dimecres, 10 de març del 2021

Quinze municipis demanen l'obertura dels passos transfronterers secundaris als Governs espanyol i francès

Concentració transfronterera amb el lema 'Esborrem la frontera' diumenge, 14 de març a les 11 del matí, al pont de Riu Major 

Quinze municipis demanen l'obertura dels passos transfronterers secundaris als Governs espanyol i francès 

En la carta conjunta també hi ha institucions de les comarques gironines i del departament dels Pirineus Orientals 

Marlaska, sobre el tancament dels passos fronterers: ''És una decisió unilateral de França'' 

El ministre d'Interior diu que tenen data límit el 30 d'abril 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Espolla/Rabós (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) 10/03/2021.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, alcaldes de quinze municipis de les dues bandes dels Pirineus demanen als governs espanyol i francès que reobri els passos fronterers que actualment estan barrats amb blocs de formigó. Es tracta de cinc vies de connexió entre l'Alta i Baixa Cerdanya, l'Alt Empordà, el Vallespir i el Rosselló, que segons els alcaldes ajuden a la "cohesió territorial" i ara pateixen una major pressió d'"aïllament rural". A més, els alcaldes critiquen que no els haguessin comunicat prèviament el tancament dels passos i tampoc saben fins quan durarà.  

A banda dels quinze alcaldes, la carta també està signada per diversos representants d'institucions locals de les comarques gironines i del departament dels Pirineus Orientals. 

L'Estat francès va tallar l'11 de febrer cinc passos fronterers entre els territoris de la l'Alta i Baixa Cerdanya, l'Alt Empordà, el Vallespir i el Rosselló. Es tracta dels passos secundaris i carreteres sense control policials que hi ha al Coll de Banyuls, el Coll de Costoja i el Coll de la Manrella, el Camí d'Aja entre Palau de Cerdanya i Puigcerdà i la carretera de la Vinyola Enveig.  

Els motius que va donar els Governs francès ha estat de seguretat per l'alerta d'atac terrorista i la immigració il·legal que hi ha als dos Estats. Per tallar el pas de vehicles s'han instal·lat blocs de formigó al mig de la via. 

Això ha provocat que tots aquella gent que utilitza els passos transfronterers vegi incrementat per tres el temps de durada dels trajectes. Per aquest motiu, els alcaldes dels quinze municipis afectats a les dues bandes del Pirineu Oriental han optat per signar una carta conjunta que ja han enviat als governs francès i espanyol per tal que reobrin els passos fronterers. 

En la carta critiquen que no se'ls comuniqués prèviament la mesura i tampoc saben fins quan durarà. Això fa que no puguin donar respostes veïnals i d'empresaris de la zona. A més, en l'escrit recorden que aquests passos contribueixen a la "cohesió territorial" entre els municipis que hi ha a les comarques gironines i al departament dels Pirineus Orientals. 

Això implica que augmenti l'efecte d'"aïllament rural" i representa "un gran obstacle contra la despoblació" que pateixen des de fa anys.  

El tancament dels passos també implica conseqüències a nivell econòmic, ja que bona part dels comerços i serveis que hi ha sobreviuen de la clientela que hi ha a les dues bandes del Pirineu. 

Els alcaldes recorden que els blocs de formigó també impedeixen el pas de vehicles d'emergències i això podria comportar problemes en determinades situacions. Per altra banda, recorden que es contradiu la voluntat del Tractat de Schengen en què es garanteix la lliure circulació de béns, serveis, capitals, treballadors i viatgers. 

Per tots aquests motius, demanen als dos Governs estatals que retirin els blocs de formigó. Recorden que ja hi ha altres carreteres en què el tancament físic es fa a través del control policial. Per altra banda, els alcaldes proposen que s'instal·li un sistema de videvigilància que els estalviaria els controls policials, però que garantirien l'efectivitat a la lluita contra el terrorisme i les xarxes d'immigració il·legal. 

La carta està signada pels quinze alcaldes de les comarques de l'Alta i Baixa Cerdanya, l'Alt Empordà i el Vallespir i el Rosselló afectats pel tancament dels passos transfronterers.  

També compten amb el suport dels presidents dels Consells Comarcals de la Baixa Cerdanya i l'Alt Empordà i també els de les Communautés de Communes de Vallespir, des Alberes i la Cerdagne. 

Marlaska, sobre el tancament dels passos fronterers: ''És una decisió unilateral de França'' 

En un altre despatx de l'Agència Catalana de Notícies llegim que el ministre de l'Interior del Govern espanyol, Fernando Grande-Marlaska, diu que el tancament dels passos fronterers que afecten diversos municipis de l'Alt Empordà i la Baixa Cerdanya ha estat una decisió "unilateral" del Govern francès però que estan treballant per intentar que casin "el menor perjudici" possible per als treballadors transfronterers. 

Arran d'una pregunta del senador d'ERC, Miquel Caminal, el ministre Marlaska ha dit que la mesura està emparada per diversos articles del codi de fronteres Schengen però ha afirmat que s'estan coordinant per minimitzar-ne els efectes. En aquest sentit, ha assegurat que la mesura té data límit, el 30 d'abril.  

Caminal ha criticat la mesura i li ha preguntat quan tenien previst obrir-los i si contemplaven protocols per deixar-los oberts en cas d'emergència. "Són conscients del gran impacte negatiu que té per a treballadors i petits productors?", s'ha preguntat el senador. 

La Prefectura dels Pirineus Orientals va ordenar tancar els cinc passos l'11 de gener en el marc de la lluita antiterrorista i per evitar la que denominen immigració il·legal. Es tracta del Coll de Banyuls, el Coll de Costoja, el Coll de la Manrella, el Camí d'Aja entre Palau de Cerdanya i Puigcerdà i la carretera de la Vinyola Enveig. 

Els municipis afectats han denunciat la situació i, juntament amb diverses entitats i organitzacions, han elaborat un manifest on reclamen que es reobrin i anuncien mobilitzacions.  

La primera està prevista amb el lema 'Esborrem la frontera' diumenge, 14 de març a les 11 del matí, al pont de Riu Major, entre Maçanet de Cabrenys (Massís de les Salines/Alta Garrotxa, Alt Empordà, comtat de Besalú) i Costoja (Alta Garrotxa, Vallespir, comtal de Vallespir). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada