dissabte, 10 d’abril del 2021

Atac unionista contra el monument ‘Als orígens de la nació catalana’ a Rià

Atac unionista contra el monument 'Als orígens de la nació catalana' a Rià 

El monument va ser inaugurat el 20 de maig del 2000, gràcies a una iniciativa de l'associació El Casal d'Arrià que va fer una subscripció popular a tots els Països Catalans     

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Rià (Rià i Cirac, Conflent, comtat de Conflent) 10/04/2021.- Llegim al portal Llibertat.Cat que aquest setmana, Ràdio Arrels s'ha fet ressò de l'atac unionista perpetrat contra el petit monument que simbolitza el bressol de nació catalana. El monument va ser inaugurat el 20 de maig del 2000, gràcies a una iniciativa de l'associació El Casal d'Arrià que va fer una subscripció popular a tots els Països Catalans. 

Aquest indret, sovint és el lloc de reunió catalanista i forma part de les tasques de valoració del castell d'Arrià iniciat per l'associació. 

Membres de l'entitat han qualificat l'acte d'un "gest gratuït o deliberat contra aquest símbol de catalanisme". L'Ajuntament de Rià i Cirac espera poder rehabilitar el monument ben aviat. 

L'any 2011, en un acte del Correllengua al peu del monument, el president de l'entitat Enric Balaguer deia: "Fa 25 anys que l'associació el Casal d'Arrià lluita per que aquest lloc sigui digne de la nostra nació. El 2012 farà 340 anys que s'ha derrocat el castell d'Arrià per ordre del rei Lluís XIV amb el consell d'un personatge que molts catalans del nord celebren per ignorància: el Marquès de Vauban. Hem de lluitar contra l'aculturació de la gent de les nostres comarques l'obre de Vauban acompanya la repressió del poble català que lluitava per la seva llibertat. L'any 2000, el Casal d'Arrià ha estat als orígens d'un altre naixement d'un altre bressol: el dels Casals Jaume I a la Catalunya Nord avui aquesta flama es també el testimoni que des de Rià passem el relleu al nou Casal del Conflent". 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada