dilluns, 17 de maig del 2021

Dámaso Ibars Arellano

Dámaso Ibars Arellano

                                                           Dámaso Ibars Arellano


MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 17 de maig de 1916 --el 17 de març de 1915 segons altres fonts-- neix a Fraga (Baix Cinca) l'anarcosindicalista Dámaso Ibars Arellano --el primer llinatge també citat Ibarz--

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard DaladierDámaso Ibars Arellano: El 17 de maig de 1916 --el 17 de març de 1915 segons altres fonts-- neix a Fraga (Baix Cinca, Franja de Ponent) l'anarcosindicalista Dámaso Ibars Arellano --el primer llinatge també citat Ibarz--, conegut com El Maño del Cuento.  

Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), quan el cop militar feixista de juliol de 1936 s'enrolà com a milicià en la «Columna Ascaso» i lluità al front d'Osca (Aragó).  

Després de la militarització de les milícies formà part de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola combatent al front de la demaració de Madrid (Castella la Nova). 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Quan esclatà la Segona Guerra Mundial interimperialista s'integrà en els batallons per lluitar contra els alemanys.  

Durant la primavera de 1940 va caure presoner a Épinal (Voges, Lorena, Gran Est) i va ser internat en un Stalag de Trèveris (Renània-Palatinat, Alemanya).  

El 27 de gener de 1941 va ser deportat al camp de concentració de Mauthausen (Alta Àustria, Àustria), on rebé el malnom d'El Maño del Cuento.  

Després de l'alliberament del camp el 5 de maig de 1945 va ser repatriat a París (Illa de França).  

Instal·lat a Tours (Indre-et-Loire, Centre - Val de Loire), fundà una família i milità en la Federació Espanyola de Deportats i Internats Polítics (FEDIP).  

Dámaso Ibars Arellano va morir el 17 de gener de 1976 a Tours. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada