divendres, 9 d’abril del 2021

Francesc Estela i Caballé

Alliberament del camp de concentració de Mauthausen per la XI Divisió de Cuirassats dels EUA

Alliberament del camp de concentració de Mauthausen per la XI Divisió de Cuirassats dels EUA



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 9 d'abril de 1906 neix a l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà) l'anarcosindicalista Francesc Estela i Caballé 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Sortí d'un camp per enrolar-se en una Companyia de Treballadors Estrangers 

Fet presoner pels alemanys en 1940, fou deportat i morí dels patiments i treballs forçats d'esclau en mans dels nazis SS el 21 de març de 1942 al camp de Mauthausen 

Francesc Estela i Caballé: El 9 d'abril de 1906 neix a l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà) l'anarcosindicalista Francesc Estela i Caballé.   

Pertanyia al Sindicat d'Oficis Varis de l'Escala la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), amb seu al carrer de la Torre núm. 22.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Sortí d'un camp per enrolar-se en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE).  

Fou empresonat pels alemanys en 1940 i portat a Alemanya en un Kriegsgefangenen-Mannschafts-Stammlager (Stalag), que vol dir «camp de base de guarnició de presoners de guerra». Finalment, com no era francès i el Govern espanyol franquista no el considerava espanyol va anar a parar com apàtrida al camp nazi de Mauthausen, a l'Alta Àustria (Àustria), on també hi van anar companys seus veïns de l'Escala, tots de la CNT-AIT i alguns de les Joventuts Llibertàries (els que van sobreviure van ser Pere Freixa i Colomer, Fèlix Girona i Callol i Josep Nicolau i Vicens, i els hi van deixar la vida, Miquel Costa i Saló, Josep Corti Sanpielmo (o Cori Sampietro), Joaquim Ibáñez Elhombre, Joan Lluis i Mas, Joan Pagès i Granollers i els germà Pere i Llibert Parona i Quintana).  

Francesc Estela i Caballé morí dels patiments i treballs forçats d'esclau en mans dels nazis SS el 21 de març de 1942 al camp de Mauthausen. 

Està previst que als carrers de l'Escala s'instal·laran nou plaques Stolpersteine en homenatge a les víctimes del nazifeixisme: els vuit morts entre Mauthausen i els seus anomenats comandos de Gusen i Zement, a més de l'escriptor i poeta escalenc, també afiliat anarcosindicalista, Jaume Pellicer i Lleonart, mort entre el 2 i el 5 de juliol de 1944 per asfixia en un vagó de tren de camí cap el camp de Dachau (Baviera, Alemanya).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada