dijous, 15 d’abril del 2021

Agustina Labèrnia Chimeno

Necrològica d'Agustina Labèrnia Chimeno apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 21 de novembre de 1980

Necrològica d'Agustina Labèrnia Chimeno apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 21 de novembre de 1980


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 15 d'abril de 1902 neix a Lleida l'anarcosindicalista Agustina Labèrnia Chimeno 

Destacada militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental   

S'instal·là a Perpinyà on milità en la CNT-AIT en l'Exili i en SIA fins a la seva defunció el 9 d'octubre de 1980 

Agustina Labèrnia Chimeno: El 15 d'abril de 1902 --algunes fonts citen erròniament altres dates-- neix a Lleida (Segrià, Terres de Ponent) l'anarcosindicalista Agustina Labèrnia Chimeno --algunes fonts citen erròniament el primer llinatge com Labornia--. El seu pare es deia Agustin Labèrnia i la seva mare, Maria Teresa Chimeno.  

Infermera de professió, en 1930 s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).  

Era companya del militant Jesús Doz.  

Quan l'aixecament militar feixista de juliol de 1936 es trobava a Tarragona (Tarragonès) i va ser nomenada responsable de la CNT-AIT en els serveis sanitaris de l'hospital d'aquesta ciutat.  

El març de 1937 fou delegada pel Sindicat de Sanitat de Tarragona de la CNT-AIT al Congrés de Sanitat confederal que se celebrà a València (l'Horta de València, País Valencià).  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier, essent enviada als del nord on va fer d'infermera dels refugiats internats.  

En 1945 s'instal·là a Perpinyà (Plana de Rosselló, Rosselló) i alguns mesos més tard enviudà, havent d'encarregar-se ella tota sola dels dos nens de la parella mentre treballava de costurera.  

Sempre milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili de Perpinyà, participant en nombroses activitats i excursions organitzades per aquesta, i durant molts d'anys milità en el Comitè Local de Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA), com també la companya Grandjean.  

Esdevingué companya del confederal Hernández.  

Al final de la seva vida patí nombroses operacions quirúrgiques i va ser víctima d'una congestió cerebral.  

Agustina Labèrnia Chimeno va morir el 9 d'octubre --algunes fonts citen erròniament el 10 d'octubre-- de 1980 al seu domicili de Perpinyà i va ser inhumada al cementiri Est d'aquesta ciutat, on també havia estat enterrat el company Doz. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada