dilluns, 29 de març del 2021

Carmen Gómez Pous

Carmen Gómez Pous

Carmen Gómez Pous


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 29 de març de 2012 mor a Mèxic l'anarquista, feminista i l'anarcosindicalista Carmen Gómez Pous. Havia nascut en 1920 a Fuendetodos (Campo del Belchite) 

Militant de Mujeres Libres, Joventuts Llibertàries i la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental, igual que el seu company, Manuel López 

Carmen Gómez Pous: El 29 de març de 2012 mor a Mèxic l'anarcosindicalista i anarcofeminista Carmen Gómez Pous, que a vegades signava Carmen G. Pous. Havia nascut en 1920 a Fuendetodos (Campo del Belchite, Saragossa, Aragó). El seu pare es deia Fulgencio Gómez Mora i la seva mare, Teresa Pous.  

Filla de família llibertària, milità, ben igual que son pare, en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).  

Quan esclatà la guerra vivia amb la seva família a Alagó (Ribera Alta del Ebro, Saragossa, Aragó), on militava activament amb tres companyes (Pilar Barbó Vela, Amalia Julve Domínguez i Aurora Melendo Gimeno), que eren conegudes com les «Quatre Roses d'Alagó».  

Quan aquesta població va caure a mans franquistes, fugí amb el seu pare a zona republicana. Com a represàlia, la seva mare va ser empresonada i la seva germana petita, Raimunda Gómez Pous, hagué de cuidar ella tota sola d'una altra germana encara més petita.  

El 15 de novembre de 1936, en el Ple Regional de Joventuts Llibertàries d'Aragó, celebrat a Alcanyís (Bajo Aragón, Terol, Aragó), va ser nomenada vicesecretària del Comitè Regional d'aquesta organització i a finals de 1937 secretaria accidental d'aquesta.  

El juliol de 1937 intervingué en el míting de clausura del Congrés Regional d'Aragó de les Joventuts Llibertàries.  

El 6 de febrer de 1938, en el II Congrés de la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries (FIJL) celebrat a València (l'Horta de València, País Valencià), va ser elegida responsable de les secretaries femenina, sindical i de propaganda del Comitè Peninsular de les Joventuts Llibertàries.  

En el Ple de la FIJL de maig-juny de 1938 presentà un informe on palesava que la principal preocupació d'aquesta organització no era «Mujeres Libres» sinó «Unión de Muchachas», organització acostada al Partit Comunista d'Espanya (PCE), reivindicant el paper de la FIJL en «Mujeres Libres».  

Col·laborà activament en l'«Escola de Militants» i fou la més activa de la Secció Local de Casp de «Mujeres Libres».  

Fou la gran impulsora de la creació d'agrupacions locals de «Mujeres Libres» a Aragó (Albalat de Cinca, Alcanyís, Alcorisa, Barbastre, Calanda, Casp i Montsó).   

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental, igual que el seu company, Manuel López.  

Més endavant, acabà exiliada, amb el seu company, a Mèxic.  

En 1947 formà part de la Regional d'Aragó de l'«Agrupació de la CNT», favorable a les tesis del Subcomitè Nacional de la CNT en l'Exterior.  

Trobem textos seus en Mujeres Libres i Titán.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada