divendres, 7 de maig del 2021

Per diumenge al migdia la CUP de Viladamat convoca una concentració en defensa del territori i per la derogació del Decret Llei 16/2019, amb una manera diferent de tractar les energies renovables

Per diumenge al migdia la CUP de Viladamat convoca una concentració en defensa del territori i per la derogació del Decret Llei 16/2019, amb una manera diferent de tractar les energies renovables 

La CUP-G exigeix la una implantació de les energies renovables real, local i participada i la derogació del Decret Llei 16/2019 de la Generalitat 

La CUP-G demana al futur Govern de la Generalitat la derogació del Decret 16/2019 i ha exigit la moratòria de macroprojectes al govern en funcions 

"La liberalització del sector deixant en mans de l'especulació i l'oligopoli energètic un dels reptes més grans i urgents que tenim com a societat" 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Viladamat (Baix Ter/Terraprim, Alt Empordà, comtat d'Empúries) 07/05/2021.- Per diumenge, 9 de maig, a les 12 del migdia, la CUP de Viladamat (Baix Ter/Terraprim, Alt Empordà, comtat d'Empúries) ha convocat una concentració davant l'ajuntament en el marc de la campanya Sí a les renovables. Defensem el territori des de la CUP-G a nivell nacional s'ha començat a desplegar a tot el Principat de Catalunya. 

La CUP-G torna a exigir al Govern de la Generalitat la derogació del Decret 16/2019 i interpel·la a ERC perquè ho inclogui en l'acord d'investidura que les dues formacions han pactat 

La diputada per la CUP-G al Parlament Laia Estrada va explicar en una roda de premsa celebrada a la Torre de Fontaubella (Priorat) que des del grup parlamentari es continua treballant per millorar l'acord amb ERC, i en concret el punt de Transició Ecològica que inclou el desenvolupament de la Llei de transició energètica abans del 2022 i la moratòria dels de grans projectes eòlics i fotovoltaics d'impacte territorial negatiu del Decret 16/2019.  

Estrada, que va qualificar l'acord amb ERC de mínims, va insistir en les conseqüències negatives que està comportant pel territori l'aplicació del Decret 16/2019 sense tenir un Pla Territorial d'implantació aprovat i que ha suposat "la liberalització del sector deixant en mans de l'especulació i l'oligopoli energètic un dels reptes més grans i urgents que tenim com a societat". 

La diputada va recordar que la CUP-G va ser l'únic grup parlamentari que va votar en contra en el seu moment i que el Decret 16/2019 es va fer a esquenes del territori i amb l'oposició d'entitats i col·lectius ecologistes.  

Tanmateix, Estrada va remarcar que la CUP-G no s'oposa a la implantació de les renovables, sinó que aquesta estigui "en mans dels que més han contribuït a l'emergència climàtica". La diputada va assenyalar que les grans empreses han tornat a proposar nous projectes de renovables amb l'expectativa d'accedir a línies d'ajuda provinents dels Next Generation, "diners públics que estan destinats a rescatar les grans empreses" va assegurar. 

D'altra banda, Albert Sabaté, alcalde de la Torre de Fontaubella, va presentat la campanya Sí a les renovables. Defensem el territori que des de la CUP-G s'ha començat a desplegar a tot el Principat de Catalunya. 

Sabaté ha alertat del gran retrocés que suposarà en el sistema econòmic de la comarca del Priorat la implantació de les centrals solars projectades en hectàrees de terreny agrari.  

Finalment, l'alcalde ha recordat que el Consell Comarcal, el Consell d'Alcaldes i tots els Ajuntaments del Priorat van aprovar en els seus plenaris una moció que ja demanava la derogació del Decret 16/2019 i la moratòria dels projectes presentats. 

La CUP-G demana al futur Govern de la Generalitat la derogació del Decret 16/2019 i ha exigit la moratòria de macroprojectes al govern en funcions 

En roda de premsa, celebrada a Tarragona (Tarragonès) la diputada per la CUP-G al Parlament Laia Estrada ha explicat que l'organització continua treballant perquè l'acord amb ERC inclogui la derogació del Decret 16/2019. La diputada ha insistit en el fet que la CUP-G no està en contra de les energies renovables, sinó que el que fan és denunciar el Decret 16/2019 "que està fet exclusivament per satisfer els interessos dels grans oligopolis energètics i que ha donat carta blanca per trinxar el territori, actuant d'esquena a aquest". 

Estrada ha assenyalat que les grans empreses han tornat a proposar nous projectes de renovables amb l'expectativa d'accedir a línies d'ajuda provinents dels Next Generation, "diners públics que estan destinats a rescatar les grans empreses" ha assegurat. 

La diputada ha recordat que aquest cap de setmana hi ha mobilitzacions convocades per les entitats ecologistes i defensa del territori al llarg del Principat de Catalunya, concretament hi ha convocatòries a Falset (Priorat) i Reus (Baix Camp), i ha animat a la ciutadania a participar-hi. 

Per la seva banda, Miquel Perelló, alcalde Guiamets i conseller comarcal del Priorat, ha assenyalat que la instal·lació de grans macroprojectes amenaça el model socioeconòmic de la comarca, alterant el paisatge i posant en perill el sector primari amb més de 300 hectàrees productives afectades. 

Pere Vidal, regidor de Valls (Alt Camp), ha explicat que a la Conca de Barberà i a l'Alt Camp hi ha més de 400 hectàrees projectades en fotovoltaiques, i a la Conca es dobla les instal·lacions de centrals eòliques. Vidal ha denunciat l'impacte que està tenint per al territori i ha posat com a exemple l'afectació de la Plana de Secà, "un espai de gran interès i on conviuen encara els diferents cultius de secà". 

Oriol Olivé, regidor de la Canonja i conseller comarcal Tarragonès, ha denunciat que fa mig any al web del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat es va deixar de publicar els informes tècnics de tots el projectes que se sol·licitaven i ha exigit al Departament que els torni a publicar per tal que les entitats i societat civil organitzada puguin accedir a la informació. 

Laia Muntas, regidora de la Selva del Camp i consellera comarcal del Baix Camp, ha denunciat que a tots els municipis on la CUP ha presentat mocions oposant-se als macroprojectes la resta de partits hi ha votat en contra, a diferència d'altres comarques "on també càrrecs polítics d'altres organitzacions com ERC i Junts s'oposen al Decret 16/2019 i al trinxament del territori". 

Finalment, Mònica Pàmies, regidora de Reus i consellera comarcal del Baix Camp, s'ha referit en la seva intervenció a l'anunci per part de l'Ajuntament de Reus sobre la creació d'una empresa municipal d'energia neta. Pàmies, ha explicat que tot i que la CUP-G defensa la creació de comercialitzadores elèctriques locals i públiques, el cas de Reus no es correspon amb el model que defensen, ja que "es tracta d'una empresa d'autoconsum pels propis ens i edificis municipals i no té funció pública ni social". 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada