dissabte, 22 de maig de 2021

Comunicat de la IAEDEN-Salvem l’Empordà sobre la urbanització de la pineda de La Farella, a Llançà

Comunicat de la IAEDEN-Salvem l'Empordà sobre la urbanització de la pineda de La Farella, a Llançà 

L'Ajuntament de Llançà va presentar el mes passat el Pla de Millora Urbana del sector de La Farella, l'última pineda arran de mar que queda al casc urbà de la vila 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Llançà (Mar d'Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada) .- Comunicat de la IAEDEN-Salvem l'Empordà sobre la urbanització de la pineda de La Farella, a Llançà (Mar d'Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada): 

"L'Ajuntament de Llançà va presentar el mes passat el Pla de Millora Urbana del sector de La Farella, l'última pineda arran de mar que queda al casc urbà de la vila. Actualment en aquesta illa de bosc rodejada de xalets hi ha dues cases, una d'habitada i una de deshabitada, que es van fer al segle passat i que el Consistori ha proposat catalogar com a Be Cultural d'Interès Local (BCIL). Aquesta catalogació encara està en tràmit atès que els seus amos han presentat al·legacions. 

Paral·lel a aquesta catalogació, es proposa que a la pineda d'1,5 hectàrees es construeixin 4 blocs de pisos de fins a dos plantes d'alçada (9,6 metres) i 63 habitatges, 3 habitatges unifamiliars (dos dels quals són els proposats com a BCIL) i un hotel de a primera línia de mar amb un superfície construïda de 1144m2 i fins a 9,6m d'alçada. Aquestes construccions a part de suposar la tala de bona part de la pineda actual també acabaran de consolidar el continu 

urbà del municipi i generaran una pantalla constructiva al que avui és la única platja de Llançà amb una pineda al darrere, fet característic que fa que molta gent li tingui un especial estima, tant dins com fora de la població. 

Des d'un punt de vista legal des de la IAEDEN-Salvem l'Empordà considerem que la proposta que fa l'Ajuntament és contrària al dret urbanístic. La fórmula que utilitza l'ajuntament van contra el seu propi Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU), que data del 2002 però realment és una còpia quasi sencera del redactat l'any 1982. Tant la legislació actual com reiterades peticions per part d'urbanisme han instat al consistori a actualitzar el seu PGOU per adaptar-se a la nova 

normativa i fer una gestió actualitzada del seu territori, seguint la línia marcada per la legislació actual de desenvolupament sostenible. Malgrat aquest fet constatat, l'Ajuntament duu quasi 40 anys sense posar al dia el seu planejament i això fa que des del consistori es busquin mesures contraries al dret urbanístic per gestionar els seus sòls, fent propostes més del segle passat que no d'aquest, projectant la urbanització de l'última pineda a primera línia de mar del municipi, en comptes d'apostar per la seva conservació i posada en valor. 

Demanem que l'Ajuntament de Llançà faci els deures i actualitzi el seu PGOU, apostant per una gestió sostenible del seu municipi com marca la legislació actual i aposti per la conservació de al pineda de La Farella com a últim retall de bosc a primera línia de mar, preservant així els seus valors naturals i culturals. 

IAEDEN-Salvem l'Empordà." 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada