diumenge, 14 de març del 2021

Clam dels pobles transfronterers de l'Alt Empordà i el Vallespir perquè el Govern francès reobri la circulació al passos secundaris del Pirineu Oriental

Clam dels pobles transfronterers de l'Alt Empordà i el Vallespir perquè el Govern francès reobri la circulació al passos secundaris del Pirineu Oriental 

Més de mil persones es concentren al pont fronterer de Riu Major 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Maçanet de Cabrenys (Massís de les Salines/Alta Garrotxa, Alt Empordà, comtat de Besalú) 14/03/2021.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, més d'un miler de persones s'han concentrat aquest diumenge al matí sobre el pont fronteres del Riu Major a (Massís de les Salines/Alta Garrotxa, Alt Empordà, comtat de Besalú) per reclamar al Govern francès que reobri la circulació dels passos fronterers secundaris del Pirineu Oriental, tancadats ara per evitar la immigració considerada il·legal i per alerta antiterrorista francesa. 

A l'acte, titulat Esborrem la frontera, hi han assistit veïnes i veïns, alcaldesses i alcaldes i altres personalitats de pobles transfronterers de l'Alt Empordà i el Vallespir. Asseguren que el tancament dels passos és un "escàndol" i alerten que està perjudicant "greument" la vida social i econòmica d'aquests municipis. 

Una ciutadania aplegada que hn comptat amb el suport dels alcaldes de la zona que, asseguren, la decisió del Govern francès està "fent molt mal" tant des d'un punt de vista social com econòmic. I és que l'Estat francès manté tancats els passos fronteres pirinencs secundaris i sense control policial fix es diu per evitar la immigració consierda il·legal i per l'alerta antiterrorista a la República Francesa, uns arguments que no convencen els Ajuntaments dels pobles afectats. En aquest sentit, l'alcaldessa d'Els Banys d'Arles (Vallespir), Maria Costa, considera que és "un escàndol" que l'executiu francès mantingui aquesta mesura i demana que es tingui en compte les necessitats de la ciutadania de la zona. 

Costa veu en el tancament de la frontera "una penyora que França fa pagar a Espanya" i recorda que es tracta "d'un lloc de pas". "No té res a veure amb el terrorisme, ni amb la immigració ni la pandèmia ni els narcotraficants. Tots sabem per on es pot passar a través del riu Muga", assenyala. 

L'alcaldessa de Maçanet de Cabrenys, Mercè Bosch, recorda que més enllà d'una afectació econòmica "evident" el tancament "complica la vida als ciutadans". Bosch explica que molts veïns de Costoja (Alta Garrotxa, Vallespir) --primer poble de la banda nord-catalana-- baixen habitualment a buscar serveis bàsics a Maçanet de Cabrenys i ara no ho poden fer. 

Una de les situacions més paradoxals l'ha viscut l'alcalde d'Albanyà, Joan Fàbregas, que ha hagut de fer una volta de més d'una hora per poder anar al lloc on es feia la protesta. "És una situació de vergonya", ha assenyalat en els parlaments.  

Una frontera que està bloquejada amb blocs de formigó que impedeixen la circulació just abans de l'entrada en territori francès, a tocar de Costoja. Una situació que els Ajuntaments afectats consideren "inadmissible i lamentable". 

Si vols saber més: 

[https://www.lindependant.fr/2021/03/14/coustouges-pres-dun-millier-de-manifestants-au-pont-frontiere-9427224.php#xtor=CS5-1000-[coustouge]-[gratuit]-[coustouges-pres-dun-millier-de-manifestants-au-pont-frontiere::9427224]-[20210314]]. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada