dissabte, 10 d’abril del 2021

Josep Esteve Guardiola

Necrològica de Josep Esteve Guardiola apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 22 de gener de 1978

Necrològica de Josep Esteve Guardiola apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 22 de gener de 1978


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 10 d'abril de 1907 neix a Mequinensa (Baix Cinca) l'anarcosindicalista Josep Esteve Guardiola 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Després passà per les Companyies de Treballadors Estrangers 

Josep Esteve Guardiola: El 10 d'abril de 1907 neix a Mequinensa (Baix Cinca, Franja de Ponent) l'anarcosindicalista Josep Esteve Guardiola --el primer llinatge a vegades citat erròniament com Esteves--. El seu pare es deia Manel Esteve i la seva mare, Maria Guardiola.  

Quan era molt jove s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Després passà per les Companyies de Treballadors Estrangers (CTE).  

En acabar la Segona Guerra Mundial interimperialista s'establí a Aquitània, on treballà d'obrer i continuà militant en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili de Lavardac (Òlt e Garona, Nova Aquitània, Occitània), tot rebutjant les posicions de col·laboració amb el Govern de la República Espanyola en l'Exili.  

Malalt durant 12 anys, Josep Esteve Guardiola va morir el 3 de desembre de 1977 al seu domicili de Lagrange, a Viana (Òlt e Garona, Nova Aquitània, Occitània) i va ser inhumat l'endemà al cementiri d'aquesta localitat.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada