dijous, 6 de maig del 2021

Sant Feliu de Guíxols homenatja les víctimes del nazisme advertint que l'ou de la serp segueix viu

Recuperar i preservar la memòria 

Dia per homenatjar les nostres víctimes del nazisme 

Sant Feliu de Guíxols homenatja les víctimes del nazisme advertint que l'ou de la serp segueix viu 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Sant Feliu de Guíxols (Vall d'Aro, Baix Empordà, comtat de Girona) 05/05/2021.- TV Costa Brava informa que soldats nord-americans arribaren el 5 de maig de 1945 a l'entrada al camp nazi de concentració de Mauthausen (Alta Àustria, Àustria). Una munió de presoners, amb alta presència de refugiats de la Retirada de 1939, amb nacionalitat espanyola però declarats apàtrides, donava la benvinguda a les tropes que proclamaven, fa 76 anys, la seva alliberació. Entre les reixes de Mauthausen i en la seva quarantena de subcamps, hi restaren presoners uns 7.000 refugiats del 39 amb nacionalitat espanyola, molts d'ells de Catalunya. Hi van perdre la vida més de la meitat d'aquests presoners. 

Dia per homenatjar les nostres víctimes del nazisme 

El 1945 es va alliberar els camp nazis de Mauthausen i Gusen, i foren 74 anys després, quan el Govern espanyol va fer un primer pas i va declarar el 5 de maig com el Dia per homenatjar a les víctimes de nacionalitat espanyola del nazisme. 

Guíxols homenatja les víctimes del nazisme advertint que l'ou de la serp segueix viu 

A Sant Feliu de Guíxols (Vall d'Aro,   Baix Empordà, comtat de Girona) aquest dimecres, 5 de maig, s'ha homenatjat a les víctimes del nazisme en un acte auster però carregat de simbolisme i amb la mirada posada a que el que forma part del passat, s'eradiqui del present i no formi part del futur. 

Amb la presència de les autoritats municipals i acompanyats d'adolescents de 4t d'ESO instituts de la ciutat s'ha fet una ofrena floral al monument que recorda a les víctimes d'aquell horror perpetrat pels nazis, precisament el dia que es commemora l'alliberament del camp nazi d'extermini de Mathaussen. 

Ha sigut la besnéta d'una represaliada pel règim d'Adolf Hitler qui acompanyada de l'alcalde, Carles Motas, ha fet la primera de les ofrenes florals amb un ram. Després, un per un, la comunitat educativa de la ciutat ha anat dipositant una rosa blanca que recordava a les víctimes. 

Els parlaments del tinent d'alcalde, Josep Melcior Muñoz, i de l'alcalde, Carles Motas, han tingut un nexe comú. L'ou de la serp segueix ben viu disposat a seguir expandint odi. 

L'acte d'aquest dimecres forma part també d'un treball que s'ha estat fent als instituts i l'Escola d'Adults amb Josep Murlà i Jordi Gaig. Unes conferències per seguir recordant que el nazi-feixisme té moltes cares i cal saber-lo identificar i tractar, perquè  com deia Orwell "Quan el feixisme finalment arribi a Occident, ho farà en nom de la llibertat". 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada