dimarts, 20 d’abril del 2021

Avorten l’abocament de residus generats a l’hexàgon francès en un dipòsit controlat de Peralada

Avorten l'abocament de residus generats a l'hexàgon francès en un dipòsit controlat de Peralada 

L'Agència de Residus de Catalunya ha obert un expedient sancionador a l'empresa per no complir les normatives europees 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Peralada (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) 20/04/2021.- Llegim al setmanari Hora Nova que l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha prohibit temporalment que diverses empreses de construcció franceses aboquin els residus de les obres que fan al país gal en un dipòsit controlat privat que hi ha al terme municipal de Peralada (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada). Es tracta de les instal·lacions de Terra Negra, una empresa amb seu social a la ciutat de Girona que es dedica a «donar solucions i serveis en l'àmbit dels residus de la construcció mitjançant el reciclatge, valorització i eliminació en plantes autoritzades per l'Agènciade Residus de Catalunya». I aquestes plantes estan totes dues ubicades a l'Alt Empordà: una a Peralada, que està a tocar de l'abocador comarcal i és la que en els darrers mesos ha estat objecte de restriccions, i l'altra a Viladamat (Baix Ter/Terraprim, Alt Empordà, comtat d'Empúries). 

L'origen del conflicte rau en el fet que la normativa francesa de gestió de les runes de la construcció és molt més restrictiva que la catalana. I això hauria provocat que un gran nombre de camions francesos, alguns dels quals procedents de punts tant allunyats com Montpelhièr (Erau, Occitània) o Nimes (Gard, Occitània), es traslladessin fins a Peralada per abocar-hi sobretot plàstics. 

Fonts de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) expliquen que van tenir coneixement d'aquestes entrades a través de les inspeccions ordinàries que fan periòdicament a aquest tipus d'instal·lacions. I malgrat que no sigui una pràctica il·legal, en aquest cas concret van detectar que s'haurien comès presumptes infraccions de la normativa reguladora dels residus. El motiu: que van entrar a les instal·lacions materials no contemplats a la llicència i, a més, no es van complir les prescripcions sobre trasllats de residus transfronterers previstos al reglament europeu. 

Davant d'aquesta situació, l'ARC va activar els corresponents expedients sancionadors i, com a mesura cautelar, al febrer va decretar el cessament de les entrades dels residus en qüestió. Paral·lelament, i seguint la normativa vigent, també van informar les autoritats franceses competents en aquest tema. 

Des del Consell Comarcal de l'Alt Empordà confirmen que tots els dipòsits estan donats d'alta com a gestors de residus i recorden que el control depèn estrictament de l'ARC. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada