divendres, 21 de maig del 2021

Unes 140 persones protesten a l'oficina d'estrangeria de Girona pel col·lapse que pateix i reclamen més personal

Pla general de la protesta davant de la subdelegació del govern espanyol a Girona

Unes 140 persones protesten a l'oficina d'estrangeria de Girona pel col·lapse que pateix i reclamen més personal 

La situació s'ha agreujat arran de la pandèmia de la covid-19 

També insten a ampliar l'atenció presencial per evitar que els afectats hagin de pagar fins a 600 euros per fer tràmits 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 21/05/2021.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, unes 140 persones, entre entitats, sindicats, tècnics i persones afectades, han protestat aquest divendres davant de la seu de la Subdelegació del Govern espanyol a Girona per denunciar el col·lapse que pateix l'oficina d'estrangeria i reclamar més personal.  

La gent aplegada, que ha tallat l'avinguda Jaume I durant prop d'una hora, ha cridat consignes en contra de la Llei d'Estrangeria i ha reclamat que s'ampliï l'atenció presencial, almenys, a dos dies la setmana per evitar que les persones afectades hagin de pagar "fins a 600 euros" per uns tràmits que haurien de tenir coberts. La gent concentrada ambé han volgut homenatjar la plantilla de treballadores i treballadors de l'oficina, que està sota mínims, entregant-los un ram amb 21 clavells --el nombre que en té--. 

La situació s'ha agreujat arran de la pandèmia de la covid-19 

Es tracta d'una protesta per la situació que des de fa anys arrossega l'oficina d'estrangeria de Girona i que, segons els afectats, s'ha agreujat arran de la pandèmia de la covid-19.  

Les persones afectades i les solidàries s'han concentrat davant de la seu de la Subdelegació del Govern espanyol per reclamar mesures per posar fi a aquesta situació.  

Les concentrades i els concentrats han lluït pancartes reivindicant els drets de les persones afectades i han cridat consignes com "Stop abusos estrangeria", "Cap persona és il·legal" o "Prou retallades d'estrangeria". 

Entre les reivindicacions, que han desgranat en un manifest, hi ha incrementar la plantilla de l'oficina, que actualment és de 21 persones. "21 persones per fer front a la tramitació dels expedients d'estrangeria de tota la província", han assegurat. En aquest sentit, han dit que si aquesta xifra es compara amb altres ciutats com Almería (Comarca Metropolitana de Almería, Andalusia), "amb un volum de feina similar, tenen una plantilla de 69 funcionaris". 

Aquesta situació ha provocat, juntament amb la pandèmia de covid-19, que l'atenció presencial s'hagi reduït a només un dia a la setmana. I això, segons els convocants de la protesta, implica que "la població estrangera tingui encara més restringits els seus drets". En relació a això, afirmen que la "bretxa digital" és encara molt gran i que obliga en molts casos a pagar per fer uns tràmits a través de gestors o graduats socials a uns preus "desorbitats". 

A més, alerten que la manca de personal provoca que hi hagi acumulació d'expedients i que la tramitació "s'eternitzi". Per això, a banda de la petició de més personal, reclamen que "es regularitzi" el més aviat possible l'atenció presencial ampliant-la a "almenys" dos dies a la setmana, fins que s'augmenti la plantilla. També insten a permetre que puguin registrar les seves sol·licituds a la seu de la Subdelegació per evitar que "hagin de pagar", a més d'habilitar un servei d'informació directa i presencial tres dies per setmana que també serveixi per recollir incidències. 

Asseguren que la situació és insostenible. Però no només per als afectats sinó també pels treballadors, que "estan sota mínims". Per això, han entrat a la seu de la Subdelegació per entregar-los un ram amb 21 clavells en senyal de suport al personal de l'oficina. 

Entre la gent aplegada, hi havia persones afectades però també representants sindicals i tècnics i tècniques de ciutadania de diversos Ajuntaments i Consells Comarcals. Entre elles, la tècnica de Ciutadania de l'Ajuntament de Lloret de Mar (la Selva marítima, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona), Verònica Rincón, que ha explicat que la seva tasca és tramitar els informes d'estrangeria que després les persones afectades han de presentar a l'oficina d'estrangeria. "A nosaltres, ens arriben les dificultats que tenen per accedir per entrar l'expedient, perquè presencial és pràcticament impossible", assegura. 

Això implica que molts acabin pagant advocats o gestors a preus "d'entre 500 i 600 euros per un tràmit que per llei han de poder fer presencialment". Rincón també critica el retard en els terminis de tramitació. "Una persona que vol fer un arrelament pot estar gairebé un any per poder tramitar la seva targeta de residència, amb la qual cosa la persona que el vol contractar és impossible que esperi un any", explica la tècnica. 

Rincón critica que tothom "miri cap a una altra banda" amb una situació que "fa anys que s'arrossega" i que "la pandèmia ha agreujat". "Amb la pandèmia s'ha triplicat o quadruplicat la problemàtica", assegura. 

El Kalilu, originari de Gambia, és una de les persones afectades que ha participat a la protesta d'aquest divendres. Fa quatre anys que va arribar i afirma que fa un any i mig que intenta aconseguir els papers. "Tinc moltes dificultats perquè aquí sense treballar i sense papers és fatal", insisteix. 

La coordinadora d'ONG havien convocat una concentració per reclamar solucions davant el col·lapse d'Estrangeria 

Llegim al Diari de Girona que oficina d'Estrangeria de Girona fa anys que és motiu de queixes per part de sindicats, entitats i treballadors per la manca d'efectius i l'acumulació de feina que té. Les últimes queixes venen per part de les entitats i sindicats que s'agrupen sota l'aixopluc de la Coordinadora d'ONG Solidàries, que avui s'han concentrar davant la seu de la Subdelegació del Govern espanyol per exigir solucions. En aquest context, el sindicat CSIF va denunciar ahir que l'oficina segueix patint una situació de «col·lapse» que s'ha cronificat. 

Ja fa anys que l'oficina arrossega una pèrdua de treballadores i treballadors per places vacants, una situació que suposa una acumulació «insuportable» de feina pels que hi treballen. Cal tenir en compte que la demarcació de Girona és la sisena amb un major percentatge d'immigració a l'Estat espanyol. 

Tot i que fa uns mesos la Subdelegació del Govern espanyol va anunciar reforços en un 40% dels efectius a Estrangeria, la mesura va arribar després d'anys de reduccions continuades que han deixat la plantilla sota límits, tal com denuncien els sindicats. 

En aquest sentit, i segons el CSIF, en aquests moments l'oficina acumula prop de 5.000 expedients en tràmit, i el temps d'espera per resoldre'ls va entre els 3 i els 5 mesos. A més, indiquen que normalment s'acaben resolent per silenci administratiu. El sindicat assegura que «tots els departaments estan col·lapsats», i que des de fa temps es resolen expedients des de l'oficina de Cáceres (Extremadura). Precisament, l'any passat la Subdelegació va posar en marxa l'externalització de tràmits per «alleugerir» la càrrega de feina dels funcionaris i alhora reduir els terminis. 

El sindicat subratlla que a Estrangeria hi ha 36 places a la plantilla, i que d'aquestes, 15 estan vacants. Per cobrir les necessitats de personal s'hauria de comptar amb 30 treballadors més, subratllen. A més, també denuncia la «greu» manca de personal a l'Administració General de l'Estat a Girona. 

Sobre aquestes queixes, el Diari de Girona ha contactat amb el subdelegat del Govern espanyol a Girona, Albert Bramon, que no ha volgut fer declaracions. 

A la concentració d'avui han acudit tècnics de ciutadania de les comarques gironines, entitats socials, culturals i sindicats que reclamaran solucions davant d'una situació d'«indefensió» i de «vulneració de drets» que pateixen moltes persones estrangeres per la manca de personal. La saturació, diuen, s'ha incrementat amb l'arribada de la pandèmia i la paràlisi temporal de les oficines. 

De fet, en la convocatòria es criticava que només hi hagi atenció personal un dia a la setmana, un fet que pràcticament «impossibiliti» aconseguir cites. A més, també s'assenya que aquest col·lapse s'arrossega des de fa anys, un fet que el mateix Albert Bramon ja ha admès en diverses ocasions. En aquest sentit, indiquen que «no hem rebut cap resposta satisfactòria per part de l'Administració» per tal de resoldre els problemes que arrossega Estrangeria. 

Per la seva banda, el sindicat assegura que «el vaixell es manté flotant gràcies a l'enorme esforç dels treballadors, però la manca de personal és crònica». 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada