diumenge, 4 d’abril del 2021

Activitats a l'anònims setmana del 5 a l'11 d'abril

 

Dijous, 8 d'abril de 2021 a les 18.30 hores
Presentació del llibre: 
Empar Pineda Erdoiza
Porque se lo pidió el cuerpo

En l'àmbit de la recuperació de la memòria històrica, des del Consell d'Igualtat i l'Àrea Municipal d'Igualtat d'Hernani s'han dut a terme diferents projectes amb el fi de recollir, reconèixer i difondre la història de les dones de la localitat. L'últim d'ells és un llibre sobre l'activista feminista Empar Pineda Erdozia (Hernani, 1944).
L'Ajuntament i el Consell d'Igualtat van proposar a l'escriptora d'Hernani Kattalin Miner que recollís i contés la vida de la militant feminista Empar Pineda. Miner va acceptar el repte, i, a més, amb molt de gust. El resultat és un llibre-entrevista, "perquè em va semblar interessant que la mateixa Empar contés la seva vida, la seva història, des del seu punt de vista", assegura Miner.
Pineda és un referent molt important en la lluita pels drets de les dones des de la dictadura franquista fins als nostres dies, especialment a atorgar visibilitat al lesbianisme i en la lluita pel dret a l'avortament. Per això, a l'Ajuntament d'Hernani li va semblar important donar compte de la seva biografia, especialment perquè es transmeti a les noves generacions.

-----------------------
Dissabte, 10 d'abril de 2021 a les 18 hores
Presentació del llibre i xerrada-debat
Capitalismo patológico


La pandèmia de la covid-19 ha accelerat la crisi estructural del sistema capitalista com a manera de reproducció social, que va tenir un punt culminant en la forma de crisi financera del 2008. Des de llavors, la fallida del sistema capitalista s'ha anat manifestant ininterrompudament com la veritable pandèmia: desocupació massiva, empobriment de la població proletaritzada, guerres, migracions, crisis sanitàries, degradació de la democràcia cap al totalitarisme securitari, crisi climàtica i de la biosfera, etc. Les suposades solucions (financeres, tecnològiques, administratives) ofertes pels diferents governs són només una fugida cap endavant en la reproducció ampliada de les condicions de crisis. El multimilionari Pla de Rescat de la UE és un bon exemple.

Tot això suposa un emplaçament a la intervenció crítica, antagonista, que exigeix un esforç de redefinició de la conflictivitat social i de la confrontació de classe a la llum de les transformacions immediates del sistema d'explotació de la força de treball i de la vida, en general, en el marc de proletarització que redueix cada vegada més la condició humana a la de força de treball excedentària. Les pàgines d'aquest assaig recullen alguns elements que pretenen ajudar a comprendre pràcticament la qüestió social, des del doble vessant que representen, d'un costat els límits objectius de la gestió política i social de la classe dominant quant als seus plans de reforma, inclosos els de l'esquerra del capital, i d'un altre la necessària actualització crítica d'unes certes categories (treball, solidaritat, benestar, democràcia, etc.) a partir de la conflictivitat concreta de les nostres actuals condicions d'existència.

Inclou pròleg de Charles Reeve, i com a apèndix, un text de l'autor en referència al recent desenvolupament de la vacuna contra la covid-19 i les polèmiques que l'acompanyen: Vacuna i credibilitat?




--
 anònims
/// cerveses, menjars i pensars ///
Ricomà 57 08401 Granollers
Tel. 93 860 07 89

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada