divendres, 12 de març del 2021

L’Ajuntament de Barcelona, segons va anunciar l’alcaldessa Ada Colau (Barcelona en Comú), exerceix l’acusació particular, junt a sindicats policials, contra les vuit persones empresonades

L'Ajuntament de Barcelona, segons va anunciar l'alcaldessa Ada Colau (Barcelona en Comú), exerceix l'acusació particular, junt a sindicats policials, contra les vuit persones empresonades 

Les acusacions se sustenten únicament sobre l'atestat elaborat per la Unitat Central d'Informació en Ordre Públic de la Comissaria General d'Informació dels Mossos d'Esquadra 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Canet de Mar (Alt Maresme) 12/03/2021.- Llegim a DIRECTA que la nit de dimarts 2 de març, al límit d'esgotar el màxim de 72 hores que la llei estableix per la custòdia policial de les persones detingudes, Fernando Luis Criado Navamuel, titular del Jutjat d'Instrucció Número 17 de Barcelona en funcions de guàrdia, va signar la interlocutòria d'ingrés a presó provisional, comunicada i sense fiança per a vuit persones. La decisió comptava amb el suport de la Fiscalia i l'acusació particular, constituïda en aquell moment pel sindicat policial SAPOL i a la qual almenys se sumaran el sindicat CSIF i l'Ajuntament de Barcelona, segons va anunciar l'alcaldessa Ada Colau (Barcelona en Comú). 

Després de passar tres nits a la comissaria de les Corts i de prestar declaració davant del jutge, els cinc homes i les tres dones van ser traslladades en furgons policials des dels calabossos de la Ciutat de la Justícia fins al centre penitenciari de Brians I, on ja fa més d'una setmana que estan empresonades.  

Després de comparèixer novament el dimarts 9 de març davant del Jutjat d'Instrucció Número 2 de Barcelona --que és qui instrueix la causa--, la jutgessa Maria Eugenia Canal Bedia ha emès una nova interlocutòria mantenint la mesura cautelar de privació de llibertat per a les vuit persones empresonades. 

Totes elles van ser arrestades després de la manifestació celebrada el vespre de dissabte 27 de febrer pel centre de la ciutat de Barcelona rere el lema Fins que caiguin. Res a perdre tot per guanyar, que ampliava les reivindicacions més enllà de la demanda de llibertat d'expressió que ha protagonitzat les protestes arran de l'empresonament del raper Pablo Hasél, on han estat detingudes més de 150 persones arreu de Catalunya. 

Els càrrecs que pesen sobre les esquenes d'aquestes vuit persones són pels delictes de manifestació il·lícita, desordres públics, atemptat contra agents de l'autoritat, delicte continuat de danys, homicidi en grau de temptativa i pertinença a grup criminal, tots ells penats amb anys de presó.  

Les acusacions se sustenten únicament sobre l'atestat elaborat per la Unitat Central d'Informació en Ordre Públic de la Comissaria General d'Informació dels Mossos d'Esquadra, divisió de la policia autonòmica catalana a la qual pertanyen els agents que van practicar les detencions. 

En concret, s'atribueix a aquestes vuit persones les destrosses ocasionades en cinc oficines d'entitats bancàries, una botiga de roba de la multinacional Zara i un hotel de la cadena NH ubicat a la Rambla de Catalunya, així com l'atac contra una furgoneta de la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) aparcada davant la comissaria de les Rambles, que va patir desperfectes lleus després de ser incendiada a un costat exterior amb líquid inflamable i un agent antiavalots local al seu interior, que va poder fugir pel seu propi peu del vehicle i sense cap dany físic en la seva persona. Aquest policia pertany a la Unitat de Reforç per les Emergències i la Proximitat (UREP), rebatejada així pel govern municipal de Barcelona en Comú després d'incomplir la promesa electoral de suprimir les unitats antidisturbis de la Guàrdia Urbana.  

Segons recull la interlocutòria d'ingrés a presó, l'agent antiavalots de la Guàrdia Urbana de Barcelona va declarar que "va témer per la seva vida i que va manifestar notar la calor de les flames". Així és com es justifica un delicte de temptativa d'homicidi, que s'imputa a totes les persones detingudes gràcies a la utilització de l'acusació de pertinença a grup criminal per evitar la necessitat d'individualitzar l'autoria de les conductes delictives que estableix el Codi Penal espanyol. 

Així és com els Mossos i el jutge aconsegueixen atribuir al conjunt de les persones empresonades aquest i la resta de càrrecs independentment de la seva participació concreta en les accions determinades, fruit de la interpretació que els fets s'haurien executat de forma coordinada basant-se en indicis febles com ara que totes "portaven un encenedor d'iguals característiques". 

Sense presumpció d'innocència 

El dia abans de l'ingrés a presó de les vuit persones, els Mossos d'Esquadra van dur a terme un operatiu per escorcollar dues naus industrials okupades a la comarca del Maresme, on segons la investigació policial en curs algunes d'elles haurien establert la seva residència. Set de les persones detingudes van ser traslladades per presenciar els registres a la Kanka Okupada de Canet de Mar (Alt Maresme) i al Centre Social Okupat Nabat de Mataró (Baix Maresme), on els agents policials van estar sis hores, van identificar vuit persones més i van confiscar peces de roba, cascs de motocicleta, dispositius informàtics i telefònics, documentació i publicacions de caire anarquista. Tot això amb l'objectiu de "recollir el màxim de proves i indicis que relacionés els detinguts amb els fets investigats i la seva trajectòria delictiva", segons apuntaven a la nota de premsa publicada per l'Àrea de Comunicació del cos policial. 

Segons el grup de suport a les empresonades, "no veiem un altre sentit a tot això que la finalitat d'acabar amb l'onada de protestes que creix de forma exponencial" 

El grup de suport a les vuit persones detingudes ha fet públic un comunicat on qualifica aquesta operació com un intent de "relacionar a les nostres companyes amb suposades organitzacions criminals inexistents i amb acusacions desproporcionades basades en proves irrisòries". Per aquest motiu, asseguren "no li veiem un altre sentit a tot això que la finalitat d'acabar amb l'onada de protestes que des de fa setmanes creix de forma exponencial a tota Catalunya". 

-- 

Comunicado. Solidarixs con lxs detenidxs de la manifestación del 27-F 

[https://ellokal.org/comunicado-solidarixs-con-lxs-detenidxs-de-la-manifestacion-del-27f/] 

Barcelona, 09/03/2021 

"LA PRENSA APUNTA… Sobre las 8 personas acusadas de quemar un furgón policial. 

El pasado 27 de febrero detenían a 8 de nuestrxs compañerxs en el centro de Barcelona durante una manifestación. Este hecho se enmarca dentro del conjunto de movilizaciones masivas convocadas en nombre de la libertad de expresión pero que han acabado asumiendo cada vez más la voz del disenso general hacía el periodo histórico que estamos viviendo. Una realidad asfixiante caracterizada por una violencia institucional sin precedentes, que deja a la mayoría de la población sin futuro y que absuelve y defiende a los criminales de siempre: policías, políticos y familia real. 

A raíz de sus detenciones tuvieron lugar registros policiales en 2 casas del Maresme, con la intención de relacionar a nuestrxs compañerxs con supuestas organizaciones criminales inexistentes y con acusaciones desproporcionadas basadas en pruebas irrisorias. Nada de presunción de inocencia, el escrito de los mossos ha sido reproducido en todos los medios de comunicación, que lo repiten y asumen como propio. A su vez, el juzgado hace lo que ya estaba escrito: imputación muy grave y prisión provisional sin fianza. No le vemos otro sentido a todo esto que la finalidad de acabar con la ola de protestas que desde hace semanas crece de forma exponencial en toda Cataluña. 

Denunciamos la manipulación informativa y el sensacionalismo de los medios de comunicación, que se limitan a proporcionar imágenes baratas de entretenimiento mediático y discursos de criminalización de las protestas. Como tantas otras veces se está utilizando la figura de los anarquistas y los antisistema como cabeza de turco. La prensa apunta y silencia las protestas como cortina de humo que tape a los verdaderos criminales. Por un lado está la policía, con su violenta represión que ha dejado múltiples heridxs graves y mutiladxs. Por el otro, las instituciones que dejan a millones de personas sin hogar y sin posibilidad de llegar a fin de mes. Finalmente, la familia real y los políticos que siguen robando impunemente. Ellos son los auténticos criminales, que no nos confundan de enemigo. 

Lxs 8 compañexos del Maresme encarceladxs están muy animadxs porque saben que no están solxs. Como su grupo de apoyo estaremos presentes transmitiendo información, asegurándonos de que la solidaridad sea nuestro factor de unión. Agradecemos las colaboraciones y aportaciones antirrepresivas y lucharemos para poder abrazar a nuestros compañeros muy pronto. 

Dentro de poco publicaremos una cuenta de banco para los gastos legales así como los datos de lxs compañerxs que deseen recibir correspondencia. 

¡Os queremos libres ya! 

Solidarixs con lxs detenidxs de la manifestación del 27-F 

9 Marzo 2021."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada