diumenge, 30 de maig del 2021

Protesta a l'Escala: Que la implantació de les energies renovables no es faci «al servei dels oligopolis» i grans empreses

Manifestació a l'Escala contra els macroparcs eòlics, marins i solars

Que la implantació de les energies renovables no es faci «al servei dels oligopolis» i grans empreses 

Manifestació ahir a la tarda a l'Escala contra els macro parcs eòlics, marins i solars 

Una quarantena d'entitats, ajuntaments i associacions alerten que suposaran la destrucció del territori 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL L'Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) 30/05/2021.- Llegim al Diari de Girona que més de 500 persones es van manifestar ahir a la tarda a l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) malgrat les previsions de pluja (que van acabar afectant l'acte) per reclamar un model d'energies renovables que no trinxi el territori ni doni l'esquena al paisatge. Darrere la pancarta «No pas així» amb la imatge d'un aerogenerador, s'hi van aplegar fins a una quarantena d'entitats ecologistes, ajuntaments i sectors econòmics de comarques gironines (com pagesia, pescadors i càmpings).  

La protesta va recórrer el passeig del Mar del municipi i, tot i que el ruixat va estroncar l'acte final i els parlaments, la manifestació va permetre palpar el malestar que hi ha a la demarcació contra el parc eòlic marí Tramuntana a la badia de Roses, els projectes per instal·lar molts molins a l'Albera o els dels parcs solars que es volen implantar a camps conreats a cavall de l'Empordà i el Gironès. 

Que la implantació de les energies renovables no es faci «al servei dels oligopolis» i grans empreses 

La manifestació reclamava que la implantació de les energies renovables no es faci «al servei dels oligopolis» i grans empreses, i s'aposti per un model basat en la proximitat.  

La protesta social s'havia convocat tant per terra com per mar. Però el mal temps va fer la guitza, i tan sols un caiac del Club del municipi s'hi va sumar des de l'aigua. Les pancartes, això sí, van omplir el passeig del Mar. La majoria replicaven el lema de la convocatòria, però també n'hi havia d'altres: «Bon viatge als molins que trenquen el paisatge!» o «Estimo el mar». 

Les entitats impulsores de la protesta eren la Iaeden-Salvem l'Empordà, l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG), el Fòrum l'Escala-Empúries i la Unió de Pagesos. Però al seu darrere, al llarg d'aquests dies, s'hi ha anat sumant fins a una quarantena d'entitats, ajuntaments i associacions. No només ecologistes, sinó també confraries de pescadors o propietaris de càmpings, per exemple. 

La manifestació de l'Escala s'emmarca dins les mobilitzacions fetes arreu del Principat de Catalunya per reclamar una transició energètica «justa» i no «al servei de les grans empreses». «Reclamem que la generació d'energia s'apropi als punts de consum, i no es basi en un model de grans projectes que no tenen en compte el territori i en posen en perill la biodiversitat», va subratllar el tècnic de la Iaeden Raül Domínguez. 

Allau de projectes 

El Decret Llei 16/2019 de la Generalitat de Catalunya de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables del 2019 ha suposat l'aparició d'una allau de projectes per instal·lar parcs eòlics i fotovoltaics, la majoria plantejats a l'Alt Empordà, però també al Baix Empordà. I no només a terra, a la badia de Roses s'hi preveu un macro parc eòlic marí que si es tira endavant suposarà torres de 260 metres d'altura mar endins però visibles des del litoral de la Costa Brava, des del far de Cap de Creus, a Cadaqués (Serra de Rodes/Cap de Creus, Alt Empordà, comtat de Peralada) fins el de Sant Sebastià, a Llafranc (Palafrugell, Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona). 

Onze parcs per a117 aerogeneradors a l'Alt Empordà, però també horts fotovoltaics. No és el primer cop que hi ha sobre la taula macroprojectes i des del territori han demanat en múltiples ocasions que es regulin les ubicacions. Es va arribar a crear un mapa eòlic per part del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, però no s'ha tingut en compte. 

Segons les entitats i les persones que estan decidides a protegir el territori, es proposen en «un dels punts més importants de Catalunya per la migració de les aus entre Europa i Àfrica, amb una riquesa arqueològica i biològica incomparable amb altres territoris gironins, l'Albera». 

De Cadaqués a l'Estartit  

També alerten del parc eòlic marí Tramuntana «amb una extensió des de Cadaqués fins a l'Estartit, un exemple molt clar de la desconnexió entre una transició energètica racional i al servei del territori on s'està generant». 

I en relació amb els macro parcs solars que s'estan plantejant «als municipis d'Ordis, Navata, Cabanelles, Vilanant, Sant Jordi Desvalls i Foixà» asseguren que «estan sacrificant terrenys agraris indispensables per aconseguir la sobirania alimentària, mentre encara queden milers de metres quadrats de polígons industrials sense ocupar». 

Ja han advertit que això té «greus conseqüències per a la continuïtat de la pagesia, en perdre les terres que conreen perquè al propietari li surt més a compte llogar-les als promotors energètics». 

Protesta contra projectes de renovables a l'Empordà 

Llegim al diari El Punt Avui que més de 500 persones es manifesten tot i la pluja a l'Escala en la marxa 'Renovables sí, però no pas així', en oposició al macro parc eòlic marí Tramuntana a la badia de Roses, als parcs eòlics de l'Albera i a diversos macro parcs solars en camps de conreu.  

Més de mig miler de persones es van manifestar ahir a la tarda a l'Escala, malgrat la pluja, en contra de diversos grans projectes d'energies renovables que es volen implantar a la demarcació de Girona, sobretot a la zona de l'Empordà. La convocatòria, amb el lema 'Renovables sí, però no pas així', es va fer sota la pluja, que va obligar a suspendre els parlaments i l'acte final, però va ser una primera constatació de l'oposició ciutadana que hi ha a les comarques gironines a projectes considerats poc respectuosos amb el territori, com ara el macro parc eòlic marí Tramuntana a la badia de Roses, els parcs eòlics a l'Albera i també diversos macro parcs solars que es plantegen en zones agrícoles productives tant de l'Empordà com del Gironès. "Ho tornarem a fer", van deixar clar les entitats organitzadores en el moment de desconvocar l'acte, subratllant que es tractava d'un ajornament dels parlaments previstos, però que la idea és mantenir la mobilització viva fins a aconseguir els objectius. 

L'acte estava convocat per Iaeden-Salvem l'Empordà, Unió de Pagesos de Catalunya, l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) i el Fòrum l'Escala-Empúries per reclamar "una transició energètica justa, respectuosa amb el medi ambient i al servei de la ciutadania i no de les grans empreses energètiques", però tenia el suport també d'una quarantena d'entitats adherides més, entre les quals hi havia la plataforma Stop al Macroparc Eòlic Marí de la Costa Brava Nord i L'Albera Lliure de Molins, entre altres entitats ecologistes com ara SOS Costa Brava i Depana, però també ajuntaments i sectors econòmics de les comarques gironines (com ara la Confraria de Pescadors de Roses i l'Associació de Càmpings de Girona). 

Pancartes i consignes 

La protesta va arrencar a un quart de set de la tarda amb l'arribada al punt d'inici de la marxa d'una desena de tractors d'Unió de Pagesos. Havien arribat a l'Escala en dues columnes, una de l'Alt Empordà, des de Viladamat (Baix Ter/Terraprim, Alt Empordà, comtat d'Empúries), i una altra del Baix Empordà, des d'Ullà (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d'Empúries). 

La mobilització s'havia convocat tant per terra com per mar, però en la convocatòria marítima només hi va participar un caiac del Club de l'Escala. Segurament el mal temps no hi va ajudar. En canvi, al passeig del Mar la convocatòria va ser molt més nombrosa, amb més de 500 persones. La marxa va sortir, just després de l'arribada dels tractors, des de la cruïlla amb l'Ave Maria i va recórrer tot el passeig del Mar fins a la plaça de l'Univers, on s'havien de fer els parlaments. La majoria de participants en la manifestació, que estava encapçalada per una gran pancarta inicial amb el lema 'No pas així', duien pancartes reivindicatives, moltes amb el lema de la marxa, però també n'hi havia algunes amb lemes originals com ara + dofins - molins; Energia local, no internacional; Bon viatge als molins que trenquen el paisatge, i Estimo el mar. No va ser una marxa en què se sentissin moltes consignes, però sí que n'hi va haver algunes com ara "Cuidem la Terra, salvem l'Empordà!" i també el lema de la protesta. 

"Declaració de guerra" 

Malgrat no haver-hi parlaments, membres d'algunes de les entitats van fer declaracions a la premsa per exposar les seves reivindicacions. El coordinador d'Unió de Pagesos a les comarques gironines, Narcís Poch, va considerar el decret de renovables de la Generalitat "una declaració de guerra" i va subratllar que els pagesos sempre seran els primers a estar implicats en la defensa del territori. "Estem cansats que es perdi sòl agrícola", va assegurar amb referència al perill que els suposen els projectes de parcs solars. Per la seva banda, Dani Abad, portaveu de la plataforma Stop al Macroparc Eòlic Marí, va alertar de "la proliferació descontrolada dels oligopolis que estan imposant parcs que trinxaran l'entorn" i que això està passant "no només a l'Empordà, sinó arreu del territori català". 

De fet, la protesta d'ahir s'emmarca dins l'onada de mobilitzacions que s'ha anat produint per tot el Principat de Catalunya durant el maig i que demana la retirada del decret de renovables, que ha estat el que ha generat que s'estiguin proposant tots aquests projectes, i que la Generalitat faci una "planificació participativa del desplegament de les renovables". La campanya vehicula la seva reivindicació a través del Decàleg per avançar cap a una transició energètica al servei de la ciutadania, en què es reclama que aquesta planificació tingui "dos objectius bàsics": d'una banda, que "contribueixi a l'equilibri territorial" i, de l'altra, que "permeti passar progressivament de l'estructura vertical actual (l'energia en mans dels oligopolis) a una estructura més horitzontal (basada en instal·lacions petites i mitjanes en mans de la ciutadania)". 

Els projectes que es qüestionen 

Un dels projectes més polèmics és el macro parc eòlic marí Tramuntana que es vol fer a la badia de Roses, amb una extensió que aniria de Cadaqués a l'Estartit (Torroella de Montgrí, Baix Ter, Baix Empordà, comtat d'Empúries).  

Les entitats convocants de la marxa d'ahir el consideren "un exemple molt clar de desconnexió respecte a una transició energètica racional i al servei del territori on s'està generant". També s'oposen a la proposta de situar parcs eòlics a l'Albera, "un dels punts més importants a Catalunya per a la migració de les aus entre Europa i Àfrica i amb una riquesa arqueològica i biològica incomparable amb altres territoris gironins".  

Així mateix, han mostrat la seva preocupació pels macro parcs solars que s'estan plantejant en diversos municipis gironins com ara Ordis (Alt Empordà, comtat de Besalú), Navata (Alt Empordà, comtat de Besalú), Cabanelles (Alta Garrotxa, Alt Empordà, comtat de Besalú), Vilanant (Alt Empordà, comtat de Besalú), Sant Jordi Desvalls (Baix Ter, Gironès, comtat de Girona) i Foixà (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d'Empúries), "que estan sacrificant terrenys agraris indispensables per aconseguir la sobirania alimentària, mentre encara queden milers de metres quadrats de polígons industrials sense ocupar". A més, denuncien que "aquesta implantació en el medi natural i rural té greus conseqüències per a la continuïtat de la pagesia". 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada