dimecres, 26 de maig del 2021

RENOVABLES SÍ, PERÒ NO PAS AIXÍ: MANIFESTACIÓ DISSABTE A L'ESCALA

RENOVABLES SÍ, PERÒ NO PAS AIXÍ  

MOBILITZACIÓ COMARQUES GIRONINES 

DISSABTE 29 DE MAIG, a les 6 de la tarda, a L'ESCALA 

Inici MANIFESTACIÓ 6 tarda: avinguda Ave Maria/passeig del Mar 

2/4 de 7 CONCENTRACIÓ a la plaça Univers (Riells) 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL L'Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) 26/05/2021.- Amb el lema El territori diu prou, dissabte 29 de maig hi haurà al litoral de l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) una mobilització a nivell del Nord-est de Catalunya per a les energies renovables descentralitzades en les comunitats locals: "Sí, però no pas així", enfront el macroprojectes contraris al territori.  

El rebuig, entre altres projectes, del macro parc eòlic marí Tramuntana, que volen aixecar a la mar de la badia de Roses i cap de Creus, ha generat un rebuig de la gent, cosa que impulsa aquesta mobilització, prevista pel proper dissabte al passeig del Mar de l'Escala, a partir de la 6 de la tarda a l'entreforc d'aquest passeig amb l'avinguda Ave Maria, just on hi ha el monument a la cobla. Una manifestació, acompanyada per tractors de la pagesia i amb embarcacions a la mar, que avançarà fins al racó de Riells, on hi ha la plaça de l'Univers. A dos quarts de set de la tarda, el poeta Jaume Comas conduirà un acte multitudinari, amb actuacions de Josep Tero Oliveras i Ramon Manen Folch. I comptant amb la presència, entre altres, de Maria Creuet, que fou alcaldessa d'Ordis (Alt Empordà, comtat de Besalú) i membre de l'Associació de Micropobles de Catalunya; l'alcalde de Sant Pere Pescador (Baix Fluvià, Alt Empordà, comtat d'Empúries), Àngel Badosa, en representació del Consell Comarcal de l'Alt Empordà; representants de Confraries de Pescadors; Narcís Poch, d'Unió de Pagesos de Catalunya; Dani Abad, de la Plataforma STOP macroprojecte eòlic marí del Nord de la Costa Brava; David Ibáñez, de l'entitat IAEDEN-Salvem l'Empordà, i altres.  

Per a la tractorada: fins a la plaça de l'Univers a l'Escala concentracions de tractors a les 5 de la tarda, convocada per Unió de Pagesos de Catalunya, davant Restaurant Can Pareda a Viladamat i a la rotonda de l'Empalme (C31-Gi 632). 

Entitats convocants: Fòrum l'Escala - Empúries, IAEDEN Salvem l'Empordà, Associació Naturalistes de Girona (ANG) i Unió de Pagesos de Catalunya (UP). Adherides; Ajuntament de Viladamat, Albera Lliure de Molins, Amics del Manol i Palol Sabaldòria, Associació cultural La Fraternal Espollenca, Associació de Càmpings de Girona, Associació de Càmpings de Sant Pere Pescador, Càmping Aquarius, Candidatura d'unitat Popular- Assemblea Territorial Nord Oriental, Cantallops Acció Cultural, Casa Cultura Josep de Ribot, Centre Excursionista Empordanès, Chiringuito CHE, Confraria de Pescadors de Roses, Coordinadora per la salvaguarda del Montseny, Girona pel Clima, Grup de natura Sterna, La Forja-Jovent Revolucionari, La Funcional Teatre, Limnos Pla de l'Estany, Naturalistes del Montnegre i la Tordera, No a la MAT Selva, Parc Agroecològic, Plataforma Stop al macroparc eòlic marí de la Costa Brava Nord, Salvem la Platja de Pals, Salvem Siurana, SOS Costa Brava, Xiringuito X, Costa Brava Walks, CUP Castelló d'Empúries, DEPANA, Federació Ecologistes de Catalunya, Finques Saura S.L. i altres entitats i col·lectius. 

[https://forumescalaempuries.blogspot.com/] 

[http://nopasaixi.cat/] 

Sobre el macro parc eòlic marí 

Des de la Redacció de Tramuntana Vermella Mail informem que com altres el projectes --en curs-- el parc anomenat Tramuntana afectaria el paisatge de la Costa Brava Nord i també la biodiversitat marina, els tres parcs naturals de la zona, el sector pesquer i al turisme. Es tracta d'una aposta empresarial que pilota entorn els fons financers NextGeneration, als quals els seus promotors capitalistes aspiren a pagar la seva obra amb ajuts públics concedits dins l'àmbit de la denominada "transformació del model energètic" (capitalisme verd de la nova revolució industrial en temps de gran depressió econòmica). Sense aquests fons el macro parc eòlic marí no es farà, ja que els seus promotors, com a bons empresaris capitalistes, es faran enrere d'aquesta gran inversió econòmica i el projecte quedarà en res, com ja en temps del franquisme tardà passà amb el d'una central nuclear a la Fonollera, al terme de Torroella de Montgrí (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d'Empúries). 

El desenvolupament de les energies renovables no té per què implicar la construcció de megaprojectes com el parc Tramuntana. L'estratègia social ecologista passa per liquidar l'energia nuclear i les energies fòssils en el marc del decreixement generalitzat i una nova cultura naturiana de contrarevolució industrial, segons els sectors més avançats del pensament ecologista anticapitalista des darrers decennis. Cosa que esmentem davant declaracions i articles a favor del parc Tramuntana fetes a la premsa convencional per alguns consultors ambientals i polítics ecoliberals (per exemple, als diaris La Vanguardia i Diari de Girona). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada