diumenge, 14 de març del 2021

Recaredo Carceller Pellicer

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 14 de març de 1908 neix a Monzón (Cinca Meya) l'anarcosindicalista Recaredo Carceller Pellicer 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà amb la seva família la frontera del Pirineu Oriental i patí el camps de concentració de Sant Cebrià de Rosselló, dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Per sortir-ne s'enrolà en una Companyia de Treballadors Estrangers i durant l'Ocupació alemanya passà al Treball Obligatori a Pélissanne (Boques del Roine 

Recaredo Carceller Pellicer: El 14 de març de 1908 neix a Monzón (Cinca Meya, Osca, Aragó) l'anarcosindicalista Recaredo Carceller Pellicer --al Diccionari d'Íñiguez hi surt Carcellar--.  

Forner d'ofici milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).  

Durant els anys republicans Recared Carceller Pellicer i la seva companya, Emiliana Arbiol Aparicio, vivien a Massalió (Matarranya, Franja de Ponent) i tingueren dues criatures, Nativitat i Lleonard Carceller Arbiol.  

La parella, militants de la CNT-AIT, participaren activament en les col·lectivitats de Massalió.  

Recaredo Carceller lluità en les columnes confederals.   

L'abril de 1938, quan l'avanç militar feixista, la seva família es refugià a Barcelona.   

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà amb la seva família la frontera del Pirineu Oriental i patí el camps de concentració de Sant Cebrià de Rosselló (Costa Sorrenca, Plana de Rosselló, Rosselló), dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Per sortir-ne s'enrolà en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) i durant l'Ocupació alemanya passà al Treball Obligatori a Pélissanne (Boques del Roine, Provença, Occitània). 

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista milità en la Federació Local de la CNT-AIT de Marselha (Boques del Roine, Provença, Occitània). Després es traslladà al departament d'Òlt e Garona (Nova Aquitània).  

Més endavant la família va anar a viure a Fabregas (Erau, Occitània), on Recaredo va treballar a les vinyes. Igual que el seu fill, Lleonard Carceller Arbiol. va militar fins a la mort en la CNT-AIT en l'Exili de Montpelhièr (Erau, Occitània) i després Regional Exterior. 

Recaredo Carceller Pelicer a morir, molt gran, a Fabregas el 27 de desembre de 2004.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada