dimarts, 25 de maig del 2021

Juan Mínguez Martínez

Necrològica de Juan Mínguez Martínez apareguda en el periòdic tolsosà "Espoir" del 27 de març de 1978

Necrològica de Juan Mínguez Martínez apareguda en el periòdic tolsosà Espoir del 27 de març de 1978


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 25 de maig de 1892 neix a El Esparragal (Huerta de Murcia) l'anarcosindicalista Juan Mínguez Martínez 

Militant de la CNT-AIT a Badalona, el 2 de febrer de 1939, durant la Retirada republicana, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental amb la seva companya Teresa Fernández Ruiz --algunes fonts citen erròniament el primer llinatge com Hernández--, també militant anarcosindicalista, i la seva filla Isabel Mínguez Fernández 

Juan Mínguez Martínez: El 25 de maig de 1892 neix a El Esparragal (Huerta de Murcia, Murcia) l'anarcosindicalista Juan Mínguez Martínez. El seu pare es deia Juan Mínguez i la seva mare, Josefa Martínez.  

De jove emigrà a Badalona (Barcelonès Nord) i milità activament en la naixent Confederació Nacional del Treball (CNT), on va ser nomenat president del Sindicat Tèxtil de Badalona.  

El 2 de febrer de 1939, durant la Retirada republicana, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental amb la seva companya Teresa Fernández Ruiz --algunes fonts citen erròniament el primer llinatge com Hernández--, també militant anarcosindicalista, i la seva filla Isabel Mínguez Fernández (nascuda en 1929). En passar la frontera les autoritats franceses separaren la seva família; ell va ser tancat al camp de concentració de Bram (Aude, Occitània), dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier, i la seva companya i la seva filla van ser enviades a Morcens (Lanas, Nova Aquitània, Occitània).  

El setembre de 1940 la seva família ja tornava a estar unida.  

Després d'un temps a Démouville (Baixa Normandia) i per Normandia, intentar refugiar-se sense èxit a Mèxic.  

En 1949, s'establí a Albi (Tarn, Occitània), on va ser nomenat secretari de la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili, càrrec que exercí durant uns anys.  

Juan Mínguez Martínez va morir el 26 de novembre de 1977 a l'Hospital d'Albi.  

Alguns l'identifiquen, no sabem amb quin fonament, amb el manobre anarcosindicalista de Badalona Joan Minguet. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada