dimarts, 13 d’abril del 2021

L’oposició al macro abocador de Vacamorta vol que s'investigui el director de l'Agència de Residus de Catalunya per desobediència

L'oposició al macro abocador de Vacamorta vol que s'investigui el director de l'Agència de Residus de Catalunya per desobediència 

Recorren al TSJC perquè forci la Generalitat a buidar ja l'abocador 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Cruïlles (Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Gavarres, Baix Empordà, comtat de Girona) 13/04/2021.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, ahir, el Govern de la Generalitat de Catalunya va fer públic que optava per traslladar els residus del macro abocador tancat de Vacamorta, a Puig Ventós de Cruïlles (Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Gavarres, Baix Empordà, comtat de Girona), a un radi màxim de 80 quilòmetres i que ja estudia on fer un nou abocador. I avui, l'oposició a l'abocador de Vacamorta ha tornat a collar el Govern de la Generalitat perquè executi el buidatge d'una vegada per totes. 

La Plataforma Alternativa a l'Abocador de Cruïlles (PAAC) i el CEPA-EdC han presentat un nou incident d'execució de sentència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). És el segon que interposen davant la Sala Contenciosa que, ara fa deu anys, va dictar la sentència que obligava a retirar els 2,7 milions de tones de deixalles que s'acumulen al subsòl del paratge de Vacamorta. 

A l'escrit l'oposició al macro abocador es repassa tot el recorregut judicial que ha tingut l'afer judicial de Vacamorta. Partint de la primera sentència del TSJC, passant per la del Tribunal Suprem i acabant per tots els recursos i incidents que ha interposat tant una com altra part. 

Tant la PAAC com el CEPA-EdC subratllen que, de tot plegat, se'n desprèn "la voluntat manifesta" de la Generalitat de Catalunya d'incomplir la sentència que obliga a buidar l'abocador. Asseguren que a principis del 2020 els treballs per retirar les deixalles i restaurar el paratge ja s'haurien d'haver enllestit. Però que a dia d'avui "l'execució de la sentència ni tan sols s'ha iniciat". 

Des de l'oposició veïnal i social ecologista s'acusa la Generalitat de Catalunya d'haver "intentat incomplir els terminis de manera reiterada" per evitar buidar Vacamorta i s'assegura que ha fet d'això "una aposta estratègica". "Un cop ha iniciat els projecte d'estudi del buidatge i les proves pilot, ha utilitzat qualsevol moment per dilatar encara més el procediment", es subratlla a l'escrit que han presentat davant del TSJC. 

Investigar el director de l'Agència de Residus de Catalunya 

A l'escrit, l'oposició al macro abocador de Vacamorta recorda que l'estiu de l'any passat --i precisament, a instàncies del TSJC-- el Departament de Territori de la Generalitat va nomenar Josep Maria Tost com a "responsable personal" de l'execució de la sentència. Per això, assenyalen el director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) per aquest "incompliment manifest i reiterat" i reclamen que, en paral·lel a ordenar que es buidi l'abocador, se l'investigui per desobediència. 

"Concretament, interessem que es dedueixi testimoni de particulars al jutjat d'instrucció de Barcelona per la possible comissió d'un delicte de desobediència per part del senyor Josep Maria Tost", recull l'incident presentat davant del TSJC. 

Executar la fiança i l'assegurança 

En paral·lel, la PAAC i el CEPA-EdC també volen que l'alt tribunal català forci el Govern de la Generalitat a utilitzar tant la fiança com els diners de l'assegurança de danys contractada per l'antiga gestora de Vacamorta (Recuperació de Pedreres SL). Ho reclamen "expressament" al TSJC davant l'argument de la Generalitat que la millor opció és segellar el dipòsit i deixar els residus allà on són ara, perquè buidar l'abocador té "un elevat cost econòmic". 

Segons recull l'incident d'execució, quan la Generalitat va concedir la llicència ambiental de Vacamorta (que ha estat el focus del litigi), l'empresa Recuperació de Pedreres SL va dipositar una fiança inicial de 209.301,21 euros (que s'anava incrementant en funció de les tones de deixalles que s'anaven llançant a l'abocador). 

A aquesta fiança, se n'hi va afegir un d'addicional de 118.406,25 euros. I a això, s'hi suma una pòlissa d'assegurança contractada per la gestora de l'empresa per cobrir danys accidentals al medi ambient (que ascendia a 900.000 euros). 

Afer de Jordi Pujol Ferrusola 

Per últim, l'incident d'execució de sentència també recorda que l'abocador de Vacamorta és una de les operacions que s'analitza "amb detall" dins el conegut com a Cas Pujol. L'oposició recorda que el Jutjat Central d'Instrucció Núm. 5, a la interlocutòria que tancava la investigació i la transformava en procediment abreujat, ja recollia que Jordi Pujol Ferrusola (un empresari de Recuperació de Pedreres SL) hauria rebut "contraprestacions" i "beneficis ingents" per l'obertura de Vacamorta "a través d'una complexa estructura societària". 

Per això, "atesa l'ombra de corrupció política que plana sobre la inexecució" de la sentència que obliga a buidar Vacamorta, tant la PAAC com el CEPA-EdC demanen al TSJC que comuniqui la resolució de l'incident a la Fiscalia Anticorrupció, perquè també es tingui en compte per al Cas Pujol en cas que acabi en condemna. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada