dijous, 8 d’abril del 2021

Girona commemora el Dia Internacional del Poble Gitano o Rom

Girona commemora el Dia Internacional del Poble Gitano o Rom

S'ha fet una ofrena floral a les escoles, un concert amb Rumba 4G i una exposició al Centre Cívic Onyar 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) Redacció 08/04/2021.- La ciutat de Girona commemora el Dia Internacional del Poble Gitano, que se celebra avui. Diferents entitats i associacions de Girona Est, amb la col·laboració de l'Ajuntament, han organitzat fins al 15 d'abril un conjunt d'activitats. L'objectiu d'aquestes propostes és donar a conèixer i celebrar tot allò que envolta la cultura gitana. 

L'acte central ha estar l'ofrena floral a l'entrada de les escoles de Girona Est. Ha tingut lloc avui i s'ha repartir un fulletó amb la informació de la tradició del dia del poble gitano.  

La jornada finalitzarà amb el concert de Rumba 4G. 

A més, durant aquests dies, l'entrada del Centre Cívic Onyar estarà decorada amb la bandera gitana. També s'hi podrà visitar fins al 30 d'abril l'exposició de la Fundación Secretariado Gitano Gitanos con estudios, gitanos con futuro i participar en el taller Graffiti Pucharó chaborrillo (parlen els joves). 

El 8 d'abril del 1971, ara fa cinquanta anys, es va celebrar a Londres (Anglaterra) el Primer Congrés Mundial del poble gitano o rom i es van dotar de bandera i d'himne. La bandera: una roda de carro vermella --viatge i llibertat-- transitant entre el cel blau i el camp verd, inequívoc símbol d'identitat de gent indòmita. L'himme: Gelem, gelem (vaig caminar), lungone dromensar (llargs camins) expressa el preu que es paga: Vi man sàsa bari familja (jo també tenia una gran família), mudardás la i Kali Lègia (va ser assassinada per la croata Legió Negra); una història de persecució i turments amb parada al Tercer Reich, que n'exterminà més de 500.000 gitanes i gitanos per transmetre la criminalitat de pares a fills.  

El poble gitano o rom es troba present a tots els continents i oficialment a Catalunya des del 1425 quan el rei Joan II d'Aragó concedeix una cèdula de pas a Joan i Tomàs, comtes d'Egipte Menor.  

Commemoracions com les d'avui són una forma de plantar cara als vells prejudicis que l'extrema dreta estimula i per reconèixer les aportacions d'una cultura mil·lenària que ens enriqueix. Pensem en mots com ara xaval, calés, cangueli, filar, jalar o en figures de la talla de Sofia Kovalévkaya, Camarón de la Isla, August Krogh, Ibrahimovick, Carmen Amaya, Sergiu Celibidache, Juana Martín i tants d'altres en l'àmbit de la ciència, l'esport, les arts, una llista que inclou Charles Chaplin, Yul Brynner, Ron Wood o Michael Caine.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada