diumenge, 16 de maig del 2021

L’oposició al projecte del macro parc eòlic marí a la badia de Roses en recrea l’impacte

L'oposició al projecte del macro parc eòlic marí a la badia de Roses en recrea l'impacte 

Lamenten que no s'hagi previst la mar com a patrimoni natural 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Sant Pere Pescador (Baix Fluvià, Alt Empordà, comtat d'Empúries) 16/05/2021.- Llegim al diari El Punt Avui que la plataforma Stop al Macroparc Eòlic Marí de la Costa Brava Nord va defensar ahir que els aerogeneradors no es veurien si es col·loquessin a 70 quilòmetres de la costa, tot i així va voler remarcar que l'impacte visual hi seria, tot i que molt menor.  

La plataforma va presentar ahir a Sant Pere Pescador (Baix Fluvià, Alt Empordà, comtat d'Empúries) davant dels alcaldes de la zona una recreació del macro parc eòlic marí Tramuntana elaborada per la biòloga Anna Zahonero i que, a criteri de l'entitat, evidencia el gran impacte que del projecte.  

Està fet a partir d'imatges reals i amb càlculs de posició definits pels promotors sobre el terreny.  

El treball conclou que el projecte sobrepassa l'estàndard europeu. "N'hi ha que tenen més aerogeneradors però estan més allunyats de la costa; i els que es troben a una distància similar no tenen més de vint aerogeneradors", va dir l'autora.  

S'han generat imatges de setze de punts diferents com cala Jóncols, Montjoi i la torre del Sastre de Roses, de les platges de Sant Pere i Pals, sa Tuna, Fornells i cap de Begur, el passeig d'Empúries, Riells a l'Escala, la platja de l'Estartit amb les Medes, la Platera, s'Arenella, i el far de Sant Sebastià. 

La nova recreació mostra l'impacte terrible del macro parc eòlic marí  

Llegim al Diari de Girona que la plataforma Stop al macroparc eòlic marí del nord de la Costa Brava va presentar ahir una recreació de com quedaria el projecte un cop finalitzat. L'estudi, fet per la biòloga i paisatgista Anna Zahonero, mostra «l'impacte terrible» que tindria per al territori, tal com ha estat denunciant la plataforma des que es va fer pública la voluntat de col·locar molins de vent en aquesta zona situada a la badia de Roses.  

La plataforma lamenta que no s'hagi tingut en compte la mar com a patrimoni natural i ho comparen amb posar aerogeneradors a Montserrat. Zahonero proposa com a solució la instal·lació dels molins de vent a una distància d'almenys 70 quilòmetres mar endins, per evitar l'impacte mediambiental. 

Aquest és un nou intent per aturar el macro parc eòlic marí que volen impulsar l'empresa Blue Float Energy i el grup d'enginyeria SENER a la Costa Brava Nord.  

La plataforma contrària que s'ha creat per aturar-lo ha elaborat una recreació per fer evident l'efecte que tindria per al territori. 

La projecció permet veure diferents punts de la Costa Brava des d'on es «farien evidents» els molins. «Ho hem fet amb les dades que les empreses ens han donat i sobreposant-les a les imatges», explica la biòloga i paisatgista Anna Zahonero, que és la impulsora del treball. 

Zahonero lamenta que «no s'ha tingut en compte» la mar com element a patrimonial i compara la zona amb la muntanya de Montserrat. «És evident que no ens imaginem una sèrie de molins en una zona com aquesta. Doncs al mar tampoc, perquè és un element patrimonial per a la gent de l'Empordà», explica. 

Per la seva banda, l'arquitecte i membre de la plataforma David Abad ha destacat que, a més de l'impacte visual, el macro parc obligarà a «trinxar el territori», perquè caldran línies elèctriques per transportar l'energia. 

El vídeo que van presentar ahir dissabte al Centre Cívic de Sant Pere Pescador s'ha fet renderitzant imatges de setze de punts diferents de la Costa Brava, entre els quals alguns d'emblemàtics com la cala Jóncols, la cala Montjoi o la Torre del Sastre de Roses. A més, també es poden veure les platges de Sant Pere Pescador, Pals, sa Tuna, Fornells, el cap de Begur o el passeig d'Empúries. 

Zahonero assenyala que la recreació demostra que «no hi ha hagut cap mena de sensibilitat pel paisatge» i proposa col·locar els aerogeneradors a 70 quilòmetres de la costa. En aquest sentit, la biòloga reivindica que «el mar i el paisatge han de tenir la consideració d'element patrimonial» i conclou que aquest projecte «sobrepassa les condicions estàndard que es donen en l'àmbit europeu» per a aquest tipus d'instal·lacions. 

Cap altre parc similar 

«No se n'ha trobat cap altre que tingui uns molins de les dimensions del parc Tramuntana», remarca Zahonero, que recorda que n'hi ha que tenen més aerogeneradors dels que proposa el projecte però estan més allunyats de la costa. 

A la presentació del render al Centre Cívic de Sant Pere Pescador hi van assistir alcaldes i regidors de les poblacions afectades i representants dels Consells Comarcals de l'Alt i el Baix Empordà, així com els membres de la plataforma. 

El macro parc eòlic marí es preveu que tingui entre 30 o 40 molins de 258 metres d'altura, que servirien per produir el 45% de l'energia que es consumeix no només a l'Alt Empordà sinó al conjunt de totes les comarques gironines. En una segona fase està previst que es pogués arribar fins als 60 o 80 molins. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada