agendar-hi el recital líric previst per a aquest proper dissabte, i que ara s'ha hagut de cancel·lar. El Festival de Peralada reemborsarà les entrades en els propers dies. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada