divendres, 5 de març del 2021

Dos desnonaments diaris a la demarcació de Girona l’any 2020 en temps de covid-19

Dos desnonaments diaris a la demarcació de Girona l'any 2020 en temps de covid-19 

A partir de la desescalada, els desnonaments es van tornar a reactivar. I això es veu, ja d'entrada, quan s'analitzen les dades per trimestres 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 05/03/2021.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, l'estadística del Consell General de Poder Judicial (CGPJ) recull l'impacte que la crisi econòmica, i a partir de l'any passat també la de la covid-19, té damunt l'activitat judicial. Entre les dades que s'hi recullen hi ha les que fan referència a desnonaments (bé siguin per impagaments de lloguer o d'hipoteca). 

D'entrada, les xifres evidencien un clar descens. L'any passat es van executar 977 desnonaments arreu de la demarcació de Girona. Són gairebé la meitat (en concret, un 45,5% menys) dels que s'havien dut a terme al llarg del 2019 (quan van ser-ne 1.793. 

Una cara amagada 

La causa d'aquesta davallada, però, no és cap altra que la pandèmia de covid-19. I més en concret, l'estat d'alarma i el primer confinament per la covid-19, que van donar treva a aquells qui tenien al damunt un procés de desnonament. Ara bé, si s'analitza l'estadística en detall, aquest descens també té una altra cara amagada. 

Perquè si bé l'esclat de la pandèmia de covid-19 va suposar que es paralitzessin tots aquests processos, amb l'entrada a la fase de represa la situació va donar un tomb. A partir de la desescalada, els desnonaments es van tornar a reactivar. I això es veu, ja d'entrada, quan s'analitzen les dades per trimestres. 

Entre gener i març de 2020, abans de l'arribada oficial de la covid-19, a comarques gironines es van executar 399 desnonaments. Durant el segon trimestre --és a dir, en ple confinament-- aquesta xifra va caure fins als 43. Però entre juliol i setembre de 2020, va tornar a pujar fins als 168. I durant l'últim trimestre del 2020, a la demarcació es van dur a terme 367 desnonaments. 

Set de cada deu, per lloguers 

Si es mira per tipologies, la gran majoria d'aquests desnonaments --fins a 682-- han estat per impagaments de lloguer. És a dir particulars i famílies, però també alguns negocis, que no han pogut fer front a les rendes mensuals. 

Hi ha 235 casos, però, en què el llançament també ha deixat un deute gairebé de per vida als afectats (perquè obeïa a una execució hipotecària). Per últim, els 60 casos restants s'emmarquen dins altres casuístiques. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada