divendres, 14 de maig del 2021

L’Associació de Veïns de Santa Eugènia torna a reclamar eliminar del planejament el vial de les hortes

L'Associació de Veïns de Santa Eugènia torna a reclamar eliminar del planejament el vial de les hortes  

L'Ajuntament de Girona ha aprovat ja dues mocions per fer-ho efectiu, la primera el 2011 i la segona el 2018, però encara no s'ha efectuat cap canvi 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Santa Eugènia (Girona, Gironès, comtat de Girona)14/05/2021.- Llegim al Diari de Girona que l'Associació de Veïns de Santa Eugènia (AVSE) ha tornat a reclamar que es modifiquin el Pla Territorial de les Comarques Gironines i el Pla Director de l'Àrea Urbana perquè s'acabi canviant també el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de la ciutat de Girona. El que volen eliminar, amb aquest seguit de modificacions dels plans urbanístics, són les referències del vial que --si es construís-- travessaria el terreny que actualment ocupen les hortes; unint la zona de Domeny i la Nestlé --i ara també la sortida oest de l'AP-7 amb l'aleshores anomenada Frontissa de Santa Eugènia-- que acabava connectant amb el terme municipal de Salt (Gironès, comtat de Girona) i la gran avinguda Alfons Moré, que desemboca a la rotonda de l'hospital Santa Caterina. 

Una dècada després de la primera moció, encara és possible  

Aquest és un tema que ja fa temps que s'arrossega. El 17 d'octubre de 2011, es va aprovar la primera moció al ple de l'Ajuntament per canviar la cartografia i protegir l'espai; la iniciativa la va portar a la sala el grup d'ICV-Verds amb el suport de la CUP. El 31 de juliol de 2018, es va tornar a aprovar la moció proposada per ERC i Més, amb el suport de tota la cambra. 

Deu anys després de la primera moció, el vial continua sent possible perquè no s'ha eliminat de cap dels tres planejaments. El veïnat pateix perquè «qualsevol dia podrien construir-lo i deixar-nos sense hortes», va explicar ahir Natàlia del Campo, presidenta de l'AVSE. En aquesta línia, el barri demana que s'elabori també un projecte de les hortes que permeti «millorar l'espai i preservar-lo».  

Per la seva banda, el Consistori de Girona assegura que hi ha «un compromís ferm perquè la infraestructura no es faci». Martí Terés, regidor de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Girona, va dir: «No tenim capacitat de suprimir-lo del planejament de la ciutat perquè primer s'ha d'eliminar dels plans urbanístics superiors --el Pla Territorial de les Comarques Gironines i el Pla Director de l'Àrea Urbana--, que són competència de la Generalitat». Un cop la Generalitat faci aquesta modificació, «es podrà eliminar del PGOU i reprendre el Pla Especial de les Hortes», un element ja previst d'ordenació de l'espai. A més, el regidor va ressaltar que la construcció del vial no és possible perquè aixafaria el parc Núria Terés i Bonet, que es va urbanitzar fa deu anys. 

L'Associació de Veïns no hi està d'acord i demana que s'agilitzin els tràmits. Del Campo va assegurar que "l'Ajuntament no està instant a la Generalitat per fer-ho". I va afegir: "No entenem, perquè no es fa. Ho em transmès en diferents ocasions al regidor de barri, però no ens dona resposta". 

L'associació veïnal també denuncia «la deixadesa» que pateix el terreny, amb «parcel·les abandonades» que ningú conrea i amb camins en molt mal estat.  

Passejant per la zona, es poden veure contenidors massa plens, abocaments a la sèquia i forats als camins, que els horticultors han tapat amb runa «per poder-los transitar». 

El regidor Martí Terés va explicar que ja «està previst arranjar els clots de la Via Verda i augmentar la freqüència amb què es fa el manteniment dels camins». Pel que fa als abocaments, Terés va dir que l'Ajuntament de Girona té en marxa un projecte --que es presentarà aviat-- per «canviar el model emprat fins ara i eliminar els punts d'abocament actuals». D'aquesta manera, es vol posar solució a l'acumulació de residus que pateixen aquests espais. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada