dijous, 1 d’abril del 2021

Mariano Martínez García

Necrològica de Mariano Martínez García apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 17 de novembre de 1963

Necrològica de Mariano Martínez García apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 17 de novembre de 1963


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

L'1 d'abril de 1901 neix a Castejón de Alarba o a Castejón de las Armas (Calataiud) o a Castejón de Valdejasa (Cinco Villas) l'anarcosindicalista Mariano Martínez García 

Va combatre fins a la Retirada republicana de febrer de 1939, quan camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental 

Mariano Martínez García: L'1 d'abril de 1901 neix a Castejón de Alarba o a Castejón de las Armas (Comunidad de Calataiud, Saragossa, Aragó) o a Castejón de Valdejasa (Cinco Villas, Saragossa, Aragó) l'anarcosindicalista Mariano Martínez García, conegut com El Maño.  

Quan el cop militar feixista de juliol de 1936 no pogué fugir de Zaragoza (Saragossa, Aragó) i acabà mobilitzat en  

l'exèrcit franquista.  

Al front de Tardienta (Monegros, Osca, Aragó), amb altres quatre companys, desertà i passà a zona republicana, on va combatre fins a primers de febrer de 1939.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental. 

Exiliat, s'establí a Le Mans (Sarthe, Paeiz de la Leirr), on treballà de peó en la construcció i milità en la Federació Local de la Confederació Nacional del Treball en l'Exili (CNT-AIT).  

Analfabet i molt format políticament, Mariano Martínez García va morir, de sobte, el 21 d'octubre --algunes fonts citen erròniament el 22 d'octubre-- de 1963 al seu domicili de Le Mans.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada